По-малки отчисления ще получават композиторите, текстописците и аранжорите, когато техни

...
По-малки отчисления ще получават композиторите, текстописците и аранжорите, когато техни
Коментари Харесай

Авторите с по-малки отчисления от концерти - slava.bg

По-малки отчисления ще получават композиторите, текстописците и аранжорите, когато техни творби звучат по време на концерти, музикални фестивали и така нататък Това излиза наяве от подписаното съглашение сред организацията за групово ръководство на авторски права Музикаутор и браншовата организация Сцена Музика.

Тарифата, която към момента не е влезнала в действие, планува създателите да получават 7,5 на 100 от приходите или бюджета на даден концерт. Това е стъпка обратно с 0,8% спрямо настоящия към сегашния миг механизъм. Споразумението се базира на спецификите на бизнеса с организирането на концерти в България, а тарифните позиции са на база сравнителния разбор на цените в 14 страни, измежду които Германия, Франция, Италия, Полша, Словения, Хърватска, Румъния и други

Новата цена следва да бъде одобрена от Министерство на културата, след което ще важи за интервал от три години. Отстъпки се плануват за промоутърите, когато докладите от приходите и заплащанията на събитията с билети минават през тикетинг организации. С по-малък % от приходите от концертите си ще се разделят и уредниците, членове на сдружението Сцена Музика. За по-малките събития с икономическа стойност до 10 000 лв. ще се вкарат закрепени суми. Част от съглашението е и сдружението за групово ръководство на права и браншовата организация да си сътрудничат в посока справяне с последствията от отпадането на събития и всеобщи мероприятия при създалата се спешна обстановка с разпространяването на COVID-19 в България.

„ Създадените механизми целят да изсветлят бранша и да изравнят конкурентните позиции за всички участници, в това число да прекратят порочни практики, които вредят на правоносителите, правилните уредници, потребителите и обществото като цяло “, гласи част от формалното изказване на Музикаутор във връзка новата цена. От сдружението обясниха пред „ Монитор “, че най-нелоялни в изплащането на авторските хонорари са огромните промоутъри у нас, измежду които Болкън Ентъртеймънт Къмпани, Болкан Ентъртеймънт Груп, Моко Сълюшън, АРТ БГ, София Мюзик Ентърпрайсис и други От концерти на единствено част от уредниците у нас, в последните три години композиторите, текстописците и аранжорите са изгубили 1,5 милиона лв..

Източник: Monitor
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР