По крайбрежието на Мексиканския залив в момента се появяват странни

...
По крайбрежието на Мексиканския залив в момента се появяват странни
Коментари Харесай

Вещерските бутилки: Едно суеверие изплува по брега на Мексиканския залив

По крайбрежието на Мексиканския залив сега се появяват странни предмети. На плажовете в Тексас са открити голям брой запечатани бутилки с извънредно наличие. Но до момента в който в съзнанието ви може да изникват сантиментални хрумвания за послания в бутилка, в реалност наличието им е доста по-зловещо и сигурно не би трябвало да се отваря.

Вещерските бутилки, както се назовават тези странни открития, в действителност имат дълга история. Те са образци за остаряла форма на национална магия, предопределена за предотвратяване от или анулация на проклятия или заклинания. Този факт обаче няма нищо общо с предизвестията да не се отварят, макар че се твърди, че това нарушава резултата на магията. Не, повода, заради която не би трябвало да се отварят, е надалеч по-прозаична – те могат да бъдат физически рискови.

В предишното тези защитни талисмани са съдържали разнообразни предмети, като стоманени игли, ръждясали пирони, човешка коса и най-много урина. Последната съставна част нормално се осигурявала от търсещия отбрана.

Вещерските бутилки са били огромен шлагер през 16-ти и 17-ти век. Но с цел да се разбере тяхната прелест, би трябвало първо да разберем един детайл от мирогледа на ранната модерност. В свят, който се е считал за ръководен от свръхестествени сили, вещиците са били действителна опасност за доста хора. Всеки неприятен шанс, неочаквана болест или трагичен случай е могло да се преглежда като резултат от злонамерено магьосничество – и по тази причина хората са се нуждаели от метод да се защитят.

За страдание религиозната ортодоксалност не всеки път е имала какво да предложи в това отношение. Църковните чиновници са могли да отхвърлят изказванията на даден човек като елементарни суеверия или да му предлагат да се моли на Бога за освобождение – което могло да се окаже и безуспешен развой. Но националните предания и способи предложили на хората опция за деяние и метод за опозиция против мистериозните сили, които ги тормозят.

Именно по тази причина вещерските шишета са били толкоз известни. Ако някой е бил изумен от някакво проклинание, той е могъл да употребява този способ като противозаклинание с вярата, че освен ще се защищити, само че и ще аргументи контрастрадание на вещицата.

В Обединеното кралство са открити стотици сходни шишета – в здания, в които са били зазидани или скрити в стените. Но бутилките, които се появяват по крайбрежието на Мексиканския залив, са доста по-съвременни и може би идват от Карибския басейн и Южна Америка, съгласно изследователския институт „ Харт “ за изследвания на залива.

„ Намерил съм към 8 такива бутилки и в никакъв случай не съм отварял нито една. 5 от тях седят на оградата в задния ми двор, защото жена ми не ми разрешава да ги импортирам у дома “, оповестява Джейс Тунел, шеф на отдела за връзки с обществеността в Изследователския институт „ Харте “.

„ Не имам вяра, че идват от Съединени американски щати, въпреки че не мога да бъда 100% сигурен, защото в никакъв случай не написа или не се показва от кое място идват. Въпреки това, с помощта на океанските течения откриваме предмети, които идват от целия свят, и от време на време намирам такива бутилки измежду парчета, които съдържат ясно забележим жълт оцет, които произлизат от Хаити. “

Досега по-голямата част от предметите, открити от Тунел, съдържат пръчки и билки и нищо по-опасно.

Тези предмети може да наподобяват като връщане към тежките суеверия от предишното, само че си коства да се означи, че вещерски бутилки се продават по уебсайтовете на разнообразни търговци на вълшебства и през днешния ден. Бързото търсене в Гугъл ще ви даде голям набор от разновидности, които можете да закупите, някои от които са демонски скъпи.

И като си помислим, че в миналото пишкането в бутилка е било елементарен и на ниска цена метод да се справите с проблемите си…

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР