По-нисък ДДС за храни от юни догодина, поне 700 лв.

...
По-нисък ДДС за храни от юни догодина, поне 700 лв.
Коментари Харесай

Партиите се разбраха: Нов бюджет от февруари 2022 г., актуализация - през юни

По-нисък Данък добавена стойност за храни от юни следващата година, най-малко 700 лева минимална заплата от януари, необлагаем най-малко, избран от Народното събрание И още Максималният застрахователен приход ще се пресмята като коефициент 2,3 от междинната заплата.

Дали младите българи, работещи у нас да не заплащат налог до 26-годишната си възраст ще вземат решение обществените специалисти.

Отменят налог лихви и налог " уикенд ". Ще се пита Българска народна банка за нов мораториум върху изплащането на заемите.

Финансовото министерство да приготви, а Народното събрание да одобри бюджет 2022 година до края на февруари. През януари следващата година страната ще живее с 1/12 от остарелия план на държавните финанси. За да се случи това депутати и служители ще работят по Коледа.

Това се договориха след близо 5-часов стегнат спор четирите партии, които договарят за съставянето на държавно управление - " Продължаваме Промяната ", " Българска социалистическа партия за България ", " ИТН " и " Демократична България ". Днес бе и последният ден от договарянията с мандат на Политическа партия. Две са тематиките, които участниците разискаха в събота – „ Финанси “ и „ Международни връзки “.

Политиците си заложиха много амбициозна стратегия. От нарастване на пенсиите до промени в Министерство на вътрешните работи и цялата държавна администрация. Средства за осъществяването на тези стратегии към момента обаче няма. Това демонстрираха предварителните диалози през днешния ден по тематиката финанси. Стигна се до там, че в бъдещото съдружно държавно управление е заложена актуализация на към момента неприетия бюджет за идната година. Промените тогава ще са свързани със обществените разноски.

Запазва се по-високият със 120 лв. размер на пенсиите от следващата година. Предстои повсеместен разбор на пенсионната система, както и метода по който се дефинира минималната работна заплата - не политически, а като % от междинната за страната. Лансираната концепция е процентът да бъде 50 на 100, напомни Българска национална телевизия.

Плановете плануват още цялостна проверка на секторите енергетика, превоз и вътрешна сигурност. Ще бъдат тествани държавни предприятия, измежду които ДКК, БЕХ, БДЖ и други. Очаква се сдруженията да бъдат и преструктурирани. Не е ясно каква ще бъде ориста на " Агенция пътна инфраструктура ". Партиите не съумяха да се схванат дали тя да остане към министерството на районното развиване или да се трансферира към превоза. В бранша на Министерство на вътрешните работи се планува преструктуриране и основаване на ново ведомство, което да дава отговор за бедствия и повреди.

Една от главните цели, зад които застават и четирите партии е справяне с корупцията. Идеята е даже да бъде основана особено за задачата антикорупционна организация. Също по този начин се чакат промени в един от знаковите за разходване на обществени средства закони - този за публични поръчки. Ще бъдат понижени до най-малко вътрешните или т.нар инхаус процедури. Предстои и промяна в опазването на здравето.

Една от най-сериозните промени, която се обрисува преди да бъде още основано държавно управление е смяна в данъчното законодателство. Идеите тук са доста - от понижаване на ставката за Данък добавена стойност на енергоресурсите, през диферинцирани ставки до въвеждане на най-малък необлагаем най-малко на приходите.

Сериозно място в полемиката през днешния ден зае и пенсионната система. Спор сред партиите провокира концепцията за увеличение на оптималния застрахователен предел.

" Кой какъв брой ще икономисва за старините си е негова работа, в случай че някой получава 6000 лв. на месец, 8000 лв. на месец- да се грижи за себе си. Когато се пенсионира ще му падне с 10 пъти, в случай че би трябвало с 20 пъти прихода, в случай че не се е погрижил за себе си. Това, което му се подсигурява от пенсионно-осигурителната система е, че няма да разчита на помощ от други ", сподели Георги Ганев от " Демократична България ".

" Пенсионната система е разходнопокривна, тези които в този момент работят изплащат пенсиите на сегашните пенсионери, т.е. колкото повече човек с висок приход заплаща повече и толкоз повече неговата тежест е по-голяма и неговият заместващ приход е по-голям. Затова хората са подтиквани и би трябвало да се подтикват да изсветлят своите приходи и това е методът посредством увеличение на оптималния застрахователен предел ", изясни Драгомир Стойнев от Българска социалистическа партия.

" Така в случай че няма предел, тази социалност става безумно висока, защото ти не може да потребяваш 10 пъти повече в сравнение с някой различен, само че обикновено е, когато нараства междинната заплата, междинната приложимост на запас от тези системи - прагът да нараства съразмерно на това ", уточни Асен Василев, съпредседател на " Продължаваме промяната ".

" Докато ние не сложим ред в това каква е обществената политика, каква е пенсионната политика, каква е пенсионната промяна и обществената промяна и те ясно да подсигуряват справедливостта за която и Българска социалистическа партия приказва и вие говорите, ние до тогава отново смесваме нещата и още веднъж ще създадем този микс, който и сега съществува ", съобщи Любомир Каримански от " Има Такъв Народ ".

След първия кръг на договаряния, следва втори - с по-малко специалисти, където да се доуточнят точките в бъдещето съдружно съглашение. Дали ще има такова и коя партия кое министерство ще ръководи, следва да разберем, тъй като диалозите в тази посока занапред предстоят.

Екипите са формирани от специалисти, които дискутират другите секторните политики. Целта е всички хрумвания за стратегия на предстоящ постоянен кабинет да бъдат разисквани на политическо равнище.

Ето и резюме на главните акценти на четирите договарящи партии по отношение на финансовата политика.

Равнища на бюджетен недостиг за 2022 година както се планува към 4,5% не би трябвало да бъде проблем за българската стопанска система. Българската страна последните две-три години е страната, която отделя минимум средства от Брутният вътрешен продукт да взема решение обществени и стопански проблеми, което не е задоволително, сподели Румен Гечев, Българска социалистическа партия.

Управленската стратегия на Има Такъв Народ цели обезпечаване на фискална резистентност, повишение на успеваемостта на държавното управление при ръководство на националния и секторния напредък, сходство сред секторните политики и финансовите благоприятни условия, Предлагаме финансова поддръжка за бизнеса за възобновяване от Ковид, сподели Любомир Каримански, Има Такъв Народ.

Друг приоритет, неувеличаване на данъчно-осигурителната тежест, всяка опция за понижаване е добре пристигнала. Да се одобряват всички нужни стъпки и ограничения за влизане в еврозоната в рационални периоди, несъмнено знаем че някои неща в българия са божа работа, както да вземем за пример инфлацията, сподели Георги Ганев, " Демократична България ".

Банките имат досега вменено обвързване да подават към ДАНС всички транзакции над 30 000 лв., при съмнителни транзакции, в случай че може да се вмени сходно обвързване да подават към Национална агенция за приходите тегления за над 10 000 лв. в брой, тъй като имаме ограничавания над 10 000 лв. за заплащане в брой, сподели Асен Василев, " Продължаваме промяната ".

Очаква се след края на договарянията да бъдат изчистени противоречивите моменти и да се набележат законодателните начинания. На финала ще бъде подписано съдружното съглашение от водачите на договарящите обединения.

От първата политическа мощ - " Продължаваме промяната " - разчитат на поддръжката на Българска социалистическа партия, " ИТН " и " Демократична България ".

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР