По последна информация от МВнР 11 души от борда на

...
По последна информация от МВнР 11 души от борда на
Коментари Харесай

Интубираният след пожара на ферибота българин е в стабилно, но тежко състояние

По последна информация от Министерство на външните работи 11 души от борда на е към момента са в неопределеност, като от тях 7 са българи., избавен от кораба, който е в болница, към този момент е в устойчиво положение. Това сподели пред bTV външният министър Теодора Генчовска.

По думите й един от етажите на ферибота, на който има коли, към момента не е обиден от пожара и там евентуално към момента могат да бъдат открити хора. " Министерство на външните работи и Министерство на вътрешните работи към този момент са в контакт с околните на търсените лица, нашият консул в Солун до последно е бил на място с българите, е, през днешния ден чакаме други да се приберат, а 25 от българите са отпътували за Италия и са в положително здраве ", уточни Генчовска.

От, добави тя. Очаква се в границите на днешния ден да стартира претършуване на борда на ферибота, добави външният ни министър.
 Високи температури пречат на издирването на изчезнали в пожара на ферибота
Високи температури пречат на издирването на изчезнали в пожара на ферибота

Чути са детонации

Теодора Генчовска разяснява и тематиката за Украйна. Тя съобщи, че обстановката е извънредно динамична и по тази причина имаме подготвеност да реагираме на всевъзможни сюжети в най-кратки периоди.

" В момента се следи продължаващо увеличение на съветските сили и техника, което слага в неприемливи условия и което е в контраст на интернационалния ред, който е учреден на ясни правила ", означи тя. Генчовска уточни още, че участниците в Мюнхенската конференция по сигурността, в която тя също се включи, са се обединили към концепцията да изпратят ясно обръщение към Путин - "... че всички ние заставаме зад Украйна и сме подготвени да продължим разговора, само че в това време сме подготвени за реакция, която ще бъде безапелационна и единна, в случай че не се случи деескалацията, която е извънредно нужна в този миг ".

По думите й не се планува преместване на българското посолство в Украйна в различен град.
 Със снаряди от българския цех
Със снаряди от българския цех " Арсенал " обстрелвали ДНР

При обстрел на селището Зайцево

Тя добави, че процесът с подготовката на глобите, в който България взе участие, започва доста от дълго време. " Санкциите ще бъдат общи - стопански, финансови и самостоятелни, и решението за тяхното налагане ще бъде взето от всички нас, в съгласуваност със Съединени американски щати и Англия, и това може да се случи във всеки един миг ",каза също Генчовска. Според нея новите наказания ще бъдат доста работещ механизъм: " Изключително сериозен пакет е от наказания, много всеобхватни са, сигурно всяка страна поема своята тежест ", сподели Теодора Генчовска.
 Блинкън: Удълженото обучение е част от сюжета на Москва
Блинкън: Удълженото обучение е част от сюжета на Москва

Санкциите до последно ще се употребяват като средство за въздържане

" На уеб страницата на Министерство на външните работи са регистрирани 83-ма българи от Украйна, просто да бъдат локализирани къде се намират, единствено 6 при положение на нужда ", изясни външният министър. " Готови сме да понесем тежестите от възможни наказания, само че най-важно е европейската система на сигурност, основана на правила, да бъде съхранена . Заставаме напълно в поддръжка на Украйна. Продължаваме нашите дипломатически старания, като доказателство за това е плануваното ми посещаване с мен и министрите на външните работи на трите балтийски страни в Украйна, като планираме да посетим Източна Украйна ", съобщи Теодора Генчовска. Тя сподели още, че биха посетили и Москва и това също ще бъде детайл от продължаването на политическия разговор, само че би трябвало да има две страни в този разговор.
 Петков показа какво е приключил с РСМ на еврокомисаря по разширението
Петков показа какво е приключил с РСМ на еврокомисаря по разширението

Върховенството на правото беше различен акцент

По отношение на Република Северна Македония Генчовска съобщи, че най-важният детайл е да бъдат обезпечени правата на българите в РСМ в конституционната и правна уредба на страната. Това е извънредно значимо, тъй като в срещите ми с тях това е едно от главните им стремежи, добави министърът.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР