По искане на Европейската прокуратура се извършват претърсвания в шест

...
По искане на Европейската прокуратура се извършват претърсвания в шест
Коментари Харесай

Европейската прокуратура погна 6 фирми и 4 къщи в България

По искане на Европейската прокуратура се правят претърсвания в шест компании и четири къщи в две области на страната, оповестиха от институцията.

Целта на обиските е събиране на доказателства поради подозрения за заграбване, корист с еврофондове и пране на пари, свързани със строителството на тунел " Железница “ на автомагистрала " Струма ", който през февруари беше отворен за придвижване.

В известието, оповестено на уеб страницата на Европейската прокуратура, се показва, че строителството на тунел " Железница " на автомагистрала " Струма " се управлява от Агенция " Пътна инфраструктура ", която подписа контракт с консорциум от три компании за плана, съфинансиран от Европейския кохезионен фонд по Оперативна стратегия " Транспорт и транспортна инфраструктура " ( 2014-2020 г.). Изпълнителят е получил почти 185 млн. лева (около 95,6 млн. евро), 85% от които са финансирани от европейски фондове.

След сигнал, получен от ДАНС, Европейската прокуратура в София стартира инспекция, която разкри, че една от фирмите, част от консорциума, е обвинена в няколко престъпни закононарушения, в това число заграбване, корист с еврофондове и пране на пари. Твърди се, че разследваната компания е направила за доста малко време няколко фиктивни парични превода на стойност над 11 милиона лв. (5,6 млн. евро) към верига от кухи компании, което е довело до изтегляне на огромни суми в брой от физически лица с престъпни досиета, показват от Европрокуратурата. Тези компании и лица се появяват и в друго настоящо следствие на Европейската прокуратура по отношение на инфраструктурни планове в железопътния бранш.

Европрокуратурата показва, че продължава следствието, с цел да се откри естеството и степента на хипотетичните незаконни действия. Днешните обиски са били осъществени от Главна дирекция " Национална полиция " (ГДНП) и Държавна организация " Национална сигурност " (ДАНС).

Европейската прокуратура е самостоятелната прокуратура на Европейския съюз. Тя дава отговор за следствието, наказателното гонене и осъждането на закононарушения против финансовите ползи на Европейски Съюз.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР