По-малко от 20 минути отне на депутатите от бюджетната комисия

...
По-малко от 20 минути отне на депутатите от бюджетната комисия
Коментари Харесай

За 20 минути депутатите се убедиха, че новите КФН-кандидати са перфектни“

По-малко от 20 минути лиши на депутатите от бюджетната комисия в Народното събрание да се убедят какъв брой " съвършени “ са новите претенденти за зам.-председатели на Комисията за финансов контрол (КФН). Те са някогашният началник на Националната организация за приходите (НАП) и сегашен зам.-министър на финансите Бойко Атанасов и на депутатката от ГЕРБ и зам.-председател на бюджетната комисия Диана Йорданова.

Близо 20 минути продължи цялата процедура по наложителното чуване на номинираните, която мина без нито един въпрос и с две хвалебствени изявления от страна на ГЕРБ и Движение за права и свободи.
Процедурата по желание на зам.-председатели на КФН, които да дават отговор надлежно за капиталовата активност над играчите на борсата и за осигурителния контрол над частните пенсионни фондове, се забави повече от година. Причината е, че предходната есен новата шефка на ведомството Карина Караиванова не съумя да внесе номинациите си, както е по закон, поради рецесията в ръководството и оставката на държавното управление.

Впоследствие, след сформирането на новото ръководство, преди лятната почивка на Народното събрание Караиванова внесе кандидатурите на двама експерти от сектора, само че изборът им претърпя неуспех поради неналичието на сделка измежду ръководещите. Номинираните бяха юристът в областта на скъпите бумаги Йордан Чомпалов и експертът със междинен профил и някогашен ПР на фондовата борса Румен Соколов. За разлика от днешното чуване, това на Чомпалов и Соколов бе по-оживено и с сериозни изявления от страна на Българска социалистическа партия по отношение на професионалната подготовка на претендентите, изключително на Соколов.

Днес левицата не взе отношение към кандидатурите на Йорданова и Атанасов, макар че те са напълно политически и че двамата на процедура нямат никакъв опит и никаква задълбочена визия за работата на небанковия финансов бранш, който в този момент ще би трябвало да надзирават.
Диана Йорданова, която се чака да управлява частните пенсионни фондове, е някогашна счетоводителка, кадър на ГЕРБ от Бургас и се смята за доверено лице на председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Бойко Атанасов пък бе дълготраен началник на данъчната организация. Той застана отпред на Национална агенция за приходите по време на ръководството на Пламен Орешарски и остана на поста при втория кабинет на Бойко Борисов, като импровизирано се разясняваше, че е предан на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски. Назначението му за зам.-министър на финансите в настоящето държавно управление и кандидатурата му за КФН се смята, че идва от обединението " Обединени патриоти ", която се трансформира в трамплин към властта на фрагменти от обкръжението на Пеевски.
Атанасов ще бъде номинация за заместник-председател на КФН, управляващ " Надзор на капиталовата активност ", като в ресора му ще попаднат обществените сдружения, търгувани на фондовата борса, капиталовите медиатори, взаимните фондове.

По време на чуването Атанасов даде обещание да приложи в КФН редица практики от Национална агенция за приходите като въвеждане на риск основан надзор, обща база данни за трите ръководства във финансовия контрол (инвестиционно, осигурително и застрахователно), обединен интернет портал и изтъкване върху предварителната защита на нарушаванията вместо на наказванията.
По време на чуването нямаше никакви въпроси към двамата претенденти.

" Те са с отлична известност и съвършена професионална биография. Очакваме от Вас, господин Атанасов, да придвижите в КФН положителния си опит от Национална агенция за приходите - изключително във връзка с електронните услуги и вътрешната организация по контрола и селекцията “, съобщи Менда Стоянова от ГЕРБ.
От изявлението на Йордан Цонев стана ясно, че и Движение за права и свободи ще поддържа претендентите поради " положителния асортимент този път “. " Ще работите в доста комплицирана конюнктура – напън извън за контролиране на пазара и опозиция от вътрешната страна. Важното е да имате добра връзка с европейските надзорни органи и с поднадзорните лица “, сподели Цонев.
Според разпоредбите в бюджетната комисия не се организира гласоподаване на претендентите, а тя единствено предложи на Народното събрание да ги прегледа и гласоподава, което се чака да се случи идната седмица.

Междувременно, към КФН има големи упования освен от страна на небанковия бизнес, само че и от европейските институции и Международния валутен фонд.
Надзорът има тежката задача да се самореформира под управлението на новата шефка Карина Караиванова. Към въпросната промяна има големи упования, като това е и една от характерните рекомендации на Европейската комисия към България за 2017 година В последните години Брюксел на няколко пъти подчертава, че поради обвързваните лица и някои други проблеми България може да има сериозен проблем с пенсионните фондове в бъдеще. Препоръки за промяна бяха отправени и в инспекцията на българския финансов бранш от страна на Международния валутен фонд и Световната банка, резултатите от която бяха оповестени през март тази година.

Като първа стъпка към промяна на институцията, наскоро Карина Караиванова направи втори опит да прокара през Народното събрание противоречив законопроект, съгласно който КФН отсега нататък ще се устоя напълно от такси от бизнеса, които доста ще бъдат повишени. Целта е комисията да усили бюджета си, с цел да наеме по-добри експерти и да си купи компютри и коли.

Друга незабавна задача на КФН е да спомага за прокарването през Народното събрание на промени в Кодекса за обществено обезпечаване, за които се твърди, че целят да засилят контрола върху ръководството и вложенията на пенсионните фондове. Предстои те да се разискват на второ четене.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР