По покана на Градската художествена галерия плевенчанката Татяна Александрова подреди

...
По покана на Градската художествена галерия плевенчанката Татяна Александрова подреди
Коментари Харесай

Плевенчанката Татяна Александрова гостува с изложба живопис в Община Мездра /снимки/

По покана на Градската художествена изложба плевенчанката Татяна Александрова подреди в Община Мездра независима галерия живопис. Тя е проведена със съдействието на инж. Делян Дамяновски - изпълнителен шеф на Националната асоциация на ръководителите на общински препоръки в Република България (НАПОС-РБ). Авторката гостува за повторно в гр. Мездра, откакто през 2015 година показа своята дебютна стихосбирка „ Отвъд зримото “. 
Експозицията включва 25 акрилни платна, в които художничката " разкрива комплицирания и разноцветен свят на дамата ", сподели при откриването на изложбата Светла Дамяновска, основен специалист „ Културно завещание и религиозни действия “ в Община Мездра. " Лица, в наедрял проект изпълват платната й, обкръжени от композиции от свободна геометрия и ярки, чисти цветове. 
Творбите са наситени с облици и положения, а душевният мир на изобразените дами е загатнат чрез топлите или студени багри и съчетанията от тях. Картините наподобяват мощно декоративни - те могат да оживят и стоплят помещението, да бъдат най-силния акцент в него, да притеглят погледа като магнит и да придават съвременно звучене на ситуацията. 
Но те не са единствено произведения, които биха разкрасявали интериора. Въпреки видимо плоските и мощно стилизирани фигури и фонове, в творбите има психическа дълбочина и тя е доловима при деликатно разглеждане. "  
" Рисуването е моя изменен взор за света, по тази причина и не се придържам към традиционализма, а диря един различен ракурс на изложение, споделя за своето творчество Татяна Александрова. 
Изкуството за мен е метод на живот, на мислене и на съпреживяване. 
Вдъхновението ме намира на всички места. Обикновено картините идват подготвени в главата ми - единствено би трябвало да ги „ усмиря̀, ” и нареждам върху платното. по тази причина не мога да повторя една картина. Дори да желая да я прерисувам, нещо ме повежда в друга посока и погледът ми към нея става различен. 
Писането и рисуването са моите способи на себеизразяване, на провокация към сетивността ми, на „ дълбаене ” в духовното. Те са моята вътрешна нужда, която ми дава сила, моето друго бягство от действителността, моят взор оттатък зримото. "  
От името на Община Мездра заместник-кметът Нели Минева поздрави Татяна Александрова с изложбата и й подари букет цветя. 
Експозицията може да бъде прегледана доникъде на месец февруари във фоайето на втория етаж в постройката на Община Мездра. 
Татяна Александрова е родена на 11 февруари 1956 година в София, само че от години живее и твори в гр. Плевен. Завършила е Великотърновския университет " Св. св. Кирил и Методий ". Работила е като преподавател по български език и литература, редактор в Издателство " Грамма ", психолог и възпитател в Превантивно-информационен център по зависимости, учител в Медицински университет - Плевен, специалист в ДНСК. От  2005 година е самостоятелен член на Съюза на учените в България. 
Автор е на стихосбирката " Отвъд зримото " (2014 г.) и на романа " Анатомия на глупостта " (2021 г.). 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР