По покана на ОбщинаМездра кметът на украинския град Коното́п, Сумска

...
По покана на ОбщинаМездра кметът на украинския град Коното́п, Сумска
Коментари Харесай

Кметовете на Мездра и на Коното́п, Украйна сключиха Споразумение за сътрудничество между двата побратимени градове

По покана на ОбщинаМездра кметът на украинския град Коното́п, Сумска област, Артeм Семенихин посети гр. Мездра. По време на своята аудиенция Семенихин и кметът на община Мездра Иван Аспарухов подписаха Споразумение за съдействие сред двата побратимени градове. Ратифицирането на съглашението стана в наличието на ръководителя на Общинския съвет Яна Нинова и на представители на Общинската администрация.
 
 Делегацията от украинския град Конотоп Делегацията от украинския град Конотоп Източник: Община Мездра
" Осъзнавайки, че Украйна заплаща висока цена с живота на своите жители, жертвайки икономическото и екологичното си благоденствие, защитавайки цивилизования свят от съветската експанзия, написа в документа, разбирайки нуждата от партньорско съдействие на равнище упълномощени органи на локалното самоуправление на тези градове, ръководени от националните и интернационалните разпореждания на законодателствата в региона на локалното самоуправление, допринасяйки за установяването на двустранни взаимноизгодни връзки, в името на развиването и съдействието на равнище поданици на общините, общински чиновници, органи на локалното самоуправление, въз основа на откритите другарски връзки сред Украйна и България, изразявайки съвместен интерес от по-нататъшното разширение и подсилване на двустранните връзки в дълготраен проект в разнообразни сфери на активност ", двете Страни подписаха актуалното Споразумение за следното:
• Установяване и реализиране на дълготрайни другарски връзки сред градовете Конотоп, Украйна и Мездра, България като побратимени градове.
• Осигуряване на удобни условия за по-нататъшното развиване на Страните в региона на търговията, индустрията, производството и селското стопанство, вложенията и други типове икономическо съдействие.
Допринасяне за възобновяване на общности и превъзмогването на спешни обстановки посредством даване (ако е възможно) на разнообразни типове помощ.
• Да се сътвори съдействие и продан на опит в региона на образованието, науката, културата и изкуствата, спорта и туризма, екологията и рационалното потребление на естествените запаси, комуналното стопанство и културното завещание на градовете.
• Да предизвиква реализирането на двустранни стратегии за продан на училищен и юношески делегации, определяне на директни взаимноизгодни контакти в региона на изкуството, културата и спорта.
• Да се реализира систематичен продан на опит и съдействие в региона на развиването на локалното самоуправление посредством осъществяване на взаимни стратегии и планове, свързани с общото развиване на общностите, публични и неправителствени организации, благотворителни фондации и други институции.
• В основата на съдействието ще бъдат директните контакти сред органите на локалното самоуправление, публични и стопански организации, институции и предприятия, които ще финансират взаимни действия в границите на своите потребности и благоприятни условия.
 
 Кметът на украинският град Конотоп Артьом Семенихин Кметът на украинският град Конотоп Артьом Семенихин Източник: Община Мездра
Артeм Семенихин благодари на българския народ и в частност на жителите на община Мездра за оказаната помощ на бежанци от Република Украйна, потърсили краткотрайна протекция на територията на нашата страна, включително на територията на общината, както и за моралната и всестранна поддръжка на България към украинската страна и народ.
 
Иван Аспарухов благодари на своя сътрудник, че макар войната, се е отзовал на поканата да посети Мездра и България. " Пожелавам на Конотоп и на Украйна леенето на християнска кръв да завърши час по-скоро и страната им да стане членка на Европейския съюз, сподели Аспарухов. Тогава ще си бъдем от още по-голяма изгода. Радвам се, че още веднъж установихме връзка между тях, защото партньорските контакти сред Мездра и Конотоп датират отпреди повече от половин век и съм уверен, че отсега нататък ще продължат да се задълбочават ".
 
Като първа стъпка в осъществяване на подписаното съглашение през това лято 50 украински деца на починали във войната ще летуват у нас. Предстои да бъде открито и взаимноизгодно съдействие сред учебни заведения от двата побратимени града.
 
 Честването на 9 май - Ден на успеха и Ден на Европа в Мездра Честването на 9 май - Ден на успеха и Ден на Европа в Мездра Източник: Община Мездра
Преди подписването на съглашението кметовете на Мездра и на Конотоп взеха присъединяване в честването на 9 май - Ден на успеха и Ден на Европа, проведено от Община Мездра, и участваха на тържественото отбелязване на 100 години гимназиално обучение в гр. Мездра, което се състоя в СУ " Иван Вазов ". Сред гостите на юбилея беше и служебният министър на образованието и науката проф. доктор Сашо Пенов.   
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР