По показателя „издължаване в срок” България се нарежда до средните

...
По показателя „издължаване в срок” България се нарежда до средните
Коментари Харесай

Плаща ли си българинът задълженията в срок

По индикатора „ издължаване в срок” България се подрежда до междинните за европейските страни равнища. Това се отнася какво за компаниите, по този начин и за физическите лица. 77 е процентът на юридическите лица, които заплащат отговорностите си в период, при междинен за Европа 79%. В съпоставяне с бизнеса физическите лица са още по-дисциплинирани – 82% от тях заплащат в период отговорностите си при приблизително европейско равнище от 84%.

Що се отнася до периода на просрочие, при бизнеса той е 21 дни, което е с 2 дни повече по отношение на 2018 година, а при физическите лица е 14 дни.
Защо заплащанията в период са толкоз значими?
Първият и главен фактор е, че колкото по-висок е процентът на заплащане в период, толкоз по-здрави финансово са фирмите. Основната отрицателна наклонност при забавянето на заплащанията е понижаване на облагата – 58%. Следва липса на ликвидност – 48% и по-високи разноски за лихви – 47%. Всяка четвърта компания се усеща застрашена от банкрут в резултат на несъбрани вземания – 24% при приблизително равнище от 16% се показва в тазгодишното изследване „ Навици на заплащане в Европа” на EOS. В анкетата са взели участие 3400 компании от 17 европейски страни.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР