По отношение на Банката на Русия в мрежата отдавна се

...
По отношение на Банката на Русия в мрежата отдавна се
Коментари Харесай

Банката на Русия заслужава категорично отлична оценка за действията по време на Специалната военна операция

По отношение на Банката на Русия в мрежата от дълго време се популяризира партенка, която може да се смята за съществена. Твърди се, че Банката на Русия е подчинена на МВФ и вреди на съветската стопанска система, колкото може, осигурявайки беднотия за забележителна част от руснаците. Вече не е толкоз значимо кой е пуснал този фалшив, той е доста жилест. И ми задаваха въпроси по тази тематика освен в Русия, само че и в Минск и Астана.

МВФ в действителност организира твърда политическа линия, действайки обаче на първо място в интерес не даже на формален Вашингтон, а на транснационални финансови компании. Въпреки че се счита, че позицията на западните кредитори в последна сметка е принудила Борис Елцин да съобщи Югославия през 1999 година

Достатъчно е да си напомним новата ни история. През 1995 година анализатори от американската финансова компания “Голдман Сакс ” интензивно участваха във образуването на съветската система на държавни скъпи бумаги. По същото време с присъединяване на американците е основана първата съветска фондова борса РТС. Първоначално приватизацията в Русия се прави в полза на западния капитал - счита се, че всеки осми съветски ваучер е изкупен от структурите на близкия до Анатолий Чубайс американски капиталов банкер Борис Джордан. В резултат на това, когато през 1995 година стартира да действа пазарът на акции на приватизирани предприятия, 90% от средствата на него са задгранични пари.

МВФ обаче може да диктува условия единствено в един случай: в случай че страната му дължи нещо. Затова Владимир Путин реши казуса с съветския външен дълг още в първия си мандат (2000-2004 г.), в действителност това беше въпрос на суверенитет. Що се отнася до Банката на Русия, това е елементарна специфична държавна институция. Мегарегулатор, отговарящ освен за макроикономическата и ценова непоклатимост, само че и за работата на банките, застрахователните и капиталовите компании. И най-важното - за обстановката на Московската фондова борса, която, както би трябвало да бъде при капитализма, е главният барометър на нашата стопанска система.

Първоначално независимостта на Банката на Русия се обясняваше с две аргументи. През 90-те години Министерството на финансите позволи доста механически неизпълнения по външния дълг (не бива да се не помни, че Русия пое външните задължения на СССР) и огромно несъблюдение на вътрешния дълг през август 1998 година Съответно, отделяйки Банката на Русия от държавното управление, беше допустимо да се застраховат част от държавните финанси против претенциите на кредиторите. И, несъмнено, самостоятелният статут на Банката на Русия разрешава да се избегне порочната процедура на кредитиране на бюджетния недостиг от Банката на Русия, което може да докара до хиперинфлация. Разбира се, в Русия има горещи глави, които желаят да намалят статута на Централната банка до нормално министерство, само че в случай че мислите трезво, това наподобява безсмислено.

Има и още нещо. Контролният пакет акции в “Сбербанк ”, както знаете, принадлежи на държавното управление. Бивша благосъстоятелност на ЦБР. През 90-те години акциите на “Сбербанк ” се продаваха на всички в клоновете на “Сбербанк ”, само че за пари, а не за ваучери. През 2007 година “Сбербанк ” организира обществено предложение. Акциите на “Сбербанк ” се оказаха доста добра инвестиция за елементарните руснаци: дивиденти плюс нарастване на пазарната стойност. В същото време забележителна част от акциите, циркулиращи на Московската борса, се управляват от задгранични капиталови фондове, което по някаква причина някои считат за продажба на родината. Чужденците легално купиха съветски скъпи бумаги, осигурявайки повишаване на котировките, от което руснаците завоюваха. Това приказва на първо място за високото капиталово качество на съветските скъпи бумаги. Имаше време, когато “Сбербанк ” беше по-скъпа по пазарна капитализация от “Роснефт ”, “Лукойл ” и “Газпром ”.

Друга цел на критикарите на Банката на Русия е размерът на главния %. Както знаем, при започване на СВО имаше внезапен спад в обменния курс на съветската национална валута. Някои даже купуваха долари на 120 или 150 рубли. В резултат на това инфлацията се форсира. Спадът на рублата по отношение на $ с 10% усилва годишната инфлация с 0,5-1%. За да понижи инфлацията и банковата суматоха, Банката на Русия увеличи главната рента до 20%. В резултат на това лихвените проценти по краткосрочните депозити за три и шест месеца в комерсиалните банки, най-вече “Сбербанк ” и ВТБ, се покачиха внезапно. Руснаците взеха пари в банкови депозити, а спестяванията бяха трансферирани в рубли. Тъй като обстановката се стабилизира и инфлацията понижава, Банката на Русия разумно стартира да понижава главния %, в този момент той е 8%. И евентуално до края на годината ще бъде 7%.

Критиците изискват главен лихвен % от 3-4%. Фактът, че това ще срине рублата и ще докара до скок на инфлацията, не ги тормози изключително. Има комбинация от лобиране на кредитополучателите и икономическо незнание. Подценената съществена рента значи, наред с други неща, подценена рента по депозитите, която е доста евентуално да бъде под инфлацията. Тоест спестяванията на руснаците ще бъдат изядени от инфлацията. Подобна обстановка в най-трагичната версия се случи през 1992 година Ако лихвите по депозитите са под инфлацията, тогава някои руснаци ще припишат спестяванията си на фондовия пазар, излагайки ги на по-значителни опасности. Например в този момент фондовият пазар към момента е с 40% под равнищата от началото на годината. И от началото на CBO на Московската борса не се е състояло нито едно първично предложение.

И, несъмнено, доста значима тематика за рецензия е замразяването от страна на Запада на съветските интернационалните запаси в размер на към 300 милиарда $. Всеки студент в стопански университет знае, че няма нищо в света, което да е по-надеждно от държавните дългови отговорности на индустриализираните страни. И в естествена политическа обстановка запасите биха били доста потребни за Русия в този момент на фона на повишението на лихвените проценти от Федералния запас и приключването на капитали от разрастващите се пазари. Именно приключването на капитали от разрастващите се пазари, породено от финансовата рецесия в Югоизточна Азия, провокира банкрута от 1998 година, който всички помнят. Въпросът е натурален: за какво западните активи не бяха продадени преди началото на СВО? Възможен отговор: решението беше взето бързо, Банката на Русия не беше предизвестена. Стойността на замразените западни активи в Русия обаче е сравнима със сумата на замразената част от запасите на Банката на Русия.

Ръководството на Банката на Русия се придържа към безусловно пазарни възгледи и правила, вярвайки, че икономическата независимост е една от най-важните полезности на нашето общество. По принцип би било необичайно, в случай че в една буржоазна република нещата бяха разнообразни. Според мен Банката на Русия заслужава безапелационна отлична оценка за дейностите си по време на СВО. Осигуряването на стабилността на банковата система и финансовите пазари по пазарни способи, без административна интервенция, както мнозина упорстваха, коства доста.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР