По-малко от две години след завършването му новото рибарско пристанище

...
По-малко от две години след завършването му новото рибарско пристанище
Коментари Харесай

Ето как краде ГЕРБ: „Карантината” се затлачи, в чие чекмедже потънаха 17 млн.?

По-малко от две години след завършването му новото рибарско пристанище „ Карантината “ във Варна се оказа блокирано от пясъчните наноси, които го засипват и би трябвало да бъде незабавно удълбочено. Това демонстрира публикация, оповестена от общинското дружество „ Паркинги и синя зона “, в чиито активи се намира пристанището. То беше издигнато с 14 млн. лева без Данък добавена стойност, т.е. близо 17 млн. лв., по-голямата част от които европейско финансиране.

В обявата е записано, че пристанище „ Карантината е „ реконструирано и осъвременено “ през 2020 година, а в процеса на употребата му входът към врата се е затлачил с пясъчни наноси.

Те били привлечени от вълнението и теченията от прилежащия Аспарухов плаж. Причината била „ образуваната зона на вълнова сянка, в която плаващите наноси се утаяват “. Това налагало осъществяване на неотложни възстановителни драгажни работи.

В по този начин поднесената информация от администрацията на варненския кмет Иван Портних има най-малко две изцяло погрешни неща:

Първо – главен проблем с реализацията на плана за градеж на рибарското пристанище „ Карантината “ беше, че в реалност то е построено от нулата едвам след приемане на европейското финансиране, а не „ разширено и реконструирано “, каквото беше експлицитното изискване на Оперативна стратегия „ Рибарство и аквакултури “.

Условията по размер „ Рибарски пристанища, кейове за разтоварване, рибни тържища и покрити лодкостоянки “ на програмата посочваха категорично, че е неприемливо подпомагането за създаване на новопостроени пристанища или новопостроени рибни тържища. Точно подобен обаче е казусът с „ Карантината “.

Второ – най-малко до април т.г. пристанището не беше получило така наречен уверение за експлоатационна валидност – документ, без който нито едно пристанище в България не може да приема плавателни съдове и да обработва товарите им.

По тази причина няма по какъв начин затлачването с пясъчни наноси да се е случило „ в процеса на употребата “ на „ Карантината “, защото пристанището на процедура не е работило след завършването на строителните действия по него.

Снимки и видео, оповестени от „ Дневник “, демонстрират, че входът на пристанището е бил непристъпен за риболовен кораби и даже по-големи лодки още през есента на м.г.

Разследване на аргументите, довели до това положение на оборудването, демонстрираха, че то е било неверно проектирано, а локалната администрация е отказала да се вслуша в мнението на експертите. (Как пясъкът завладя входа на пристанището единствено за година – вижте в края на текста)

Още при представянето на плана те твърдяха, че теченията във Варненския залив се движат от север на юг край морския бряг. По тази причина отварянето на пристанището против посоката им ще докара до затлачването му с пясък. Нито едно от тези предизвестия обаче не беше чуто.

Реклама

Спешният старт на осъществяването на плана „ на инженеринг “ (строителят самичък проектира в хода на работата) беше даден по експлицитното гледище на водача на ГЕРБ и тогавашен министър председател Бойко Борисов.

Предвиденото в този момент драгиране трябвало да възвърне „ началното състояние на водната линия такава, каквато е била преди построяването на пристанището “, написа в обявата на общинското дружество „ Паркинги и синя зона “ във Варна.

Но отново съгласно мнението на специалисти, с които „ Дневник “ беседва, това още веднъж ще е единствено краткотрайно решение за най-много две години, след което още веднъж ще са нужни „ неотложни действия “ по удълбочаването му.

„ Карантината “ се трансформира в един от най-шумните провали на кмета Иван Портних , откакто друго следствие на „ Дневник “ откри, че в приключения си вид то ще може да покрие едвам една трета от плановия си потенциал.

В началото на юли м.г. в отговор на заложени въпроси от транспортното министерство оповестиха, че съгласно издаденото уверение за експлоатационна валидност след разкриване на рибарско пристанище „ Карантината “ то ще може да приема едвам 43 плавателни съда вместо 116, заложени в плана за строителството му.

На процедура това означаваше, че над 60% от потенциала на пристанището оставаше негоден поради липса на нужното съоръжение по кейовете му. На недооборудваните кейови места на пристанището липсваха така наречен котви, които са наложителни за всеки сходен кей, както и редица други характерни уреди, свързани с предназначението му. Освен това на по-голямата част от кейовите места нямаше колонки за доставяне с вода, ток и интернет на пристаналите кораби.

Оказа се даже, че още при проектирането на пристанището са били пропуснати наложителните кнехтове – уреди за евакуиране и привързване на риболовен лодки.

Заложените по план въжета не отговаряли на стандартите за здравина и така нататък, и така нататък В същото време пристанището бе оборудвано с впечатляваща система от видеокамери за наблюдаване на всяко от местата за акостиране от няколко разнообразни ъгъла.

За коригирането на тези пропуски беше проведена процедура за възлагане на социална поръчка на стойност 360 хиляди лева, която беше спряна поради установени нарушавания. А това още веднъж отсрочи издаването на уверение за експлоатационна валидност на пристанището.

Колко тъкмо ще похарчи в този момент Варна за удълбочаване на злощастното пристанище не се знае. В оповестената публикация за идното драгиране беше посочен телефонен номер за информация. На него обаче след дълго позвъняване отговори секретарка, с цел да каже, че посоченото лице за контакт не е на работа „ сега “.

„ Дневник “ изпрати въпроси по отношение на „ капиталовото предложение “ до пресцентъра на локалната администрация във Варна. До приключването на работата по този текст – три дни по-късно, отговори не бяха получени.
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР