По мерки по отношение на бизнеса и заетостта 4.5 млрд.

По мерки по отношение на бизнеса и заетостта 4.5 млрд. ...

Борисов: 4.5 млрд. лв. мобилизира правителството за бизнеса и заетостта.По мерки по отношение на бизнеса и заетостта 4.5 млрд. лв. ресурс мобилизира правителството". Това обяви на извънреден брифинг премиерът Бойко Борисов, като преди това на няколко пъти отхвърли упреци, че правителството е закъсняло, но се аргументира не с мерките за бизнеса, а с мерките за защита на населението от заразата. От изявлението му се разбра, че реално за поемане на заплати на служители, които иначе ще бъдат освободени ще отидат малко от тези пари - около 1 млрд. лв.

От думите му се разбра, че в тази сума влизат не само парите, с които ще се поемат 60% от заплатите на служители, които иначе ще бъдат освободени, но и други разходи. В сумата влизат 500 млн. лв., с които ще бъде увеличен капиталът на Българската банка за развитие, за да поема гаранции по заеми за бизнеса. Посочи, че с тези 500 млн. лв. ще могат да се гарантират кредити за 2.5 млрд. лв.

Борисов посочи, че 200 млн. лв. са предвидени за гаранции хора, пуснати в неплатен отпуск от фирмите си, да могат да получат безлихвени кредити до 1500 лв.

За помощи за запазване на работни места, при които правителството ще плати 60% от заплатите, а фирмите - 40%, мисля, че ще надминат 1 млрд. лв., обяви Борисов.

Очаква се в близките дни да се приеме постановлението, с което ще се обяви как и при какви обстоятелства ще бъдат плащани тези пари. Бизнесорганизации вече възразиха срещу конкретните формулировки след като видяха проекта на постановлението.

Сред мерките на правителството премиерът посочи и записаните в обнародвания днес закон за извънредното положение удължен срок за плащане на данък печалба до 30 юни. Това щяло да доведе до закъснение в постъпването в държавната хазна на 600 млн. лв., които ще останат у хората и безнеса в това време, допълни финансовият министър Владислав Горанов.

Борисов обяви и че 500 млн. лв. се отпускат допълнително за разходи за заплати в Министерството на здравеопазването, МВР и Министерството на отбраната. Предстои правителството да вземе решение както и предишни години с 50 млн. лв. да се дадат помощи за Великден за най-нуждаещите се пенсионери.

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Всичко, което трябва да знаете за:Коронавирусът (995)

Източник: dnevnik.bg