По повод Деня на народните будители в Община Елин Пелин

...
По повод Деня на народните будители в Община Елин Пелин
Коментари Харесай

Ивайло Симеонов: С интелект и самочувствие съвременните будители да отстояват българщината и ценностите

По мотив Деня на националните будители в Община Елин Пелин беше отслужен молебен на кръговото кръстовище при градската автогара, където се намират двете огромни икони на Св. Иван Рилски, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Молебенът беше отслужен от трима свещеници, отпред с отец Иван Плещов.

Деца в национални носии, носещи българския трикольор и портрета на националния преподавател Стефан Стефанов (13.02.1922 – 28.09.1989 г), както и духов оркестър, състоящ се от дребни и огромни музиканти, поведоха факелното шествие, в което се включиха десетки жители на града.

Традиционното факелно шествие, което се организира за седма поредна година, се насочи по бул. „ София “ до пл. „ Независимост “, където, под звуците на отекващия камбанен звън от църквата „ Св. Николай Мириклийски “, бяха сложени венци пред паметника на патрона на града – писателят Елин Пелин. След което факелното шествие стигна до крайната си цел – Народно читалище „ Елин Пелин “, където се организира церемониален концерт.

Преди това трима надарени артисти рецитираха няколко стиха, отдадени на Деня на националните будители.

Старт на празничния концерт беше даден от Вокална група „ Камбанки “, които изпяха „ Химн на националните будители “, след което Вокално-музикален състав „ Нежни струни “, които скоро ще отбележат 30-годишен празник, извършиха песента „ Хубава си, моя горо “. Детска фолклорна група „ Шарени мъниста “ зарадва с положително въодушевление публиката. Последва и осъществяване на китара, както и доста други музикални изненади за присъстващите.

Избраният за трети мандат кмет на Община Елин Пелин Ивайло Симеонов съобщи, че с факелното шествие демонстрират своята респект към всички тези хора, които са дали своя труд, даже и живот, за това България да я има свободна. „ Виждаме в последните няколко месеца непрекъснати разногласия кой да бъде националният празник. Ние, шопите, имаме вяра, че един от най-българските празници е точно тази дата, която е неповторима “, съобщи той, като акцентира, че самият празник – Денят на националните будителите, е неповторим самичък по себе си, защото го няма на никое място другаде по света.

Симеонов означи, че 1 ноември е една събирателна дата за респект на всички тези будители, без значение от каква партия, от каква възраст са, които през целия интервал на българската история, са съумели да ни запазят, да ни преведат през тежките интервали, по тази причина точно с факли и огън Община Елин Пелин уважава тяхната памет, тяхната активност през техния живот, само че също по този начин факелното шествие има за цел да даде образец на младежите, че би трябвало освен да знаят чисто исторически кои са тези хора, само че и да следват образеца им, да демонстрират, че в действителност правят оценка какво е българщината и какво е национално съзнание.

„ За мен будителите в днешно време са малко по-тихи “, счита той и добави, че просташките изявления в обществените мрежи в действителност са доста гръмогласни.

Затова и апелът му към актуалните будители е да не се отхвърлят от своето предопределение, а с разсъдък и със самочувствие да отстояват освен българщината, само че и полезностите, които са ни превели през нашата история, и то през тежките моменти. „ Това преди всичко е православието, по-късно е образованието и всичко това, което, по един или различен метод, ни свързва и ни кара да осмислим това, че фактът, че нашата страна е една от най-древните и в света, и единствената страна, която не е трансформирала името си, демонстрира, че ние в действителност имаме огромна отговорност към нашите предшественици и към този завет, който те са ни оставили “, уточни Симеонов.

На въпроса по какъв начин се усеща след безапелационната победа на кметските избори на първи тур и фактът, че жителите на Община Елин Пелин за следващ път му гласоподаваха доверие, той отговори, че не го усеща като персонален триумф или като победа, тъй като задачата му е била да сплоти хората от града. „ В цялата ни история обратно, по един или различен метод, партиите са съумявали да ни разделят. Това, което се случи и беше нашата задача, дружно с кметовете, с претендентите за общински съветници, да обединим хората, да потвърдим и да покажем, и да призовем, че единствено дружно можем да създадем смяната такава, каквато на всички ни се желае. Да не чакаме някой избавител или нов стопанин, или някой властимащ, че ще пристигна да ни оправи, а, че тайната е в това, в нашата задруга, в тази заедност, която да промени света и нашата община такива, каквито желаеме и чакаме да бъдат “, заключи Симеонов. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР