По отношение на проекта "Южен поток" "Газпром“ няма да се

...
По отношение на проекта "Южен поток" "Газпром“ няма да се
Коментари Харесай

EK забрани на Газпром да търси обезщетения от България за Южен поток

По отношение на плана "Южен поток " "Газпром “ няма да се възползва от получените преимущества. "Газпром " няма да желае компенсации от българските сътрудници след прекратяването на плана. Това се ползва, без да се визира въпросът дали това искане би било въобще основателно, разгласи Европейската комисия в свое решение.

Брюксел постанова на съветския енергиен колос редица отговорности, с които се отстраняват изразените от комисията опасения във връзка с конкуренцията. С тези нови отговорности се разрешава свободният транспорт на газ на конкурентни цени на пазарите на газ в Централна и Източна Европа в интерес на европейските консуматори и предприятия, акцентират от Еврокомисията в своя позиция.

Още през 2015 година Европейска комисия изпрати своите възражения до съветския снабдител на газ, който съгласно комисията нарушава антитръстовите правила на Европейския съюз. Нарушението е обвързвано с обща тактика на "Газпром " за делене на пазарите на газ съгласно националните граници в осем страни членки (България, Чешката република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша и Словакия).

Тази тактика евентуално е разрешила на "Газпром " да постанова по-високи цени на газа в пет от тези страни членки (България, Естония, Латвия, Литва и Полша). От Европейска комисия акцентират, че с признатото решение в четвъртък (24 май) се поставя завършек на тази процедура.

Освен това на "Газпром " се постанова обстоен набор от правила, които доста ще трансформират метода, по който сдружението прави активност на централно - и източноевропейските газови пазари:

Край на договорните бариери пред свободния транспорт на газ : „ Газпром “ би трябвало да отстрани всички наложени на клиентите си ограничавания във връзка с препродажбата на газ през граница.
Задължение за улеснение на потоците на газ към изолираните пазари и от тях: „ Газпром “ ще разреши потоците на газ да текат към и от елементи на Централна и Източна Европа, които към момента са изолирани от другите страни членки заради липса на междусистемни връзки, а точно балтийските страни и България.
Структуриран развой за обезпечаване на конкурентни цени на газа: На съответните клиенти на „ Газпром “ се дава ефикасен инструмент, с който да се подсигурява, че тяхната цена на газа отразява нивото на цените в конкурентни западноевропейски пазари на газ, изключително в разпределителните центрове за полутечен газ.
Без потребление на господстващо състояние при доставките на газ : „ Газпром “ не може да се възползва от каквито и да е преимущества, свързани с газовата инфраструктура, които получава от клиентите си, като употребява господстващата си пазарна позиция в доставките на газ.

Брюксел категорично акцентира, че тези отговорности са правно обвързващи във връзка с "Газпром ". Неспазването им може да донесе на съветския газов колос санкция в размер до 10 % от международния оборот на сдружението.

В в детайли описаните отговорности на "Газпром " се споделя, че България може да изиска по-ниска цена, когато цената на газа й се отклонява от конкурентните западноевропейски референтни стойности на цените. Новата цена би трябвало да отразява конкурентните континентални западноевропейски референтни стойности, в това число цените на разпределителните центрове за полутечен газ.

В случай, че страната ни направи такова желани, само че не реализира съглашение с "Газпром ", следва арбитраж. Арбитърът ще наложи конкурентна цена на газа, отчитаща напълно посочените нагоре западноевропейски референтни стойности. Освен това арбитражът би трябвало да се организира в границите на Европейски Съюз. Арбитражните съдилища в Европейски Съюз са задължени да съблюдават и ползват правото на Европейски Съюз в региона на конкуренцията. Комисията има право да се намесва в такива случаи като amicus curiae, прецизират от Брюксел.

В последния раздел от отговорностите - "Премахване на настояванията, получени посредством потребление на господстващо състояние на пазара ", Еврокомисията споделя следното във връзка с проваления план Южен поток:

"По отношение на "Южен поток " в решението ясно се показва, че "Газпром " няма да се възползва от получените преимущества. "Газпром “ няма да желае компенсации от българските сътрудници след прекратяването на плана "Южен поток ". Това се ползва, без да се визира въпросът дали това искане би било въобще основателно. "
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР