"По-практична от всякога досега", така описва новата B-класа Брита Зегер, член на

...
"По-практична от всякога досега",
така описва новата B-класа Брита Зегер,
член на
Коментари Харесай

Новият Mercedes-Benz B-клас

"По-практична от всеки път до момента ", така разказва новата B-класа Брита Зегер, член на борда на Daimler AG, отговаряща за продажбите на коли Mercedes-Benz. "В нашия индустриален портфейл от компактни коли, това е перфектният модел за цялото семейство. Освен това, MBUX, новата система Mercedes-Benz User Experience, също предлага на клиентите напълно нови усещания със своите функционалности, които досега бяха привилегия на луксозния клас. "

"B-класата, която е най-новият представител на новото поколение компактни коли на Mercedes-Benz, добавя нова впечатляваща глава в историята на успеха на динамичния Sports Tourer на Mercedes-Benz. ”, споделя Гордън Вагенер, главен дизайнер на Daimler AG. "Със своя емоционален и в същото време пуристичен дизайн, новата B-класа се вписва идеално в дизайнерския жанр Sensual Purity. "

Задачата на дизайнерите на новата B-класа беше да основат автомобил, който се отличава образно от предлаганите минивановете. Задачата бе призната и изпълнена – динамичните пропорции на автомобила се отличават с дълго междуосие (2729 мм) и къси надвеси, леко снижена линия на покрива и по-големи 16-19-цолови джанти. Сравнително снижената и устремена напред предна част с плавен преход от предния похлупак към А-колоните и предното стъкло, дружно с мускулестите форми под линията на страничните прозорци, укрепват цялостното спортно излъчване.

Същото важи и за дискретния дизайн на фаровете, чиято прецизна структура от висока класа при базовия модел е постигната благодарение на H7 технология и светодиодни дневни светлини. Във вариантите с LED фарове или по-високо оборудване, отличителната светлинна визия на B-класата се укрепва от двойните прожекторни дневни светлини. Предлаганите като алтернатива MULTIBEAM LED фарове добавят гръмък състезателен акцент в оформлението на автомобила. Електронното ръководство на тези фарове реагира бързо на изменящите се условия на пътя. Това съоръжение от луксозния клас, което направи своя дебют в компактния клас с новата A-класа, вече подсилва ефектната визия и повишава нивото на сигурност и на новата B-класа.

Отзад ширината на автомобила се подчертава образно с помощта на двусекционни задни светлини, интегрирани в бронята рефлектори и отличителна черна долна част на бронята с дифузерна визия и хромирана лайстна. Големият покривен спойлер, както и разположените в профил на задното стъкло черни спойлери със мощен гланцов ефект, усъвършенстват аеродинамиката и същевременно укрепват спортното излъчване на автомобила.

Коефициентът на аеродинамично съпротивление cd на новата B-класа достига 0.24 (при предходния модел: 0.25). Ниската линия на покрива също оказва помощ да се постигне най-хубавото в този клас автомобили обтичане на каросерията, благодарение на дребната повърхност на задното сечение. Освен това, с помощта на различни механически решения, конструкторите, отговарящи за аеродинамиката на автомобила, са намалили и шума от вятъра. Ползите: възможност да се следи по-добре ситуацията на пътя и да се беседва без напрежение в купето.
Благодарение на усъвършенстваната геометрия на седалките и по-ниската долна линия на страничните прозорци, интериорът изглежда по-просторен в съпоставяне с предишния модел. Позицията на седалката на водача е с 90 мм по-висока в сравнение с A-класата, което усъвършенства значително видимостта – също и благодарение оптимизирания профил на страничните колони, които закриват по-малка част от полезрението на водача.

Интериорен дизайн: гражданска война
Интериорът на B-класата е толкова авангарден, колкото и на новата A-класа, спечелила популярност със своята революционна интериорна архитектура. Въпреки това има и избрани разлики: докато инструменталният панел на A-класата е разделен на две хоризонтални основни части, този на B-класата се отличава с интегрален базов размер, чиито предни повърхности се отдалечават напред в зоната на водача и предния пасажер. В пространството пред водача е разположен самостоятелно позиционираният екран, който се предлага в три разновидността: с два 7-инчови дисплея (17.78 см), с един 7-инчов и един 10.25-инчов екран (26 см) и – в широкоекранната версия – с два 10.25-инчови екрана. Като алтернатива се предлага и Head-Up екран.

Петте кръгли вентилационни отвора са с качествена визия на турбини с фино оформени въздуховодни детайли и дизайн, вдъхновен от авиационната техника. При линията на оформление и съоръжение Style, с помощта на цветни акценти в оформлението на кръговете на вентилационните отвори е постигнат образният резултат на реактивно сопло. Централната подпора със сензорно управление и въвеждане на данни е с черен панел, сходно на E-класата. Амбиентното осветление с 64 цвята и 10 цветови теми, което е неповторимо за сегмента в маркетингово отношение, ви разрешава да изберете конфигурация, която да подхожда дори на настроението ви.

Седалките оферират по-равна и следователно по-комфортна позиция на тялото, както и благоприятни условия за регулиране в необятни диапазони, благодарение на които може да се увеличи и разстоянието сред долната възглавница на седалката и тавана на купето. Ширината също е увеличена: при 1456 милиметра (плюс 33 мм), ширината на равнището на лактите за предните седалки към този момент е като при автомобилите от междинен клас.

ENERGIZING кинетика на седалките: оказва помощ чрез промяна на позицията на тялото
За новата B-класа, оборудвана със системи за надзор на климата и мултиконтурни седалки с функционалност “Масаж ”, се предлага и допълнително съоръжение, което до момента е било привилегия на доста по-високите сегменти. По този метод може да се постигне още по-високо равнище на комфорт на седалките.

Новата система ENERGIZING е изключително полезна за гърба. Тя може да помогне да се постигне ортопедично благоприятна промяна на позицията на тялото чрез периодични дребни промени на ъгъла на облегалката и долната възглавница на седалката. Това изобретение се предлага за предните седалки в комбинация с напълно електрическо регулиране и функционалност “Запаметяване на настройките ”.

Регулируеми задни седалки и оптимизирана настройка на багажното отделение
Интериорът е усъвършенстван в много отношения: с помощта на по-голямото пространство над централния тунел откъм гърба, средното място на задната седалка е по-достъпно. Облегалката на задната седалка е общоприетоо делима в съотношение 40:20:40. В взаимозависимост от версията, след средата на 2019 година задните седалки ще могат да се реалокират 14 см, а облегалката ще може да се накланя повече, при което размерът на товарното отделение зад задната седалка ще може да се променя между 455 и 705 литра. Въпреки че размерът е приблизително същия като при предишния модел, с помощта на тези подобрения багажното поделение може да се използва по-ефективно.

При сгъната надолу задна седалка максималният размер на товарното отделение, чийто под се контролира и може да стане еднакъв, доближава 1540 литра зад предните седалки. Сгъващата се облегалка на предната седалка (опция, която ще се предлага от средата на 2019 г.) увеличава още повече дължината на товарното пространство.
Като алтернатива се предлага и задна врата EASY-PACK, която се отваря и затваря комфортно с натискане на бутон и даже автоматизирано с рязко придвижване с крайник под бронята, ако автомобилът е в допълнение оборудван със система HANDS-FREE ACCESS.

MBUX – Mercedes-Benz User Experience: уникално преживяване
Това, което става за A, става и за B: новата B-класа е вторият модел след A-класата, оборудван с мултимедийна система MBUX (Mercedes-Benz User Experience), която ни вкарва в нова ера за Mercedes me Connectivity. Тази система е уникална, тъй като може да се образова, благодарение на изкуствения разсъдък. Мултимедийната система MBUX е индивидуално конфигурируема и може да се адаптира по отношение на потребителя. По този начин се основава прочувствена връзка между автомобила, водача и пасажерите.
В взаимозависимост от спецификациите, оборудването включва и други съставни елементи, отличаващи се с висока успеваемост: широкоекранен кокпит, навигационен дисплей, основан на технология за добавена действителност, плюс интелигентно гласово ръководство с различаване на естествен диалект, активиращо се с ключовата дума "Hey Mercedes ". Сензорният дисплей е част от интегралната концепция за сензорно ръководство MBUX, включваща три компонента – сензорен екран, тачпад върху централната подпора (опция) и сензорни бутони върху кормилото.
MBUX е революционно изобретение, създаващо специфични чувства в автомобила. С помощта на емоционално ефектни функционалности се улеснява работата с органите за ръководство, като се използват извънредно атрактивни и красиви 3-D графични изображения с максимална разграничителна дарба, създадени въз основата на калкулации в реално време. Предлага се и Head-Up дисплей.

Новото потомство на информационно-развлекателната система MBUX се предлага с нови и усъвършенствани услуги “Mercedes me connect ”. Това включва навигационни функции въз основата на Car-to-X Communication и функцията Vehicle Tracking, която улеснява намирането на паркирания автомобил и също по този начин изпраща известия за удар или изтегляне на паркирания автомобил.
Върху екрана може да се основават удобно икони за приложенията Mercedes me, които може да се провеждат и подреждат по желания начин върху началната страница, подобно на всички останали приложения. Освен това, на екрана може да се извежда и друга онлайн информация, например за настоящите цени на горивото в бензиностанциите. Предлаганата от MBUX информация се обновява онлайн следвайки лесни за изпълнение процедури.
Intelligent Drive: функционалности от S-класа
Новата B-класа е оборудвана с най-новите асистиращи системи, които ефективно помагат на водача и по този начин осигуряват по-високо равнище на активна безопасност в този сегмент с помощта на функции, заимствани от S-класата. За първи път B-класата може да се движи полуавтономно при избрани условия. За тази цел автомобилът следи обстановката на пътя благодарение на усъвършенствани камери и радарни системи и планува развитието на обстановката до 500 метра напред, базирайки се на данни от картите и навигационните системи за функционалностите на асистиращите системи. Например, функцията Active Distance Assist DISTRONIC, включена в пакета “Асистиращи системи ”, оказва помощ на шофьора в голям брой характерни за маршрута обстановки, като комфортно и предвидливо контролира скоростта, напр. преди завои, пресечки или кръгови кръстовища. Бордовото оборудване включва и други функционалности, например активен асистент за спешно прекъсване и интуитивния деен помощник за промяна на лентата за придвижване.
Новата B-класа е общоприетоо оборудвана с активен спирачен помощник с разширени функции. В взаимозависимост от обстановката, той може да помогне да се понижат ефективно последствията или да се избегнат удари с превозни средства, когато те се движат отпред постепенно или стопират, както и при опасност от произшествия с пресичащи пешеходци и велосипедисти.
Новата B-класа също е създадена и тествана в новия софтуерен център за автомобилна сигурност (TFS). Проектирането на автомобила по отношение на геометрията, дебелината на материалите, техниките на свързване и качеството на материалите е основано на констатации от разбор на реални инциденти. Много съставни елементи на каросерията са направени от високоякостна и ултраякостна стомана, за да се реализира оптималната издръжливост при минимално тегло, защото високата надеждност на защитната клетка за пътниците е главната цел на безопасната конструкция на каросерията.
Седалките на водача и пасажера начело са оборудвани с триточкови предпазни колани с пиротехнически обтегачи и ограничители на силата на опън. В комбинация със системата PRE-SAFE® (опция), предните седалки са допълнително оборудвани с електрически механизми за реверсивно обтягане на предпазните колани. И двете странични места на задната седалка са оборудвани с предпазни колани с обтегачи и ограничители на силата на опън. Новата B-класа е общоприетоо оборудвана с челни въздушни възглавници за водача, възглавница за коленете на водача, както и прозоречни и странични въздушни възглавници (комбинирани въздушни възглавници за предотвратяване на гръдния кош/таза). Като алтернатива се оферират и странични въздушни възглавници за задните седалки.
Двоен дебют за системата за задвижване: нов мощен 2-литров дизелов мотор, отговарящ на условията на стандарта Euro 6d, плюс нова осемстепенна трансмисия с двоен съединител
В съпоставяне със своя предходник, новата B-класа се задвижва, във всички свои версии, от нови ефикасни мотори, отговарящи на условията на Euro 6d-TEMP. Дебют прави и напречно монтираната версия на двулитровия дизелов мотор OM 654 с мощ 110 кВт и 140 кВт, алуминиев картер и степенен горивен развой в стъпаловидните горивни камери в буталата. Благодарение на разширената система за спомагателна обработка на отработените газове с ситуиран под пода спомагателен катализатор за селективна каталитична редукция, B-класата с OM 654q е първият стилен модел на Mercedes-Benz, отговарящ на изискванията за сертифициране по стандарта Euro 6d, който става наложителен за новите модели чак от 1 януари 2020 година В съпоставяне със съществуващия 4-цилиндров дизелов двигател (OM 608), прочут от A-класата във версията с работен размер 1.5 литра, големият дизелов мотор развива по-голяма мощ и въртящ миг – съответно с 85 кВт и 260 Нм.
Предлагат се и два 4-цилиндрови бензинови двигателя от серията M 282 с работен обем 1.33 литра и мощ 100 кВт/120 кВт. Иновациите включват ръководство на цилиндрите (в композиция с трансмисия 7G-DCT), делта форма на цилиндровата глава и филтър за твърди частици.
Първоначално новата B-класа се предлага ексклузивно с трансмисии с двоен съединител. Новото тук е 8-степенната трансмисия 8G-DCT, предлагана в комбинация с по-големия дизелов мотор. Ще бъдат предложени и други нови мотори, както и модели със системи 4MATIC за задвижване на всички колела. Стандартното оборудване включва 43-литров контейнер за гориво, но в взаимозависимост от мотора се предлага и вариант с 51-литров контейнер.

Първоначално B-класата ще бъде пусната на пазара със следните пет мотора:
• B 180 (100 кВт/136 к.с., 200 Нм); с трансмисия 7G-DCT с двоен съединител (разход на гориво в комбиниран режим 5.6-5.4 л/100 км, излъчвания на CO2 в смесен режим 128-124 г/км)
• B 200 (120 кВт/163 к.с., 250 Нм); с трансмисия 7G-DCT с двоен съединител (разход на гориво в комбиниран режим 5.6-5.4 л/100 км, излъчвания на CO2 в смесен режим 129-124 г/км)
• B 180 d с трансмисия 7G-DCT с двоен съединител (85 кВт/116 к.с.), 260 Нм; разход на гориво в смесен режим 4.4-4.1 л/100 км, емисии на CO2 в смесен режим 115-109 г/км)
• B 200 d с трансмисия 8G-DCT с двоен съединител (110 кВт/150 к.с.), 320 Нм; разход на гориво в смесен режим 5.4-4.2 л/100 км, емисии на CO2 в смесен режим 119-112 г/км)
• B 220 d с трансмисия 8G-DCT с двоен съединител (140 кВт/190 к.с.), 400 Нм; разход на гориво в смесен режим 4.5-4.4 л/100 км, емисии на CO2 в смесен режим 119-116 г/км).

Новият дизелов мотор OM 654q: по-лек, по-мощен, по-чист
Напречно инсталираната версия на най-новия премиум дизелов мотор прави своя дебют в новата B-класа. Въпреки по-малкия работен размер, който е малко под 2 литра, по-лекият с към 16 % нов дизелов двигател с мощ 140 кВт (190 к.с.) развива 10 кВт повече от предходния мотор. В OM 654q са приложени редица технологични решения за повишение на успеваемостта, напр. стоманени бутала със стъпаловидните горивни камери в алуминиев блок. Освен това е използвано допълнително усъвършенствано покритие NANOSLIDE® на стените на цилиндрите.

Новият мотор с разстояние между цилиндрите 90 мм вместо 94 мм е по-компактен от своя предходник, като в същото време тази структура дава възможност съставените елементи на системите за допълнителна обработка на отработените газове да бъдат ситуирани директно върху мотора, където температурата на отработените газове е по-висока и процесът на обработка е по-ефективен. Благодарение на допълнително усъвършенстваната система за допълнителна обработка на отработените газове, мощният 4-цилиндров мотор от съвременната фамилия мотори OM 654 още сега дава отговор на условията на стандарта Stage 2 RDE (Real Driving Emissions), който ще влезе в действие от 2020 година, и е сертифициран по Euro 6d. Емисиите на B-класата остават в допустимите границите даже при шофиране в сложни пътни и атмосферни условия.

Това се реализира с помощта на допълнителна селективна каталитична редукция (SCR) с ASC катализатор в изпускателната система на B-класата. Така може да се ползва по-голяма доза редукционен сътрудник AdBlue, защото всяко излишно количество може да се редуцира и конвертира във втория SCR. Тези излишни количества амоняк се появяват най-често при бързи промени на температурата в изпускателния тракт, да вземем за пример при преминаване от режим на шофиране в градски условия към режим на шофиране на магистрала.

Окачване: пъргаво и удобно
Не по-малко пъргаво от предходния модел, но още по-комфортно – това е била задачата на конструкторите по отношение на окачването на новата B-класа. В зависимост от версията се предлагат няколко варианти за базовата настройка, включително снижено удобно окачване и окачване с дейна адаптивна демпферна система, позволяваща на водача да променя настройката по време на шофиране с помощта на DYNAMIC SELECT. Системата използва електронен клапан, чиято система за управление проучва допълнително моментната обстановка по време на шофиране и усъвършенства демпферните характеристики за всяко настрана колело.

При всички версии на новата B-класа предната ос е вид McPherson с ковано-алуминиеви А-носачи, към които са закрепени кормилните шарнири от лят алуминий. По този метод се намалява максимално общата маса на детайлите, които не се носят от пружините и амортисьорите, а това от своя страна подобрява държанието на автомобила на пътя и покачва комфорта на возене.

Стандартната задна ос на моделите с базов мотор е със свързващ носач. В комбинация с по-мощни мотори или по избор на клиента може да се инсталира и сложна 4-звенна система на окачване на задната ос, направена най-вече от алуминий за намаление на общата маса на детайлите, които не се носят от пружините и амортисьорите. Трите А-носача и надлъжното рамо на всяко задно колело са инсталирани към подрама, изолирана от каросерията с помощта на гумени втулки за понижаване на преноса на трептения и звук от окачването към каросерията. Както при разновидността с 4-звенна система на окачване, по този начин и при варианта със свързващ носач на задната ос се употребяват еднотръбни амортисьори и отделни спирални пружини.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР