По повод 14 февруари - Деня на влюбените,РЗИ-Сливен организира Дни

...
По повод 14 февруари - Деня на влюбените,РЗИ-Сливен организира Дни
Коментари Харесай

РЗИ Сливен организира „Дни на отворените врати“ по повод 14 февруари

По мотив 14 февруари - Деня на влюбените,РЗИ-Сливен провежда „ Дни на отворените порти “ от 13 до 17 февруари, в това число.
В този интервал от 09.00ч. до 12.00ч. и от 13.00ч. до 14.00ч. всеки искащ, може да получи гратис консултиране и проучване на Вашия ХИВ статус в лабораторията за вирусологични проучвания на РЗИ-Сливен с адрес: ул. „ Пейо Яворов “ №1.

В България годишно се реализира Национална АНТИСПИН акция, обвързвана с осъществяване на Националната стратегия за предварителна защита и надзор на ХИВ и сексуално-преносими инфекции за да се увеличи публичната осведоменост за методите на предаването им и опциите за предотвратяване от тях

През 2022г. в страната са новодиагностицирани към 300 ХИВ положителни лица, като по-голямата част са се инфектирали по полов път. Запазва се наклонността броят на новорегистрираните мъже да е по-голям от този на дамите Най-засегната е възрастовата група 30-39г., следвана от 40-49г. Географското разпространяване демонстрира, че по-голямата част от новозаразените с ХИВ са най-вече в огромните градове.

От 1986г. до 2022г. в България са регистрирани малко над 4 000 лица с ХИВ зараза.

По данни на СЗО близо 38,4 млн. души в света живеят с ХИВ/СПИН, като броят на новоинфектираните лица е към 1,5 млн. годишно, а смъртните случаи са към 650 000.

Министерството на здравеопазването на РБългария обезпечава безвъзмездна терапия на всички нуждаещи се, без значение от здравноосигурителния им статус. Прилагането на съответна антиретровирусната терапия удължава живота на пациентите и усъвършенства качеството му.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР