По предварителни данни през септември 2018 г. индексът на промишленото

...
По предварителни данни през септември 2018 г. индексът на промишленото
Коментари Харесай

През септември 2018 г. индексът на промишленото производство регистрира спад от 1.2% в сравнение с август 2018 година

По предварителни данни през септември 2018 година показателят на промишленото произвеждане, изчислен от сезонно изгладените данни, записва спад от 1.2% спрямо август 2018 година. Това сочи статистика на Националния статистически институт (НСИ).

През септември 2018 година календарно изгладеният показател на промишленото произвеждане понижава с 0.8% по отношение на съответния месец на 2017 година.

През септември 2018 година понижение по отношение на предходния месец е записано в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1.9%, и в преработващата индустрия - с 1.4%, а нарастване е регистрирано в добивната индустрия - с 3.2%. По-значителен спад в преработващата индустрия се следи при: производството на железни произведения, без машини и съоръжение - със 17.8%, ремонта и инсталирането на машини и съоръжение - с 16.7%, производството на химични артикули - с 8.6%, производството на текстил и произведения от текстил, без облекло - с 6.8%.

Ръст е регистриран при: производството на лекарствени субстанции и артикули - с 11.8%, производството на тютюневи произведения - с 8.6%, производството на транспортни средства, без коли - със 7.4%, производството на дървен материал и произведения от него, без мебели - с 6.5%.

На годишна база спад на промишленото произвеждане, изчислен от календарно изгладените данни, е регистриран в добивната индустрия - с 12.2%, и в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 4.7%, а в преработващата индустрия промишленото произвеждане се усилва с 0.8%.

По-значително нарастване в преработващата индустрия по отношение на миналата година се следи при: производството на компютърна и информационна техника, електронни и оптични артикули - с 32.6%, производството на лекарствени субстанции и артикули - с 24.7%, производството на транспортни средства, без коли - с 18.0%, производството на коли, ремаркета и полуремаркета - с 14.7%.

Намаление е регистрирано при: производството на тютюневи произведения - с 24.2%, производството на железни произведения, без машини и съоръжение - с 13.3%, производството на съществени метали - с 12.1%, производството на химични артикули - с 10.1%.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР