По предложение на лидера на БСП Корнелия Нинова Националният съвет

...
По предложение на лидера на БСП Корнелия Нинова Националният съвет
Коментари Харесай

Нинова спечели първия рунд срещу Станишев

По предложение на водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова Националният съвет на партията избра Елена Йончева за лидер на листата й на изборите за Европейски парламент на 26 май. Така Нинова завоюва първия рунд за подредбата на листата против вътрешната си съпротива, която застана зад кандидатурата на президента на ПЕС Сергей Станишев. Ако успее да го в профил изобщо от състава на листата, това ще е извоюван втори рунд. Но дали Нинова ще завоюва войната, ще стане ясно на евроизборите.

Очевидно лидерката на Столетницата и тясното управление се пробват да повторят "модела Радев " и се надяват да завоюват. При издигането на кандидатурата за президент през 2016 година от вътрешната съпротива още веднъж валяха същите обвинявания и предсказания за крах. Но ходът на Нинова се оказа печеливш. И в този момент с водаческото място за Йончева, която не е партиен член, а е от гражданската квота, се цели да се притегли външна страна, т.е. хора, които не са симпатизанти на Българска социалистическа партия, само че поддържат някогашната журналистка и настояща депутатка в нейните разкрития за корупция при ръководещите.

А какво оферират хора като Сергей Станишев, Михаил Миков, Атанас Мерджанов и други от партийната номенклатура, която Нинова в профил от държавната хранилка, въвеждайки мандатност за престояване в българското Народно заседание? Те настояват, че би трябвало да се заложи на чисто партийни фигури и да се разчита главно на твърдия електорат. Само че твърдият електорат на всички партии, включително и на Българска социалистическа партия се е стеснил доста. И една от главните задания на обединенията, които се явяват на избори, е да разширят поддръжката си оптимално, т.е. да привлекат периферен електорат – хора, които не са партийци и симпатизанти, само че просто са съгласни и одобряват концепциите и политиките на съответната партия.

Елена Йончева, каквото можа, направи за миналите две години в българския парламент. Тя извади на ярко "Кумгейт " – събитие, което не е частен случай, а демонстрира феодалния модел, по който се ръководят множеството общини у нас. Със снимков материал потвърди какво съставлява прехвалената ограда по границата ни с Турция и внесе документи в прокуратурата за съществуване на корупция при градежа на оборудването. Повдигна въпроса за качеството на българските автомагистрали и пътища и дружно с сътрудниците й от Българска социалистическа партия желаеха и не престават да упорстват за инспекцията им от самостоятелна лаборатория.

Очевидно офанзивите на Йончева попадаха право в задачата, което пролича от реакциите и на Делян Добрев и ГЕРБ, и на някогашния вицепремиер Валери Симеонов, и на огромните строителни компании, които постоянно печелят публичните поръчки. При създалата се обстановка в Народното събрание и при подвластните и неработещи контролни, регулаторни и проверяващи органи в страната, е разумно Елена Йончева да продължи борбата за правдивост и против корупцията на по-високо равнище, в Европейския парламент.

В този смисъл номинацията й за лидер на лявата листа за евровота е неприятна вест за ГЕРБ. Особено в случай че Лаура Кьовеши стане първия европейски прокурор. След избирането на Йончева пътем беше упоменато, че тя има връзки с ОЛАФ.

Именно вътрешните опозиционери в Българска социалистическа партия са считани за "Троянски кон " на Бойко Борисов в партията. Те упорстваха за общо ръководство с ГЕРБ, те желаеха водачът да не се избира директно от членската маса. Те се борят да се върне остарелият неефикасен метод на управление на групировката, затварянето й на "Позитано " и взимане на решенията от една тясна масонска ложа. Но тази политика докара до редица изборни загуби, капсулиране, обезсилване и обезличаване на социалистическата партия. Разбира се, че тъкмо такава тя е комфортна на Борисов и ГЕРБ.

"Колко избора би трябвало да загубим със Станишев? ", попита през вчерашния ден Румен Овчаров. Очевидно този въпрос си задава и по-голямата част от Националния съвет на Българска социалистическа партия – става дума за новите хора, на които Нинова даде път, откакто изтика обратно старите велможи, които се изживяваха като несменяеми.

В заключителното си изявление на пленума лидерката на Българска социалистическа партия направи категоричен намек, че Станишев може да бъде президент на европейските социалисти, без безусловно да е евродепутат. Тя даде няколко образеца за такова разделяне на постовете от разнообразни политически фамилии – ЕНП, ПЕС, АЛДЕ. Нинова даже отиде още по-далече. "Аз ви предлагам да освободим другаря Станишев от неудобството да съчетава мнението на всички партии в ПЕС и да показва мнението на Българска социалистическа партия, които от време на време са разнообразни и ще не престават да бъдат разнообразни. Смятам, че той ще се усеща доста по-спокоен, като показва общите позиции на нашето семейство, а не е притискан от нас, една партия, да показва единствено позицията на Българска социалистическа партия ", обърна се тя към членовете на Националния съвет.

Така че въпросът май към този момент не е за второто място и даже за третото в листата, а за неприсъствието на Станишев в нея. Но тази борба ще я забележим след две седмици.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР