По оперативни данни на Земеделското министерство към 12 август жътвата

...
По оперативни данни на Земеделското министерство към 12 август жътвата
Коментари Харесай

Пшеницата надхвърли 7 млн. тона, износът расте

По оперативни данни на Земеделското министерство към 12 август жътвата на главните есенни култури е завършила в съвсем цялата страна.  Прибрани са малко над 7 млн. тона пшеница, което надалеч надвишава предварителните упования от реколтата.

Продукцията от главната зърнена просвета е с 54,2% повече от миналогодишната.  Този сезон зърнопроизводителите са ожънали също повече ечемик и маслодайна рапица. Продукцията от първата просвета е 698,4 хиляди тона, а от втората – 376,2 хиляди тона. Ръстът на годишна база е близо 25% – за ечемика, и над 46% – за рапицата.

Рекордната годишна продукция е основно в следствие от повишение на междинните добиви , регистрират анализаторите. Средно от декар за страната е събрано по 596 кг/дка от пшеницата, а от ечемика – 535 кг/дка.  При производството на ръж и тритикале също е налице съществено нарастване на годишна база – надлежно с 48,2% и 68%, в резултат на повече засети и реколтирани площи и по-високи междинни добиви.

В рамките на последната седмица през Пристанище Варна 1 са изнесени 90,1 хиляди тона пшеница, до момента в който товари с ечемик и рапица не са прекосявали. Общо за интервала от началото на пазарната 2021/22 година доникъде на август 2021 г.  износът на пшеница и ечемик през врата нараства надлежно с 48,3% и 86,7% на годишна база.

 

Източник: Agri.bg

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР