По магазините у нас масово се предлага замразено свинско месо

...
По магазините у нас масово се предлага замразено свинско месо
Коментари Харесай

Вносно свинско компенсира спада след африканската чума

По магазините у нас всеобщо се предлага замразено свинско месо от запасите на Европа, а търговците постоянно го пласират като прясно, предизвестяват шефове на свинекомплекси в Русенско, съобщи Българска национална телевизия.
Причината е спадът на производството с над 20 % на българско прясно месо след епидемията от африканска чума. Заради болестта у нас бяха унищожени над 130 000 свине, чието месо се използваше най-вече за прясна консумация.

Според производителите, сега търговците компенсират дефицита в родното произвеждане с нискокачествени артикули от запасите на Испания, Унгария, Франция и Германия.

Христо Стойков, шеф на свинекомплекс: " Световните стопански системи имат такива огромни хранилища, в които съхраняват меса, когато са били сложни времената, с цел да могат да държат добра цена, изкупуват месото и го складират. Сега сега ги отварят и зареждат пазари като нашия. Това са меса, които са надълбоко замразени и никой не може да каже какъв брой са стояли ".

В множеството русенски магазини се следи спад в продажбите на свинско месо. Има и магазини, които въобще отхвърлят да зареждат.

Стела Генчева, продавач в хранителен магазин: " Снабдявахме се с месо от русенска компания, производител на месо, сами си отглеждаха прасетата и към този момент не зареждаме от тях, тъй като ги затвориха и им унищожиха прасетата ".

От началото на годината Агенцията по сигурност на храните е направила над 1 000 инспекции на хранителни магазини в цялата страна. Не са установени нарушавания, само че от Агенцията поучават потребителите да наблюдават етикетите.

Д-р Георги Дяков, шеф на БАБХ-Русе: " На етикетите, които са с данни за потребителя, е конкретизирано какъв е произходът на месото, какъв е типът, каква е цената му.

След африканската чума по свинете русенци избират да пазарят пилешко месо и риба.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР