По-малко от два часа след края на заседанието на правната

...
По-малко от два часа след края на заседанието на правната
Коментари Харесай

Борисов смъмри депутатите си: Върнете район Чужбина и Обществения съвет към ЦИК

По-малко от два часа след края на съвещанието на правната комисия, която за 18 часа върна хартиената бюлетина и обезсмисли машинното гласоподаване, водачът на ГЕРБ Бойко Борисов се включи с изказване от партийната централа. В него той смъмри депутатите си, че са бързали прекомерно доста, и даде заден ход за част от към този момент признатите оферти. След което изясни, че в случай че депутатите на ГЕРБ получат цялостна гаранция, че машините са сигурни и не могат да бъдат манипулирани, могат да премислят позицията си. 

В началото на изказването си Борисов прикани депутатите си да не бързат, тъй като " нищо не налагало подобен драматизъм ". Скастри ги, че Общественият съвет към Централната изборна комисия (ЦИК) не трябвало да бъде закриван и сподели вместо това да го удвоят.

" Говорете с другите сътрудници, оставете им регион " Чужбина ". Оставете старите правила ", сподели Борисов.

Поиска от съпартийците си да приказват с сътрудниците си доста рационално и " да извършите всичко допустимо да гарантирате 100% честността на тези машини " и добави: " откри и Христо Иванов и го попитай дава ли ти гаранция за машините - да го потвърди ". Подчерта, че в случай че депутатите на ГЕРБ получат цялостна гаранция, че машините са сигурни и не могат да бъдат манипулирани, могат да премислят позицията си.

Малко след изказването на Борисов Десислава Атанасова разгласи в коридорите на Народното събрание, че ще отдръпна упоменатите от Борисов оферти, както и предлагането за увеличение на броя заявки за отваряне на секции зад граница. Тя обаче акцентира, че за регион " Чужбина " би трябвало да има спор за това от кое място ще бъдат взети мандати, като предложи да бъдат взети от трите софийски многомандатни региона.
В типичния си жанр Борисов загатна, че партията му е подкрепила предложенията на Българска социалистическа партия за връщане на хартиената бюлетина поради това, че Българска социалистическа партия гласоподава за номинацията на Вежди Рашидов за ръководител на Народното събрание, въпреки че преди този момент отхвърли да има коалиция " хартиена бюлетина ".

В цялостен контраст на държанието на представителите на ГЕРБ в правната комисия, Борисов няколко пъти загатна, че партията му " нямала напън " да трансформира Изборния кодекс, тъй като била победила на последните избори и по старите към този момент правила.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР