По какъв начин ни защитават различните маски за лице? Кои

...
По какъв начин ни защитават различните маски за лице? Кои
Коментари Харесай

Видове защитни маски за лице и какво трябва да знаем за тях

По какъв метод ни пазят другите маски за лице? Кои са главните характерности на всеки вид маска? Какви са преимуществата на другите защитни средства? Можем ли да се доверим на оповестеното равнище на отбрана на маските и защо да внимаваме, когато избираме измежду разнообразието от артикули на пазара?

Най-дискутираните защитни маски за лице през последните месеци могат да се обединят в три съществени групи – текстилни, медицински (хирургични) и респираторни. Всяка група се разграничава значително от другите по отношение на степента на отбрана, която обезпечават и досегаемост.

1. Текстилни маски

Най-достъпни, само че и най-слаби по отношение на отбрана вид маски са текстилните. Разнообразието от модели е голямо. Създават се текстилни маски от разнообразни материи. За да бъде най-ефективна тази маска би трябвало да се носи вярно – да покрива компактно носа и устата и да се изпира постоянно. Предимствата на текстилните маски са досегаемост и опция за многократна приложимост.

Относно отбрана, този вид маски служи за ограничение на огромните частици, които издиша индивидът, който я носи. По-малките частици минават елементарно както през материята, по този начин и през отворите, които остават при носене на маската. При доста модели текстилни маски материите задържат влага, което в допълнение усилва риска от развиване на бактерии, дразнене на кожата и така нататък Текстилните маски не би трябвало да се носят в случай че са влажни или мокри.

2. Медицински маски

Сред най-дискутираните защитни маски за лице са медицинските, известни още като хирургически. Те са основани за еднократна приложимост от хипоалергични материали, които филтрират капки, пръски и огромни частици от средата, които при липса на физическа преграда биха попаднали в региона на носа и устата на човек. Медицинските маски са тествани за успеваемост на бактериалната дестилация при издишване.

Съществуват две съществени класификации на този вид маски – Type I, който обезпечава над 95% успеваемост на бактериалната дестилация и Type II, който обезпечава над 98% и се предлага за потребление от медицински личен състав. Type IIR е вариация на втория вид, който обезпечава спомагателна отбрана от пръски, телесни течности и други

Медицинските маски обезпечават по-добра отбрана от текстилните, само че те не прилепват компактно към лицето и нямат способността на филтрират дейно микроскопичните частици, които могат да съдържат бактерии, вируси и така нататък от средата. Хирургическите маски би трябвало да се подменят на няколко часа, както и в случаите, в които се навлажнят, повредят или замърсят. Допълнителна сигурност за качеството на маските дава стандартът, на който дават отговор съгласно правилник на Европейския Съюз 2017/745 (EN 14683:2019). Наличието на сходство с EN нормите е измежду най-важните критерии за успеваемост на маските.

3. Респираторни маски

Респираторните маски, които постоянно се назовават „ респиратори “ обезпечават най-голяма отбрана на хората, които ги носят както от капки и едри частици, по този начин и от фини частици. Те със основани да прилепват доста компактно към лицето, с цел да обезпечат оптимално пречистване на въздуха при поемане и издишване. Според EN 149 норма, този вид маски се класифицират на FFP1, FFP2 и FFP3 съгласно филтриращите им качества. Първата група, FFP1 обезпечава най-слаба отбрана със дарба за пречистване на аерозолите над 80%.

Маските FFP2 и FFP3 са измежду най-предпочитаните защитни средства със дарба да филтрират аерозолите над 94% (FFP2) и 99% (FFP3).

Тестовете, на които се подлагат изделията, с цел да подсигуряват оптималната успеваемост включват:
Общо навлизане на замърсители в маската (при вдишване)Проникване през филтъра (на натриев хлорид и парафиново масло)ЗапалимостСъпротивление на дишане
, като тези на Защитена местност дават отговор изцяло на стандарта EN 149. Сред значителните разлики сред медицинските маски и респираторите е методът на носене – при респираторните маски закрепващите ластици се закрепят в задната част на главата до момента в който при медицинските маски, закрепването е към ушите, което оставя маската по-слабо прилепнала към лицето.

Към модела респиратори постоянно се изписват буквите NR. Това са абревиатури обозначаващи, че този вид маска е за еднократна приложимост (not re-usable). Означаването с „ D “ е показателно за спомагателната успеваемост на маската против задръстване (тест с прахуляк от доломит).

Какви са преимуществата на респираторните маски с клапи? Едно от най-съществените им преимущества е управлението на температурата и предпазването от прегряване. Това обезпечава спомагателен комфорт при носене на другите модели с клапи.

Най-голямата сигурност за успеваемост на маските за лице дава узаконяването на продуктите по отношение на правила на Европейски Съюз и критерии на Световната здравна организация. Маските, които дават отговор на EN 149 обезпечават най-силна отбрана при вярно носене и предпазване.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР