По повод поредната кибератака, този път у нас, еврокомисарят Мария

...
По повод поредната кибератака, този път у нас, еврокомисарят Мария
Коментари Харесай

Кибератаките по света: От бизнес за милиони до политически трусове и шпионаж

По мотив следващата хакерска атака, този път у нас, еврокомисарят Мария Габриел съобщи, че Европа изостава с вложенията в киберсигурност. Тя напомни, че в идващия програмен интервал се плануват 4 милиарда евро за вложения, тъй като хакерските пробиви нанасят съществени вреди на Европейския съюз.

Вижте повече детайлности от директното включване на Иво Никодимов.

Мария Габриел акцентира, че България е уведомила незабавно Европейската комисия за пробива и приключването на данни от Национална агенция за приходите. Тя подсети, че както комисията, по този начин и киберагенцията могат да окажат експертна и техническа помощ.
Мария Габриел, еврокомисар: Спомнете си единствено преди една година, 2018-та, имаше огромна хакерска офанзива по отношение на европейските институции, тази година в Германия милиони персонални данни на публицисти и политици също провокираха огромна паника. Това, което за нас в този момент е значимо - на първо време имаме влезнал в действие Закон за киберсигурност от 27 юни. Според него, по искане на страната членка, наблягам, че водеща е ролята на България, може да се изиска оперативна помощ. Киберагенцията ни може доста бързо да помогне чисто механически за определяне на случая и механически за това да бъде изработен потенциала по-резистентен към офанзиви. Ние, като Европейска комисия, при положение, че помощ ни бъде поискана, сме подготвени да изпратим специалисти в България допустимо най-бързо.
Вредите от хакерските офанзиви в действителност са огромни и засягат стотици милиони хора. Мария Габриел упорства Европейският парламент и Европейският съвет по-бързо да одобряват предлагането й за основаването на Европейски център, който да координира основаването на национални центрове по киберсигурност.

Един от главните причини е, че от ден на ден офанзивите на хакери, които са сполучливи и костват на стопанската система милиарди евро загуби, бъркат и в джобовете на хората.

Обръща се внимание, че у нас е атакувана електронна услуга за данъчно възобновяване. Според специалисти, това може да е опит за създаване на система за фиктивно отчитане на данъчни и осигурителни заплащания.
 Съвет по сигурността след хакерската офанзива: 3% от информацията на Национална агенция за приходите е изтекла Съвет по сигурността след хакерската офанзива: 3% от информацията на Национална агенция за приходите е изтекла
Около 3% от осведомителните масиви на Национална агенция за приходите са изумени от хакерската офанзива. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов. Заради сполучливата офанзива...
WannaCry блокира мрежите на хиляди организации и бизнеса от 150 страни
Като най-големи се дефинират кибер-атаките, които са засегнали и ощетили най-вече хора. Безспорно шампионата държи WannaCry. Използвайки фишинг способи, той поема контрола върху системата, а причинителите желаят откуп.

Преди две години в продължение на дни, мрежите на хиляди организации и бизнесът от 150 страни, в това число Националното ръководство по опазване на здравето на Англия (NHS), бяха блокирани от Wannacry. Нападателите желаеха голяма сума пари за отключване на заложения код.
Бангладешкият кибер банков грабеж прониква в световната система за парични прехвърляния SWIFT
Втора е Бангладешкият кибер банков грабеж. Хакерите проникват в световната система за парични прехвърляния SWIFT. Престъпната тайфа, виновна за обира, възнамерявала да изтегли близо 850 милиона $, преди една елементарна правописна неточност да провокира съмнение. Все отново виновниците съумяват да измъкнат към 81 милиона $, от които единствено към 18 милиона са възобновени.
Кибератака против Citigroup разкри ниско равнище на сигурност при онлайн платформите на организацията
През 2011 година хакерска атака върху финансовите услуги на Citigroup разкри ниското равнище на сигурност при онлайн платформите на организацията. Хакерите разкрили задна малка врата, която им дала достъп до скъпи персонални данни. Цялата информация за сметките на 200 000 клиента била изложена на показ, в това число адреси, имена и финансови данни, с обща загуба на пари за компанията от към $2.7 милиона. Инцидентът се смята за най-катастрофалния неуспех в сигурността и ясно демонстрира, че хакерските атаки взимат на прицел на първо място слабостите във всяка онлайн инфраструктура.
В Естония цифровият шпионаж се трансформира в открита кибер война
В Естония, през април и май 2007 година, цифровият шпионаж се трансформира в открита кибер война. В рамките на седмица, вълните от DDoS офанзиви бяха ориентирани към засегнатите държавни сървъри, в това число тези, ангажирани в областта на образованието, медиите и банкирането. В рамките на няколко дни, офанзивите осакатиха цялата стопанска система, всекидневието и разпределението на публичните услуги. Тези офанзиви накараха военните организации на всички места по света да преразгледат значимостта на мрежовата си сигурност.
Редица политически хакерски атаки са приписвани на Русия
Има и редица кибер офанзиви, които са политически и преписвани на Русия. Бундестагът, Международната антидопингова организация, фондацията на Сорос, партията на Меркел, Демократическата партия на Съединени американски щати - всички те са били обект на хакерски офанзиви.
Джулиан Асандж източи тайните на Съединени американски щати
Най-известен остава Джулиан Асандж, за чието освобождение приканва хакерът блъснал Национална агенция за приходите. Асандж съумява да се снабди с най-желаните от Русия секрети на Съединени американски щати, като източва информация от сървъри на Пентагона и Централно разузнавателно управление на САЩ.
 Хакерският пробив в Национална агенция за приходите е станал през една от електронните услуги Хакерският пробив в Национална агенция за приходите е станал през една от електронните услуги
Хакерският пробив в системата на Национална агенция за приходите е станала през една от електронните услуги, които организацията предлага. До този извод са стигнали проверяващите, ст...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР