По-кратки срокове и по-голяма прозрачност са част от целите в

...
По-кратки срокове и по-голяма прозрачност са част от целите в
Коментари Харесай

Реформата в ТЕЛК - край на корупцията и затлачването или обратното?

По-кратки периоди и по-голяма бистрота са част от задачите в утвърдената промяна на ТЕЛК. Предвиждат се освидетелстване по документи и систематизиране на инцидентен принцип, както и основаване на нови комисии в лечебните заведения. Промените влизат в действие в средата на годината.

Сега в страната работят 75 ТЕЛК комисии. По данни на Министерството на здравеопазването към една трета от тях забавят издаването на решенията за трайна неработоспособност и то се проточва над регламентираните 3 месеца.

Има случаи, в които произнасянето лишава повече от година.

" Документите онлайн няма да са подготвени за ТЕЛК и пациентите ще бъдат ощетявани. В повече от 50% от случаите това ще се случи ", предизвестява доктор Цветан Дамянов, дълготраен доктор в ТЕЛК комисия в Лом. Той дава съответни образци с неврологични болести.

" Как онлайн ще прецениш дали този човек е за непозната помощ или не ",

пита още доктор Дамянов.

Реформата предвижда създаването на нови комисии в лечебните заведения, където такива няма. Срокът за сформирането им е до 19 април. Към тези новосъздадени комисии ще се насочи и част от документите на в този момент настоящите комисии.

" Вместо да се ограничи корупцията и да няма затлачване, ще се реализира тъкмо противоположното ", разяснява доктор Неделчо Тотев, шеф на общинската болница в Чирпан. По думите му,

лечебните заведения са по този начин " кадрово очукани " и " хората се броят на пръсти ",

че той няма да може да осъществя комисия.

Новите комисия се основават проформа, е мнението на доктор Цветан Дамянов. ТЕЛК-овете не трябваше да се усилват, а да се понижат, да се вкарат експерти, акцентира той, като припомня за дефицита на експерти от друг тип.

Липсата на експерти ще затрудни основаването на комисии, съгласна е и Веска Събева, която оглавява Асоциация на родителите на деца с епилепсия. Тя е заместник-председател на Националния съвет на хората с увреждания. Събева е безапелационна, че освидетелстването по документи ще ощети мнозина,

" тъй като лекарят няма да вижда положението им ". 

" В същото време, когато хората апелират, затрудняват НЕЛК и стартира бавене на документите ", добавя тя.

Веска Събева приканва " епикризите да бъдат извънредно подробни ", с цел да може експертът в комисията да се ориентира по написаното в тях. Подробно написаните епикризи съгласно нея е и изискване, с цел да се избегне

рискът здрави хора да получат тип и степен на увреждане.

Като плюс на новата система за оценка Веска Събева откроява включването на всички болести на даден човек и множеството му увреждания. Новата формула е доста по-добра, твърди тя.

Изключително огромен е и проблемът с дефицита на педиатри. В България липсва интерес към педиатричните специалности, сигнализира още Веска Събева.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР