По повод днешния празник на авиацията и космонавтиката, влизаме в

...
По повод днешния празник на авиацията и космонавтиката, влизаме в
Коментари Харесай

Разходка из Авиокосмическия парк край Омуртаг

По мотив днешния празник на авиацията и космонавтиката, влизаме в Авиокосмическия парк край град Омуртаг и в локалния Исторически музей.

В центъра на Авиокосмическия парк се извисяват три самолета, устремени към небето, на които е летял вторият български космонавт - Александър Александров. Авиопаркът е основан точно по негова концепция. Открит е публично през 2008-а във връзка 20 годишнината от полета му в космоса и е прочут с единствената по рода си " Алея на авиацията и космонавтиката ". По нейното продължение самият Александър Александров и негови съветски сътрудници собственоръчно са засадили дървета.

В парка е изложена и друга авиационна техника, да вземем за пример, остаряла съветска установка на ракета. С сходна през осемдесетте години на предишния век е свален немски безпилотен аероплан над някогашния Съветски съюз.

Омуртаг е родният град на Александър Александров и в градския Исторически музей се пази полетния му скафандър. Любопитна е историята на попадането му тук.

" 79-а година, целият народ ликува, България си има своя космонавт, България е галактическа страна, само че в Омуртаг сякаш насладата е една нотка по-ниска, тъй като Сашо не полетя. Той беше дубльор на Георги Иванов и не се наложи да лети.Тогава управлението на град Омуртаг се обръща към руските приятели и споделя почти по този начин: " Нашият човек не можа да полети, в случай че може да ни дадете нещо за спомен от това събитие ", руснаците несъмнено, необятни славянски души, споделят: " няма проблеми, ще уредим нещата ". Месец и половина по-късно, на Сточна гара Илиенци идва специфична пратка от Москва за Градска канализация на Българска комунистическа партия в гр. Омуртаг, одобряват пратката, отварят и вътре е полетният галактически скафандър на Александър Александров, съпроводен с писмо документ, подписан от зам.-председателя на Академията на науките на Съветския съюз ", описа шефът на музея Мирослав Тошев.

По мотив 25-годишнината от полета на Александър Александров, покрай общината в Омуртаг се извисява четириметров монумент в негова чест. Плановете за създаване на нови кътчета за отмора и детски площадки остават неосъществени. От общината отбягват и тематиката за бъдещето на Авиокосмическия парк. А концепцията отпреди 35 години за създаване на дребен музей на космонавтиката в Омуртаг от дълго време е забравена.

" Надявам се бъдещите генерации, тоест да оставим работа и за тях, да осъществят въпросната концепция. Защото на процедура ни би трябвало една малко по-голяма зала, която да бъде употребена за показване на тези музейни предмети, на тези очевидци на историята, ще кажа аз, тъй като това е ролята на историята ", сподели още шефът на музея.

Към момента Авиокосмическият парк остава единственият монумент край Омуртаг, напълно отдаден на българската диря, оставена в Космоса.

Репортер: Герасим Герасимов
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР