По предварителни данни през юни 2019 г. сезонно изгладеният индекс

...
По предварителни данни през юни 2019 г. сезонно изгладеният индекс
Коментари Харесай

Индексът на промишленото производство намалява с 1.9% през юни 2019 г.

По предварителни данни през юни 2019 година сезонно изгладеният показател на промишленото произвеждане понижава с 1.9% спрямо май 2019 година. Това сочи статистика на Националния статистически институт (НСИ).

През юни 2019 година календарно изгладеният показател на промишленото произвеждане демонстрира спад от 3.6% по отношение на съответния месец на 2018 година.

Месечни промени

През юни 2019 година понижение по отношение на предходния месец е записано в добивната индустрия - с 12.5%, в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1.3%, и в преработващата индустрия - с 1.2%.

По-значителен спад в преработващата индустрия се следи при: производството на тютюневи произведения - с 33.4%, обработката на кожи; производството на обувки и други произведения от обработени кожи без косъм - с 13.8%, производството на дървен материал и произведения от него, без мебели - с 9.8%, производството на хартия, картон и произведения от хартия и картон - с 8.1%. По-съществено нарастване е записано при: производството на компютърна и информационна техника, електронни и оптични артикули - с 9.5%, производството на текстил и произведения от текстил, без облекло - с 8.9%, ремонта и инсталирането на машини и съоръжение - с 6.3%, производството на железни произведения, без машини и съоръжение - с 4.8%.

Годишни промени

На годишна база спад на показателя на промишленото произвеждане, изчислен от календарно изгладените данни, е регистриран в добивната индустрия - с 20.0%, в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 4.6%, и в преработващата индустрия - с 1.7%.

По-значителен спад в преработващата индустрия по отношение на съответния месец на миналата година се следи при: производството на тютюневи произведения - с 47.1%, производството на съществени метали - с 21.0%, производството на облекло - с 11.8%, производството на дървен материал и произведения от него, без мебели - с 10.4%.

Най-голямо нарастване е регистрирано при: печатната активност и възпроизвеждането на записани носители - с 15.2%, производството, некласифицирано другаде - с 10.7%, производството на компютърна и информационна техника, електронни и оптични артикули - с 10.3%.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР