По официални данни, в Германия най-евтиното отопление за обществени и

...
По официални данни, в Германия най-евтиното отопление за обществени и
Коментари Харесай

Как се отопляват германците и колко плащат

По публични данни, в Германия най-евтиното отопление за публични и жилищни здания с площ от 500 до 1000 кв.м. се обезпечава посредством изгаряне на дървесни стърготини. То излиза по 6,80 евро на квадратен метър годишно. На второ място по разноски е изгарянето на дървесни пелети. Следват отоплителните помпи, газът, нафтата, като най-скъпо излиза централното отопление. Централното парно е съвсем двойно по-скъпо от отопляването посредством изгаряне на стърготини.

Дървесината за отопление води класацията и като най-екологично гориво. Ако не броим дейностите по производството и превозването на дървесните пелети, отопляването с дървесина може да се счита за неутрално като излъчвания на въглероден двуокис. Независимо от тези преимущества, в общия отоплителен баланс в Германия стърготините и пелетите към момента играят незначителна роля: единствено 2,8% от общо близо 19-те милиона жилища в Германия имат отоплителни котли, които употребяват тези типове дървесина.
Някои дефекти на дървесината за отопление
Каква е повода? Проблемът е в това, че тези котли изискват разчистване - обикновено разчистване на седмица-две и главно на два месеца. Докато газовият казан или отопляването с нафта се нуждаят от инспекция и поддръжка един път в годината. Освен това за съхраняването на стърготини и пелети е належащо особено помещение от най-малко 8 квадратни метра на всяко жилище.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР