По предварителна информация Франция блокира процеса на започване на преговори

...
По предварителна информация Франция блокира процеса на започване на преговори
Коментари Харесай

Франция вероятно ще блокира старта на преговори с Албания и Северна Македония

По предварителна информация Франция блокира процеса на започване на договаряния с Албания и Северна Македония. Отделно, Холандия и Дания са срещу започване на договаряния с Албания, която е в двойка със Северна Македония.

Най-вероятно е нещата да останат такива, каквито са. Това ще е доста неприятен сигнал за тези общества, а и за България, тъй като те са наши съседи, сподели Марин Лесенски, програмен шеф Програма „ Европейски политики и гражданско присъединяване “ в институт " Отворено общество ", в предаването В Развитие с водещ Делян Петришки.

Официалният претекст на Франция е, че би трябвало първо Европейски Съюз да се реформира, с цел да се оправи с разширението и действието на повече страни членки в него. Северна Македония и Албания чуват, че би трябвало първо Европейски Съюз да си реши проблемите и тогава ще договаря с тях, уточни гостът.

" Европейският съюз в никакъв случай не е бил очакван да е нещо приключено и извънредно, той е в непрекъснато развиване ", сподели Лесенски.

" Истинската причина е отрицателният опит на Европейски Съюз от предходното разширение, изключително с България и Румъния и техните проблеми, които по този начин и не се реформират ", добави той.

Според Марин Лесенски терзанието е, че до момента в който няма консолидирани демокрации и господство на закона, не може да се върви напред с разширението. Контрааргументът в тази ситуация е, че в случай че няма договаряния за присъединение, те ще имат и по-малка мотивация да се реформират.

" Френската позиция може и да бъде преборена, тъй като множеството страни са за разширение, в това число и България. България отпуши през 2018 година вероятността от Солунския развой, която 15 години беше в застой ", сподели още той.

" Логиката споделя, че Западните Балкани би трябвало сполучливо да се причислят към Европейски Съюз. Иначе границите на Европейски Съюз не могат тъкмо да се дефинират географски. В тази връзка не може тъкмо да се каже кое ще е последното уголемение и къде свършва Европа ", уточни Лесенски.

Той обаче е на мнение, че събитията демонстрират, че да вземем за пример Турция, която е страна-кандидат, не може да се върне към договаряния в обозримо бъдеще.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР