По предварителни данни на Националния статистически институт през май 2018

...
По предварителни данни на Националния статистически институт през май 2018
Коментари Харесай

НСИ: Строителство и промишленост на ниво от миналогодишния май

По предварителни данни на Националния статистически институт през май 2018 година показателят на продукцията в

бранш " Строителство "

изчислен въз основа на сезонно изгладени данни, е с 0.7% над нивото от предходния месец.

Календарно изгладените данни демонстрират понижение от 0.5% на строителната продукция през май 2018 година в съпоставяне със същия месец на 2017 година.

Произведената строителна продукция е над нивото от предходния месец, като повишаването на гражданското/инженерното строителство е с 1%, а от сградното строителство - с 0.5%.

На годишна база понижението на строителната продукция през май се дефинира от негативния ритъм при гражданското/инженерното строителство, където спадът е с 3.6%, до момента в който при сградното строителство се следи нарастване с 2%.

Промишленото произвеждане

През май показателят на промишленото произвеждане, изчислен от сезонно изгладените данни, нараства с 1.8% спрямо април, демонстрират предварителните данни на Национален статистически институт.

През май 2018 година календарно изгладеният показател на промишленото произвеждане е на нивото от съответния месец на 2017 година.

На годишна база растеж на промишленото произвеждане, изчислен от календарно изгладените данни, е регистриран в преработващата индустрия - с 0.7%, а спад е регистриран в добивната индустрия - с 8.2%, и в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 6%.

През май нарастване по отношение на предходния месец е записано в преработващата индустрия - с 2.6%, и в добивната индустрия - с 0.8%, а понижение е регистрирано в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.4%.

Търговията на дребно

По предварителни сезонно изгладени данни на Национален статистически институт през май оборотът в раздел " Търговия на дребно, без търговията с коли и мотоциклети " по съпоставими цени нараства с 0.6% по отношение на предходния месец.

През май 2018 година оборотът в търговията на дребно, изчислен въз основа на календарно изгладени данни, бележи растеж от 6.3% в съпоставяне със същия месец на миналата година.

Наблюдава се нарастване на оборота по отношение на предходния месец при: търговията на дребно с хранителни артикули, питиета и тютюневи произведения - с 1.8%, търговията на дребно с фармацевтични и медицински артикули - с 1.4%, и търговията на дребно с битова техника, мебели и други артикули за бита - с 1.3%. Намаление е маркирано при: търговията на дребно посредством поръчки по пощата, телефона или интернет - с 2.5%, търговията на дребно с компютърна и информационна техника и търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени произведения - по 0.5%. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР