По Коледа домовете винаги ухаят различно от останалото време през

...
По Коледа домовете винаги ухаят различно от останалото време през
Коментари Харесай

На какво ухае Коледа?

По Коледа домовете постоянно ухаят друго от останалото време през годината. Коледните аромати повдигат духа и настроението, разсънват сетивата ни за приятност. Но  по какъв начин ухае Коледа?

Традиционните коледни ароматични смеси, които от епохи за употребявани за благоуханието на дома, съдържат по този начин наречените зимни затоплящи подправки - канела, джинджифил, индийско орехче, карамфил, какао.



Канелата
има ясно изразен сладникаво-пикантен усет и доста гальовен мирис. Тя е най-често употребяваната коледна фалшификация и се продава на пръчки или смляна. Канелата е незименна съставна част на коледните меденки, само че също по този начин се е чудесна добавка към греяното вино.

Смленият карамфил има мощен мирис и пикантно-сладникав, лютив усет. Използва се при подготвяне на тесто за меденки и като добавка към някои топли питиета. Кардамонът е също мощна и уханна фалшификация, той има остро пикантен усет и характерен аромат на евкалиптово дърво. В Германия смлените семена на кардамона придават характерен усет на курабиите, щолените и меденките.

Корените джинджифил имат мощен прелестен, блудкав мирис и пикантен усет. Подходяща фалшификация е за десерти и, несъмнено, наложителен за …джинджифиловите коледни сладки.-->

Естествената ванилия има прелъстителен и мощен мирис. Ванилията се употребява доста в сладкарството - за ароматизиране на бонбони, кексове и всевъзможни коледни сладкиши.



Друг мирис, който гали сетивата ни по Коледа, е този на какаото . Характерен е през студените месеци, само че на Коледа е повече от нужен.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР