По предложение на ръководствата на религиозните общности в България правителството

...
По предложение на ръководствата на религиозните общности в България правителството
Коментари Харесай

Правителството утвърди датите на религиозните празници през 2023 г. извън източноправославните

По предложение на управленията на религиозните общности в България държавното управление дефинира дните на религиозните празници през 2023 година на вероизповеданията, разнообразни от източноправославното. Съгласно Кодекса на труда и Закона за държавния чиновник, чиновниците и служащите, които изповядват тези вероизповедания, могат да употребяват, по собствен избор, част от платения си годишен или неплатен отпуск за религиозните празници. Това заяви Правителствената осведомителна работа.

Празниците на Католическата черква у нас са: 10 април - вторият ден от Възкресение, 29 юни -,,Св. Св. Апостоли Петър и Павел “, 1 ноември -,,Вси Светии “ и 8 декември - Непорочното зачатие на Света Богородица.

Мюсюлманското изповедание ще чества Рамазан байрам на 20 и 21 април, Курбан байрам на 28, 29 и 30 юни.

За религиозната общественост на евреите празниците са: 6 април - Песах, 26 май - Шавуот, 16 септември - Рош Ашана, 25 септември - Йом Кипур и 30 септември - Сукот.

Арменската апостолическа православна света черква ще чества Рождество Христово на 6 януари, на 9 април - Възкресение Христово, 18 май - Възнесение Господне, 28 май - Петдесетница, 16 юли - Преображение Господне и 13 август - Успение Богородично.

Празничните дни за обществото „ Бяло приятелство “ са: 22 март - Ден на пролетното равноденствие, раждането на Учителя Петър Дънов – на 12 юли, Съборните дни - 19, 20 и 21 август, и Денят на Учителя - 27 декември.

Църквите на адвентистите от Седмия ден ще честват шест съботни дни, в случай че съгласно трудовия им или длъжностен контракт са задължени да работят в тези дни.

Последователите на Диамантен път на будизма - България, ще честват на 5 май - Весак (ден на раждането, просветлението и паранирваната на Буда Шакямуни).

Свидетелите на Йехова в България означават Възпоменанието на смъртта на Исус Христос на 4 април и Конгресни дни на 28, 29, 30 юли, 11 и 12 август.

Евангелските църкви ще честват 31 октомври деня на Реформацията.

Бахайска общественост в България: 21 март - Ноу Руз, 21 април - Резван, 24 май - Декларацията на Баб, 29 май - Възнесението на Бахаулла, 10 юли - Възнесението на Бахаулла, 10 юли - Мъченическата гибел на Баб, 27 октомври - Рождението на Бахаулла.

Будистка общественост в България: 7 януари - Махаянска Нова година, 15 февруари - Паранирвана - Преминаване в Нирвана, 20 февруари - Лосар - Тибетска Нова година, 5 май - Весак - Раждането и Просветлението на Буда, 3 юли - Денят Дхарма - Ден на Пречистването, 19 декември - Денят Бодхи - Ден на Свещеното дърво.

Министерският съвет утвърди Национална тактика за младежта за интервала 2021-2030 година

Правителството утвърди Национална тактика за младежта за интервала 2021-2030 година Тя е главният стратегически инструмент за обмисляне и използване на държавната политика за младежта и дефинира нейните съществени и характерни цели и цели за идващите 10 години, както и ограниченията за тяхното реализиране.

При създаването на Стратегията е регистриран фактът, че младежките политики в България обрисуват систематичен и холистичен метод за основаване на удобни условия за младите българи да бъдат пълноценни членове на обществото и мотори на положителна смяна.
Визията на Националната тактика за младежта 2021-2030 година е „ Способни, ангажирани и овластени младежи, подготвени да развиват своя цялостен капацитет и умишлено да способстват за развиването на Република България в подтекста на европейското семейство и световния свят “.

За постигането на тази визия, Стратегията се концентрира върху следните цели: поощряване на неофициалното обучение; поощряване на заетостта и поддръжката за младежи, които не учат, не работят и не се обучават; поощряване на ангажираността, присъединяване и овластяването на младите хора; развиване и одобряване на младежката работа в народен мащаб; съгласуваност, приемливост и европейска принадлежност; поощряване на здравословен и природощадящ метод на живот; поощряване на културата и творчеството измежду младите.

Предвижда се мониторингът на положението на младежите в страната да се реализира посредством следене на знаците, заложени в Национална тактика за младежта 2021-2030 година, както и спомагателни такива, планувани в Годишните проекти за младежта, дефинирани въз основата на предстоящите резултати от осъществяването на заложените ограничения.

Правителството одобри народен проект за 2022 година за развиване на качествата, за ръководство на границите и за връщане на нелегално пребиваващи жители на трети страни

Министерският съвет одобри Национален проект на Република България за 2022 година за развиване на качествата, за ръководство на границите и за връщане на нелегално пребиваващи жители на трети страни.
Документът е направен в осъществяване на член 9 /4/ от Регламент /ЕС/ 2019/1896 на Европейския парламент и на Съвета от 13 ноември 2019 година за европейската гранична и брегова защита. Той се основава на сюжети, извлечени посредством разбор на риска, които отразяват вероятното развиване на обстановката по външните граници и в региона на противозаконната миграция, както и на провокациите, набелязани в цикъла на многогодишната стратегическа политика за европейско интегрирано ръководство на границите.

Отчитайки смисъла на европейския интегриран граничен метод за ръководството на миграционния развой, задачата е посредством дейно ръководство на външните граници да се преодолеят провокациите, свързани с миграцията и възможните бъдещи закани, в това число противопоставяне с трансграничната престъпност и обезпечаване на вътрешната сигурност на Съюза.

Освен написаните цели на европейското интегрирано ръководство на границите. Националният проект включва и действия, ориентирани към политиката за набиране и образование на гранични чиновници и експерти в региона на връщането, придобиването и поддържането на оборудването, належащо за научноизследователски и развойни действия, както и съответните условия и източници за финансиране.

Документът е признат на 8 септември т.г. на постоянно съвещание на Националния съвет по миграция, граници, убежища и интеграция. Изпълнението му няма да докара до влияние върху държавния бюджет.

Приет е План за 2022 година за осъществяване на задачите от Националната тактика за интегрирано гранично ръководство на България 2020-2025

Правителството одобри План за 2022 година за осъществяване на задачите от Националната тактика за интегрирано гранично ръководство на България 2020-2025.
Изготвеният документ е признат на 8 септември т.г. в границите на извършено постоянно съвещание на Националния съвет по миграция, граници, убежища и интеграция (НСМГУИ), според написания в Националната тактика за интегрирано гранично ръководство механизъм за доклад.

НСМГУИ, като непрекъснато настоящ групов съвещателен орган към Министерски съвет, е основан с държавно разпореждане от 2019 година Заложената задача на структурата е формулиране и съгласуваност на осъществяването на държавните политики в региона на миграцията, границите, убежището и интеграцията. Към съвета работи непрекъсната стратегическа група „ Интегрирано гранично ръководство “, която дава отговор за осъществяването на стратегическите цели в региона на граничното ръководство, в това число и посредством правене на проекти за деяние и доклади за тяхното осъществяване.

Министерският съвет одобри Доклад за напредъка по осъществяване на стратегически цели за 2021 година

Правителството одобри Доклад за напредъка по осъществяване на стратегически цели за интервала 01.01.-31.12.2021 година Целите са заложени в националната тактика за интегрирано гранично ръководство в Република България 2020-2025 година
Изготвеният документ показва напъните на страната ни в използването на последните постижения на Шенгенското законодателство и е нужен в подтекста на идната аудиенция на специалисти от страните членки, под координацията на Европейската комисия. Той отразява цялостната обстановка и осъществените действия по запазване целостта на националните граници, съблюдаване на правата на преминаващите през границата лица, създаване и поддържане на граничните уреди, дейно междуинституционално и интернационално съдействие.

В тази връзка на 29 септември т.г. бе извършено съвещание на Националния съвет по миграция, граница, леговище и интеграция (НСМГУИ), на което участниците одобриха направения отчет и взеха решение консултативният орган да предложи неговото утвърждение на Министерския съвет.

През 2021 година брутната добавена стойност в бранш „ Селско, горско и рибно стопанство “ е над 6 милиарда лв.

Правителството одобри Годишния отчет за положението и развиването на земеделието за 2022. Той включва обширен разбор за предходната и планирани данни за актуалната година.
Брутната добавена стойност (БДС), основана в бранш „ Селско, горско и рибно стопанство ” през 2021 година възлиза на над 6 милиарда лв.. В действително изражение тя нараства с 28,8% по отношение на 2020 година, за което способстват по-благоприятните климатични условия през годината, както и последователното отпадане на рестриктивните мерки, свързани с пандемията от COVID-19. Делът на аграрния бранш в общата БДС за стопанската система на страната нараства с 1 процентен пункт по отношение на миналата година, до 5 на 100. Сезонно изгладените данни за първите две тримесечия на 2022 година сочат нарастване на БДС, образувана от аграрния бранш надлежно с 3,6% и 1,3% на годишна база в действително изражение.

По предварителни данни, през първото полугодие на 2022 година позитивното салдо в аграрната търговия на страната възлиза на близо 1,1 милиарда евро, с 66,3% повече по отношение на същия интервал на 2021 година Водещите групи артикули в структурата на селскостопанския износ са житните растения, маслодайните семена и растителните мазнини, следвани от останки от хранителната индустрия и приготвени храни за животни, хранителни артикули, приготвени въз основата на житни растения, какаови артикули, безалкохолни и алкохолни питиета и други През 2021 година износът на селскостопански артикули бележи растеж от 26,2% по отношение на миналата година.

В рамките на 2021 година по Програмата за развиване на селските региони са изплатени 707,8 млн. лв., а по Програмата за морско дело и риболовство - към 27 млн. лв.. По схемите за директни заплащания и преходна национална помощ през календарната 2021 година са оторизирани над 1, 7 милиарда лв. от Европейския фонд за гарантиране на земеделието и от националния бюджет. Подкрепата на земеделските производители под формата на държавни помощи през годината е в размер на 383,3 млн. лв..
В отчета са посочени целите и задачите на политиката в аграрния бранш, ограниченията и дейностите за тяхното реализиране през 2023 година

Министерският съвет одобри Секторна тактика за е-Митници

Министерският съвет одобри Секторна тактика за развиване на електронното ръководство в Агенция „ Митници ” и на Пътна карта за осъществяване на Секторната тактика за развиване на електронното ръководство в Агенция „ Митници “ - " е-Митници " 2021-2027 година
Стратегията за цифровизация на митническата администрации - " е-Митници " 2021-2027 година е основана от Агенция „ Митници “ като секторен стратегически документ в региона на политиката за развиване на електронното ръководство в Република България 2019-2027 година в Агенция „ Митници “.

Целта е да се предложи общата стратегическа рамка за реализиране на цифровата промяна на митническата администрация и нейната активност в сходство с настоящите европейски правила за електронно ръководство, киберсигурност, надзор и контрол по митническото и акцизното законодателство, политиките за развиване на национално равнище и настоящата нормативна уредба.

Секторната тактика за развиване на електронното ръководство в Агенция „ Митници “ - " е-Митници " 2021-2027 година продължава, развива и надгражда плановете по цифровизация на митническата администрация, които са осъществени със Секторна тактика за развиване на електронното ръководство в Агенцията в интервала 2016-2025 година.

Решението на Министерския съвет ще усъвършенства изискванията за осъществяване на Стратегията за развиване на електронното ръководство в Република България за интервала 2021-2027 година, ще сътвори нужните предпоставки и условия за продължение работата на Агенция „ Митници “ в региона на автоматизиране на процесите, свързани с използването на митническото законодателство и заложените ограничения в Секторна тактика „ е-Митници “.
Изпълнението на задачите на ще способства за осъществяване на поетите задължения от Република България като страна членка на Европейския съюз за улеснение на законната търговия.

Правителството предлага страната ни да вземе присъединяване в нарастванията на капитала на МБВР и на МФК

Министерският съвет одобри решение да предложи на Народното събрание да даде единодушие за присъединяване на Република България в Общите и Селективните нараствания на капитала на Международната банка за възобновяване и развиване (МБВР) и на Международната финансова корпорация (МФК) и упълномощи министъра на финансите, след приемане на единодушието, да подпише документи за записване на акциите, а министърът на правораздаването да подпише нужното пред МБВР правно мнение.

С решения на Управителните препоръки на МБВР и МФК, признати надлежно през 2018 година и през 2020 година, са утвърдени Общи и Селективни нараствания на капитала на МБВР и МФК, като на страната ни е обещано право да запише спомагателни 632 акции от Общото и 369 акции от Селективното нараствания на капитала на МБВР по нoминал от 120 635 щ. д. за акция и 12 523 акции от Общото и 6 523 акции от Селективното нарастване на капитала на МФК по наминал от 1 000 щ. д. за акция. На внасяне предстои 20% от цената на акциите по Общото и 6% от цената на акциите по Селективното нарастване на капитала на МБВР, а акциите в МФК са платими в цялостен размер.

МБВР е главната организация от Групата на Световната банка, в която България членува от 1990 година, а МФК е организацията от Групата на Световната банка, фокусирана върху развиването на частния бранш, като участието на страната в нея е в действие от 1991 година
Горните решения на управителните препоръки са признати в подтекста на пакет от ограничения за увеличение на финансовия потенциал на двете интернационалните финансови институции и преразпределяне на акционерното присъединяване и правата на глас на членуващите в тях страни.

Записването на акциите съставлява осъществяване на ангажимент, обвързван с присъединяване на страната като акционер в интернационалните финансови институции от Групата на Световната банка. Предвид характера на МБВР и МФК, записването на акциите съставлява и принос на страната към интернационалното съдействие за развиване, като заплащането на акциите се регистрира като публична помощ за развиване.

Правителството предлага допълнение на указа за одобряване на длъжностите във въоръжените сили и НСО, изискващи висши офицерски звания

Министерският съвет одобри Решение за предложение до Президента на Република България за издаване на Указ за допълнение на Указ № 85 от 28 февруари 2012 година за одобряване на длъжностите във въоръжените сили на Република България и Националната работа за защита, изискващи висши офицерски звания. Предложението на държавното управление е за включването на длъжността „ Заместник-началник на щаба по интервенциите в щаба на многонационалния корпус „ Югоизток “ в Сибиу, Румъния “.

Правителството предлага бригаден военачалник Пламен Йорданов да бъде назначен на длъжността „ Началник на щаба на Сухопътните войски “

Министерският съвет одобри Решение за предложение до Президента на Република България за издаване на декрет, с който да назначи бригаден военачалник Пламен Йорданов на длъжността „ Началник на щаба на Сухопътните войски “, считано от 01.01.2023 година

Правителството предлага също по този начин полковник Иван Иванов да бъде назначен на длъжността „ Заместник-началник на щаба по интервенциите “ в щаба на многонационалния корпус „ Югоизток ” в Сибиу, Румъния и да бъде почетен с виеше военно звание „ бригаден военачалник “, считано от 01.02.2023 година.

Бригаден военачалник Маргарит Михайлов е препоръчан за назначение на длъжността „ Командир на 61-ва механизирана бригада “, считано от 10.12.2022 година

Министерският съвет предлага още да бъде публикуван декрет за освобождението на бригаден военачалник Деян Дешков от длъжността „ Командир на 61-ва механизирана бригада “ и за назначението му на длъжността „ Командир на Сухопътните войски ”. Правителството предлага бригаден военачалник Деян Дешков да бъде почетен с висше офицерско звание „ генерал-майор “, считано от 10.12.2022 година.

Кабинетът предлага още генерал-майор Михаил Попов да бъде освободен от длъжността „ Командир на Сухопътните войски “, да бъде назначен на длъжността „ Заместник-началник на защитата ” и да бъде почетен с висше офицерско звание „ генерал-лейтенант ”, считано от 10.12.2022 година.

Генерал-лейтенант Димитър Илиев е препоръчан за освобождение от длъжността „ Заместник-началник на защитата “ и от военна работа, считано от 10.12.2022 година., заради навършване на пределната възраст за притежаваното звание.

27 предпазени специалности през новата академична година

Още четири специалности, изучавани в Минно-геоложкия университет „ Св.Иван Рилски “, стават предпазени, реши държавното управление. С тях описът се уголемява на общо 27 специалности, от които 14 са в региона на филологиите, 2 са в региона на физическите науки, а останалите 11 са в региона на техническите науки.

Новите специалности са „ Приложна геофизика “ от професионално направление „ Науки за земята “, " Хидрогеология и инженерна геология “ от професионално направление „ Архитектура, строителство и геодезия “, " Обогатяване и преработване на първични материали “ от професионално направление „ Проучване, рандеман и обработка на потребни изкопаеми “ и „ Разработване на потребните изкопаеми “ от професионално направление „ Проучване, рандеман и обработка на потребни изкопаеми “.

Очаква се в тези специалности да се образоват общо 211 студенти в постоянна и задочна форма на образование за образователно-квалификационна степен „ бакалавър “. За издръжката им през академичната 2022-2023 година са нужни 100 553 лева, които ще бъдат обезпечени в границите на одобрения разходен таван за държавните висши учебни заведения за 2023 година.

Причината за разширението на листата е предстоящият дефицит от експерти с тези инженерни профили на пазара на труда. През последните години броят на студентите по четирите специалности от ден на ден спада, което води и до понижаване на броя на дипломираните инженери.

Министерският съвет одобри решение за погашение на общо 129 944 лева по шест неоправдателни решения на Европейски съд по правата на човека

Министерският съвет одобри решение за погашение на общо 129 944 лева, представляващи компенсации в осъществяване на шест решения на Европейския съд по правата на индивида против България. Те са постановени в интервала 22.03.-18.10.2022 година
Делото „ Y и други против България “ е по недоволства по член 2 от Конвенцията (право на живот) и по член 14 по отношение на член 2 от Конвенцията (забрана на дискриминацията). Казусът е обвързван с убийството на млада жена от брачна половинка й, против който тя неведнъж е подавала сигнали за домашно принуждение.

Делото „ И.Г.Д. против България “ касае настаняването на малолетно лице в профилирани институции (социално-педагогически пансион и възпитателно училище-интернат), а след това преместването му в „ предпазено жилище “. Установено е нарушаване на член 5, § 4 (обжалване на мярка, която води до отнемане от свобода) и член 8 от Конвенцията (право на ценене на персоналния и фамилен живот).

Делото „ Стоянова против България “ е за ликвидиране по хомофобски подбуди на 26-годишния наследник на жалбоподателката. Съдът показва, че българската страна би трябвало да подсигурява, че набези, довели до гибел на жертвата, предизвикани от ненавист против действителната или хипотетична полова ориентировка, ще се смятат за по-тежки.

Делото „ П. Х против България ” касае недоволство по член 8 от Конвенцията по отношение на правната уредба, касаеща смяната на гражданската регистрация по отношение на смяна на пола и отхвърли на националните съдилища да признаят официално пола, към който жалбоподателката счита, че принадлежи.

Делата „ Моамер против България “ и „ Игнатова против България “ са за недоволства по член 1 от Протокол № 1 към Конвенцията по отношение на позволено закъснение при даването на обезщетение на жалбоподателите, откакто техни парцели са били отчуждени по реда на Закона за териториалното и селищно устройство (ЗТСУ) (отм.).

Правителството утвърди изплащането на обезщетение от по 100 евро по две тъжби

Министерският съвет утвърди едностранни заявления по две каузи, заведени пред Европейски съд по правата на човека.
Жалбоподателят по делото „ Георгиев против България “ е някогашен общопрактикуващ доктор от гр. Русе, обект на няколко наказателни преследвания. Впоследствие предявява искове по ЗОДОВ против прокуратурата за вреди от наказателно произвеждане и против Министерството на правораздаването по отношение на изискванията на изтърпяване на наказване „ отнемане от независимост “.
Твърди, че след формиране на тези производства, е станал обект на скрито наблюдаване от страна на управляващите, както и че не е имал дейно средство за отбрана в това отношение.

 

Жалбоподателите в делото „ Стоянов и Табаков против България “ са юристи, практикуващи в Пазарджик и занимаващи се с цивилен и наказателни каузи. Те се оплакват от общото положение на правната уредба по отношение на метода, по който са регламентирани потреблението на специфични разследващи средства и съхраняването и последващия достъп до трафични данни в България.

Вземайки поради практиката на Европейски съд по правата на човека по скорошното решение по делото,,Екимджиев и други против България “ (жалба № 70078/12), намиращо нарушаване по член 8 от Конвенцията, заради метода, по който специфичните средства и съхранението и достъпът до трафични данни са регламентирани в България, българското държавно управление утвърди едностранна декларация на съображение член 37 от Конвенцията за правата на индивида и главните свободи.

Утвърдени са обновени годишни планове на сметката за средствата от Европейския съюз на ДФЗ за 2022 година

Правителството утвърди обновени годишни планове на сметката за средствата от Европейския съюз на Държавен фонд „ Земеделие “ за 2022 година Промените целят привеждане на плановете по-близо до действително предстоящото осъществяване и обезпечаване на средства по параграфи с планиран дефицит за сметка на параграфи, по които е налице несъблюдение.
Изменението ще обезпечи спомагателни средства за директни заплащания на аграрни производители по линия на Европейския аграрни фонд за развиване на селските региони.
В разходните и финансиращите параграфи са разчетени средства за финансиране на Програмата за развиване на селските региони, Програмата за морско дело и риболовство, директните заплащания на повърхност и пазарните ограничения.

Прието е решение за пренасочване на неусвоени финансови средства към Доверителния фонд за всеобхватния пакет за подкрепяне на Украйна

Министерският съвет одобри решение, с което утвърди пренасочване на импортирани от България и неусвоени финансови средства в размер на 141 000 USD от прекратения Доверителен фонд на НАТО за Афганистанската национална войска към Доверителния фонд за всеобхватния пакет за подкрепяне на Украйна (Comprehensive Assistant Package - САР).
Пакетът (САР) ведно с включените в него планове се обрисува като главния механизъм на НАТО за оказване на всестранна, отбранителна поддръжка за Украйна.

Решението е взето в подтекста на срещата на държавните и държавните ръководители на страните от НАТО, извършена на 28-30.06.2022 година и по отношение на одобрения ексклузивен обзор на всеобхватния пакет за подкрепяне на Украйна.
Документът е акт на съпричастност и има висока практическа и политическа стойност, изразяваща се в укрепването на двустранните връзки с Украйна и забележим български принос в поддръжка на страната в границите на НАТО.

Променя се наложеният оптимален размер на уговорките за разход, които могат да бъдат поети през 2022 година по бюджета на МО

Министерският съвет одобри Постановление за осъществяване на смяна на одобрения със Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 година оптимален размер на уговорките за разход, които могат да бъдат поети през 2022 година по бюджета на Министерството на защитата.

Извършени са промени на одобрения с член 11, алинея 3 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 година индикатор по бюджета на Министерството на защитата оптимален размер на уговорките за разноски, които могат да бъдат поети през 2022 година, със сумата 220 000 000 лева, в сходство със подписаните контракти.
Приетият нормативен акт не води до влияние върху държавния бюджет и до спомагателни разноски по бюджета на Министерството на защитата за 2022 година

Одобрени са спомагателни разноски по бюджета на Министерството на защитата

Министерският съвет на Република България одобри разпореждане, с което се утвърждават спомагателни разноски по бюджета на Министерството на защитата за 2022 година
С признатия акт се обезпечават спомагателни разноски по бюджета на Министерството на защитата в размер на 23 167 000 лева за осъществяването на дейностите по възстановяване/осигуряване на летателната валидност на AS 532 AL „ Cougar “ посредством Агенцията на НАТО за поддръжка и придобиване (NSPA).

Министерският съвет одобри и друго разпореждане, с което се променя и добавя Постановление на Министерски съвет № 104 от 2022 година за одобрение на спомагателни разноски по бюджета на Министерството на защитата за 2022 година за създаване на интегрирана система и инфраструктура за асимилиране, употреба и обезпечаване на новия вид военен аероплан, включително и за съпътстващи разноски по придобиването му.

С признатия акт се променя Постановление на Министерски съвет № 104 от 2022 година, като се обезпечават спомагателни разноски по бюджета на Министерството на защитата в размер на 60 000 000 лева за сметка на плануваните в член 1, алинея 5, т. 7.2 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 година за създаване на интегрирана система и инфраструктура за асимилиране, употреба и обезпечаване на новия вид военен аероплан, в това число и съпътстващи разноски по придобиването му.

Над 6 млн. лв. за спомагателни хонорари на шефове в образованието

Допълнителни хонорари за реализирани резултати от труда ще получат 3 807 шефове на общински детски градини, учебни заведения, центрове за поддръжка за личностно развиване и за специфична просветителна поддръжка. Те ще бъдат изплатени според от получения брой точки при оценяването от комисиите в районните ръководства на образованието и според Наредбата за нормиране и възнаграждение на труда.

За изплащането на спомагателните хонорари държавното управление утвърди общо 6 310 675 лв., които са за сметка на понижение на одобрени разноски по стратегия „ Училищно обучение “ по бюджета на Министерството на образованието и науката за 2022 година Средства ще получат 1 694 шефове на детски градини, 1 976 - на учебни заведения, 129 - на центрове за поддръжка за личностно развиване и 8 - на центрове за специфична просветителна поддръжка.

Одобрени са спомагателни разноски по програмата на ограниченията за протекция на деца с изявени способности

Министерският съвет утвърди спомагателни разходи/трансфери за 2022 година за погашение на стипендии и на еднократно финансово подкрепяне по Програмата на ограниченията за протекция на деца с изявени способности от държавни, общински и частни учебни заведения през 2022 година
С постановлението се предлага да бъдат обезпечени средства за стипендии и на еднократно финансово подкрепяне на учениците от учебните заведения по културата и изкуствата към Министерството на културата и на възпитаници от общински учебни заведения, които са придобили право по Програмата на ограниченията за протекция на деца с изявени способности през 2022 година.

Средствата са в размер на 92 230 лв., като 77 785 лв. са предопределени за погашение на стипендии и еднократно финансово подкрепяне на учениците от учебните заведения по културата и изкуствата към Министерството на културата. Останалите 14 445 лв. са предопределени за погашение на стипендия на възпитаници от общински учебни заведения.
Необходимите средства за погашение на стипендиите и на еднократното финансово подкрепяне, посочени в член 1 от плана на разпореждане, са в границите на разчетените за тази активност, в централния бюджет средства за 2022 година
Целта на оферти план на разпореждане е обезпечаването на средства за реализиране на финансово подкрепяне на децата с изявени способности за разширение на опциите им за изява и насърчаване на развиването на техните креативен заложби.

Одобрени са спомагателни разноски по бюджета на Министерство на външните работи

Правителството утвърди спомагателни разноски по бюджета на Министерство на външните работи за 2022 година в размер на 1 000 000 лева за сметка на плануваните разноски по член 1, алинея 5, т. 11.2 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 година за финансиране на Тараклийския държавен университет „ Григорий Цамблак “, Република Молдова.
Предоставянето на средствата ще способства за превъзмогването на финансовите проблеми, пред които е изправено висшето образователно заведение. Подобряване на просветителните практики и на материално-техническата база на университета би имало позитивен резултат върху неговото развиване и би способствало за увеличение на интереса към него измежду учениците и кандидат-студентите от българската общественост в Република Молдова.

Оказването на безплатна финансова поддръжка от България за Тараклийския държавен университет е в унисон с поредната и целенасочена политика на държавното управление на Република България за гарантиране и осъществяване правата и ползите на българските общности в чужбина, при съблюдаване на локалното законодателство и нормите на интернационалното право.

Изменя се държавното разпореждане по отношение на утвърдени спомагателни разноски по бюджета на МИР

Министерският съвет одобри Постановление за изменение и допълнение на Постановление на Министерски съвет № 225 от 29.07.2022 година за одобрение на спомагателни разноски по бюджета на Министерството на нововъведенията и растежа за 2022 година
С направените промени и допълнения министърът на нововъведенията и растежа ще може да употребява към този момент отпуснатите спомагателни средства по бюджета на МИР, които са за сметка на признатите от Народното събрание с член 1, алинея 5 на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 година разноски по централния бюджет.
Средствата са за осъществяване на политики по т.6 в „ Област дейно ръководство и оптимизация на обществения бранш “ и подточка 6.2 - за структурни промени и дейно ръководство.
Приетите промени и допълнения няма да окажат влияние върху държавния бюджет.

Правителството се разпореди с парцели

Правителството промени РМС № 328 от 2020 година за оповестяване на парцели - обществена държавна благосъстоятелност, за парцели - частна държавна благосъстоятелност и за безвъзмездното им прекачване в благосъстоятелност на Столичната община, както и за даване на парцел на Агенция „ Митници “. С направената смяна се редуцират парцелите, които се трансферират безплатно на Столична община, като се изключва парцелът, нужен за активността на Агенция " Митници “ и се дава на Агенцията за осъществяване на нейните функционалности. Решението обезпечава подобаващ неподвижен парцел, ситуиран на отзивчиво място в региона на гр. София, регион „ Връбница “, за застраховане активността на Митническо бюро София-запад, което е част от структурата на митническата администрация. Това е неподвижен парцел с идентификатор 49206.2684.204, представляващ аграрен парцел, находящ се в Столична община, регион „ Връбница “, с. Мрамор, ведно с построените в него здания.

Министерският съвет одобри решение за лишаване на аграрни земи от Министерство на защитата и включването им в Държавния аграрен фонд. Предмет на акта на Министерския съвет са осем поземлени парцела, намиращи се в областите Варна и Хасково. Имотите са с трайно предопределение на територията: земеделска. За тях е отпаднала нуждата, обвързвана с защитата и сигурността на страната, заради което с признатото Решение на Министерския съвет тези аграрни земи се включват в Държавния аграрен фонд.

Правителството одобри също решение за оповестяване на парцел - обществена държавна благосъстоятелност, за парцел - частна държавна благосъстоятелност, както и за безвъзмездното му прекачване в благосъстоятелност на община Хасково, област Хасково. Предмет на решението е аграрен парцел, намиращ в област Хасково, община Хасково, гр. Хасково, ул.,,Дунав “ № 19 - А. Безвъзмездното прекачване на парцела в благосъстоятелност на община Хасково е за приложение на улична регулация, при вземане предвид на законодателството и разпоредбите в региона на държавните помощи.

Правителството закрива почетното консулство в Малта

Министерският съвет одобри решение за закриване на почетното консулство на България в Република Малта и освобождение на почетния консул госпожа Джанела Де Марко по нейно предпочитание, заради овакантяване на Република Малта и промяна на местожителството.
Повече от десетилетие госпожа Де Марко работи интензивно за развиването на връзките сред България и Малта в другите области на двустранното съдействие. За цялостната си активност през 2018 година е удостоена с почетен знак на Министерство на външните работи -,,Златна лаврова клонка “.

Министерският съвет утвърди Споразумение за партньорство и съдействие сред Европейския съюз и Република Сингапур

Министерският съвет на Република България утвърди Споразумение за партньорство и съдействие сред Европейския съюз и неговите страни членки, от една страна, и Република Сингапур, въпреки това. Споразумението е подписано на 19 октомври 2018 година в Брюксел и предстои на следващо одобряване.
България поддържа разговора и съдействието сред Европейски Съюз и Сингапур и чака влизането в действие на съглашението да спомогне за активизиране на политическия разговор и подсилване на взаимоотношението със Сингапур в необятен кръг области.
Планира се влизането в действие на Споразумението да бъде публично оповестено в границите на Срещата на върха ЕС-АСЕАН на 14 декември 2022 година в Брюксел.

Министерският съвет утвърди Меморандум за съдействие сред Република България и Международната морска организация

Министерският съвет утвърди Меморандум за съдействие сред Република България и Международната морска организация (ИМО) по отношение на присъединяване в схемата за одит на страна членка на има.
Решението е признато по отношение на идното през месец май 2023 година осъществяване на наложителен одит на Република България, като страна членка на ИМО. Одитът ще се извърши по скица призната с Резолюция А.1067(28) на Асамблеята на ИМО от 4 декември 2013 година

Целите на одита са ориентирани към обезпечаване на ефикасното използване на наложителните принадлежности на Международната морска организация и осъществяване на отговорностите и отговорностите на Република България в качеството на страна на знамето, страна на пристанището и крайбрежна страна според условията на Кодекса за използване на наложителните принадлежности на ИМО (III code ), признат с Резолюция А.1070(28) на Асамблеята на ИМО (ДВ, бр. 97 от 2018 г.).

Одобрени са резултатите от българското присъединяване в постоянното съвещание на Съвета на енергийните министри на Европейски Съюз

Министерският съвет одобри за сведение отчета с резултатите от присъединяване на България в постоянно съвещание на Съвет „ Транспорт, телекомуникации и енергетика “, част „ Енергетика “, извършено на 25 октомври 2022 година в гр. Люксембург.
В рамките на съвещанието бе извършен спор по газовия пакет, който включва оферти за Директива и Регламент на Европейския парламент и на Съвета по отношение на вътрешните пазари на възобновими газове, природен газ и водород. Обсъдено бе даването на спомагателни насоки за работата по законодателните оферти в Съвета, с акцент върху развиването на пазарите на водород, смесването на природен газ с водород, моделите на обособяване на операторите на водород, трансграничните цени и тарифните отстъпки.

Министрите утвърдиха общ метод по предлагането за Директива на Европейския парламент и на Съвета по отношение на енергийните характерности на постройките. Председателството и Комисията дефинираха постигнатия компромис в договарянията като уравновесен и отчитащ позициите и националните специфики на страните членки, предоставяйки и нужната еластичност.
Бяха обменени и отзиви по предлагането за Регламент на Съвета за подсилване на солидарността посредством по-добра съгласуваност на покупките на газ, трансграничния обмен
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР