По повод 15-ата среща на лидерите на БРИКС, както и

...
По повод 15-ата среща на лидерите на БРИКС, както и
Коментари Харесай

Боян Чуков: Проектът „Един пояс, един път“ се адаптира успешно и ще продължи динамично и резултатно да се развива

По мотив 15-ата среща на водачите на БРИКС, както и по отношение на 10-годишнината на китайската мегаинициатива „ Един пояс, веднъж ”, особено за Радио Китай беседваме с интернационалния коментатор и Секретар на Съвета по сигурността към Министерския съвет Боян Чуков.

В.: Г-н Чуков, кажете ни апелирам Вашето мнение за провелата се в Джеда среща за спокойно разрешаване на военния спор в Украйна - на първо място, какво ни сподели тази среща и какво способства тя?

Б.Чуков: Подобни конгреси постоянно са потребни по простата причина, че дават опция да се разискват въпроси, които са от витално значение за всички страни – имам поради огромен въоръжен спор, който визира ползите на доста страни – даже в случай че погледнем единствено в чисто стопански проект.

 Срещата в Джеда беше показана по друг метод от международните медии – някои я показаха като „ среща на високо ниво ”, други – просто като среща. За мен тя беше интернационална среща, по време на която могат да се обсъдят голям брой въпроси, касаещи въоръжения спор на украинска територия. Самото равнище на срещата не допуска да се приказва за „ среща на високо ниво ”. Нивото на участниците никога не беше задоволително високо, с цел да може да се подпише вероятно заключителен общ документ или да се разгласи обща позиция.

Предложеният по време на срещата „ кротичък проект Зеленски “, явно не бе проект на украинския президент. По-скоро в него бяха показани вижданията на Съединени американски щати и Англия. Зеленски единствено го „ огласи ”.

Една детайлност – украинската делегация, според някои информации, е била настанена в същия хотел, в който и английската делегация, на един и същи етаж. През цялото време на срещата са били дружно и интензивно са комуникирали.

Самите уредници – Саудитска Арабия, които показаха личен кротичък проект, сходен на този на Китай, не възприеха предложенията на Зеленски. Както се знае африканските страни също имат свои лични визии по спора в Украйна. Естествено, като резултат нито един от мирните проекти не получи всеобщо утвърждение.

Според някои медии, по време на срещата е имало скандал сред Виктория Нюланд и бразилската делегация

За страдание Русия не бе поканена да участва на срещата, с което я лиши от наличие, с изключение на чисто пропагандното, което бе и цел на Съединени американски щати и Англия.

От друга страна тази среща сподели единна различен значима наклонност, която не се разяснява доста – а точно – повишената роля на Саудитска Арабия в света и нейния капацитет, който й разрешава да бъде посредник в конфликтни обстановки. Саудитска Арабия даде поръчка и е на път да размени Ердоган. Турският президент бе признат от Москва и Киев за кротичък медиатор, само че принц Салман има късмет да заеме неговото място.  

Саудитска Арабия и по-специално град Джеда има извънредно значимо значение за мюсюлманския свят. Джеда е вратата към свещения мюсюлмански град Мека.

В Китай също взе присъединяване в тази консултативна среща – какво сподели това присъединяване, какъв знак даде Китай и по какъв начин останалите страни одобриха това?

Б.Чуков: Участието на Китай в Джеда придаде тежест на срещата. Според мен заслужава да се обърне огромно внимание на добре премислената и професионално дефинирана позиция на Китай. За страдание по-голямата част от тези, които до момента я разясниха виждат в китайското спокойно предложение по-скоро това, което биха желали да видят, без да се задълбочават в текста. Китайското предложение е доста добра начална платформа за търсене на общо консенсусно решение. Специалният делегат на Китай по евразийските въпроси Ли Хуей изрази още веднъж позицията на страната, основана на китайския кротичък проект от 12 точки. Китай въпреки това, в наличието на толкоз доста страни сподели своите отлични двустранни връзки със Саудитска Арабия. Присъствието на Ли Хуей в Джеда ще даде индиректно спомагателен подтик на плана „ Един пояс, веднъж “, който има за цел построяването на един кротичък свят. Нивото на китайското присъединяване беше същото, както и на останалите страни – и това е естествено. За мен бе любопитно да прочета някои мнения, че на срещата в Джеда Ли Хуей е изиграл ролята и на всекидневен представител на Русия.

В. Може ли да се смята, че срещата в Джеда бе подготовка за последваща такава, само че на по-високо ниво?

Б.Чуков: Според мен, тази среща беше на първо място за да се „ опипа почвата ”, да се проучат настроенията и настройките на доста страни, на първо място на страните от Глобалния Юг. Съединени американски щати имат планове в обозримо бъдеще да провеждат „ Глобален съмит на мира “. Но подхождайки както към срещата в Джеда, персонално се колебая, че ще реализиран своите цели, които са прекомерно транспарантни и ориентирани към дискредитиране на Русия пред международното публично мнение.

В. През тази година означаваме 10 годишни от началото на мегапроекта „ Един пояс, веднъж ”. Какво е мнението Ви за тази мегаинициатива на китайския президент Си Дзинпин и по какъв начин смятате, че ще продължи тя в бъдеще?

Б. Чуков: Аз виждам, че Китай се готви доста съществено и отдалеко да означи 10 годишнината на мегапроекта „ Един пояс, веднъж “. Мисля, че идният среща по линия на БРИКС също ще способства за развиването на китайската самодейност. Първоначално бе БРИК, след това се появи БРИКС, а по-късно БРИКС+...даже стигнахме до БРИКС++. Реално увеличението на страните членки на БРИКС дават вероятност и убеденост, че планът „ Един пояс, веднъж “ и в бъдеще ще се развива сполучливо. Подходът на Китай е систематичен и бързо реагира на геополитическите промени в света. Проектът „ Един пояс, веднъж “ се приспособява сполучливо във времето към действителността. Което е гаранция, че препоръчаният от Си Дзинпин мегапроект ще продължи динамично и резултатно да се развива на няколко континента. 
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР