По повод Световната седмица за превенция на глаукомата, за поредна

...
По повод Световната седмица за превенция на глаукомата, за поредна
Коментари Харесай

По повод Световната седмица за превенция на глаукомата: Безплатни прегледи в ``Александровска``

По мотив Световната седмица за предварителна защита на глаукомата, за поредна година УМБАЛ „ Александровска “ провежда безвъзмездни, скринингови, консултативни прегледи на пациенти над 45г. Прегледите ще се правят от 5 март 2024г., в очните кабинети на ДКЦ,,Александровска” (вход откъм бул. „ Пенчо Славейков”, до бариерата), в делничните дни от 14.00 до 17.00ч. Записване на тел.: 02/9230 295, всеки работен ден от 13.00 до 15.00ч. Направление по здравна каса не се изисква.

При нужда пациентите ще бъдат изследвани гратис с очен скенер от най-ново потомство (ОСТ-А). Скенерът дава опция за сложна оценка на кръвоносните съдове в ретината и положението на нервните нишки и съставлява един от най-новите подходи за диагностика и следене на необятен кръг на очни болести, в това число и на глаукомата.

Глаукомата е хронично, прогресиращо, дегенеративно заболяване, което настава безсимптомно и поврежда зрителния нерв и нервните кафези в ретината. С придвижване на заболяването настава необратима загуба на периферно зрение, а на по-късен стадий и на централното зрение. Към рисковите фактори спадат нараснало вътреочно налягане, съдови промени, хипертония, захарен диабет, придвижване на възрастта, болести на щитовидната жлеза, съществуването на късогледство и други Липсата на ранна симптоматика при множеството форми на глаукома е причина болестта да се открива късно във фаза на напреднало увреждане, когато огромна част от зрението е изгубено необратимо. Сравнително високата периодичност,
тежката инвалидизация на пациентите заради трайната загуба на периферно и централно зрение, дефинират глаукомата като обществено значимо заболяване. Правилното и навременно диагностициране, съответното и навреме лекуване е основно за съхранението на зрението на пациентите.

В Клиниката по очни заболявания на УМБАЛ „ Александровска “ действа най-старото в страната и само в България поделение, обособено като самостоятелна конструкция, профилирано в диагностика, следене на прогресията, консервативно, лазерно и хирургично лекуване на другите типове глаукома. Клиниката разполага с богат боеприпас от ново и съвременно съоръжение за диагностика, следене и лекуване на глаукомата.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР