По инициатива на ВМРО днес се състоя Вторият комитски събор

...
По инициатива на ВМРО днес се състоя Вторият комитски събор
Коментари Харесай

ВМРО проведе Комитски събор в русенско

По самодейност на Вътрешна македонска революционна организация през днешния ден се състоя Вторият комитски събор с поддръжката на НЧ „ Тома Кърджиев " - село Червена вода и НЧ „ Гоце Делчев " - Русе. Специални посетители на събитието бяха вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов, евродепутатът от Европейските консерватори и реформисти Ангел Джамбазки, регионалният шеф на област Русе Галин Григоров, народните представители от ПГ на Обединени патриоти и зам.-председатели на Вътрешна македонска революционна организация - Разузнавателна служба на ФРГ Искрен Веселинов и Милен Михов.

В църквата „ Св. Архангел Михаил " се извърши освещаване на знамето на Червеноводската чета. След края на службата присъстващите поставиха цветя и венци пред паметника на Тома Кърджиев и участниците в четата.

След това Красимир Каракачанов откри публично Втория комитски събор. В него вземат участие повече от 30 самодейни колектива, към 100 чети от цялата страна, голям брой самостоятелни участници.

Лидерът на Вътрешна македонска революционна организация Красимир Каракачанов приветства присъстващите с думите: „ Ние сме един от най-старите нации на Балканите и имаме своя дълг да пазим традициите и порядките на нашите предшественици. Българската памет е това, което ни е съхранило през вековете. Дори през тези тъмни епохи на Османско робство. Но ето ни тук и в този момент. Наш дълг е да продължим традициите! ". Воеводата добави още, че уникалността на българския фолклор би трябвало да се предава през поколенията.

Заместник-председателят на партията и представител в Европейския парламент Ангел Джамбазки съобщи, че би трябвало да се пази читалищната активност. „ Тя предава от потомство на потомство нашият обичай и просвета. Това, което виждаме през днешния ден е показателно, че родолюбието и патриотизмът в сърцата на българите са живи ", сподели още зам.-председателят на Вътрешна македонска революционна организация.

Той още веднъж обърна внимание и на своята самодейност като евродепутат да бъде основан български Институт „ Св. св. Кирил и Методий ", в който нашите сънародници зад граница да учат българския език и просвета.

Това е едно най-мащабните събития в Русе и района за последните години. То има за цел да накара хората да научат традициите и да учат историята на България.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР