По инициатива на организацията Жени ГЕРБ и с подкрепата на

...
По инициатива на организацията Жени ГЕРБ и с подкрепата на
Коментари Харесай

Конференция в София на тема „Европейският съюз: избори, развитие и лидери“

По самодейност на организацията Жени ГЕРБ и с поддръжката на фондация „ Конрад Аденауер “ на 13 април 2024 година в София се състоя Национална конференция, в която се включиха над 300 дами – представителки на националното управление и регионалните структури на ЖГЕРБ. Събитието се водеше от Екатерина Йорданова – общински консултант в Следствен отдел към окръжна прокуратура и ръководител на НИС ЖГЕРБ, а тематиката беше настояща предвид на идните европейски и парламентарни избори: „ Европейският съюз: избори, развиване и водачи “. Презентатори по обособените аспекти бяха Мария Габриел – някогашен вицепремиер и министър на външните работи, Росица Кирова – зам.-председател на Народно събрание, Норберт Бекман-Диркес – шеф на фондация „ Конрад Аденауер “, Владислав Горанов – някогашен министър на финансите, Алина Стефанова – зам.-председател на МГЕРБ  и Димитър Ганев – политолог. 



В подробното си изложение Екатерина Йорданова приказва за уговорките на Политическа партия ГЕРБ към ЕНП и политиката на Европейски Съюз. Тя акцентира, че за въздействието на Мария Габриел е индикативен фактът, че тя е зам.-председател на ЕНП, определена с най-вече гласове на конгреса: „ Мария Габриел ни съставлява, стои до нас, познава политиките за дамите и ни поддържа освен на думи, само че и на каузи. Наша задача е да изпращаме от ден на ден дами в локалната власт, в националната власт, в Европейска комисия, Екологичен потенциал и другите институции. Предстоят значими дни, само че всички наши членове са подготвени – организирахме конгреси на дамите в 19 области.

Предстоят още 9 форума, които ще приключат преди изборите. Призовавам общинските и регионални ръководители да подредят уравновесени листи, в които дамите да са почтено показани. Европа е нашето схващане за избор на демократични процеси, свободна воля, устойчиви политики, сигурност, развиване и вероятност. Европейското семейство е нашето естествено семейство, където имаме равни права и глас. Демокрацията се отстоява всеки ден. На масата на Европа са сложени настоящи въпроси: за Западните Балкани, за имиграционната политика, за сигурността, за войната в Украйна, за продължение на „ Зелените политики “... Нашите представители в Екологичен потенциал би трябвало да могат да отстояват общоевропейските правила. България не е във втория ешалон. Нашият глас ни разрешава да дефинираме общото бъдеще на Европа. Изборите 2 в 1 са опция да покажем, че ние и на вътрешно равнище, и във външната политика отстояваме едни и същи полезности и желаеме устойчиво развиване. Като християнска партия ние имаме вяра, че Бог ще бъде с нас! “



Екатерина Йорданова благодари на господин Норберт Бекман-Диркес, който обичайно поддържа политиката на Политическа партия ГЕРБ. От своя страна, Норберт Бекман-Диркес акцентира, че единствено дружно ще се оправим с провокациите пред Европа. Той прикани за по-голяма интензивност на българските гласоподаватели. „ ЖГЕРБ са известни с проевропейската си политика.

Благосъстоянието на европейските жители зависи от това да има десни болшинства в страните и рационални десни политики – да се грижим за стопанската система, образованието, сигурността, опазването на здравето и фамилията. Ние знаем по какъв начин да създадем такава политика, с цел да бъде тя потребна за всички хора, за природата.

Алина Стефанова в партньорството на Норберт Бекман-Диркес показа пред публиката книгата на Ханс-Петер Шварц „ Бележки за Аденауер “. Биографията на видния политик Конрад Аденауер се появява в Германия преди 20 години и до през днешния ден е една от най-четените книги. Алина Стефанова приказва за приноса на Аденауер като водач и цитира голям брой от неговите крилати мисли. 

Росица Кирова изведе на фокус проблемите на Североизточна България и приказва за женската взаимност. „ В тима на ГЕРБ срещнах изключителни хора, специалисти, експерти. И в най-тежките моменти сме имали мощната поддръжка на ЕНП, по тази причина би трябвало да покажем в листите за Екологичен потенциал едни смели, почтени претенденти. България не е София, по тази причина ние в този момент би трябвало да обиколим всички региони и да приказваме персонално с всеки човек – дамите умеят да убеждават... “. 



В в детайли изложение Мария Габриел обясни по какъв начин действа Европейският парламент и показа Манифеста на ЕНП – проект за деяние до 2030 година, написан в 39 страници. Слоугън на Манифеста е „ Нашата Европа е сигурен и добър дом за хората “. „ Това, което ни дефинира, е нашата история, просвета, християнски корени, наследството. Ние не споделяме на жителите в какво да имат вяра, нито от какво да се опасяват. Ние се вслушваме в тях, почитаме ги и даваме решения. Там, където други основават разделяне, ние строим мостове. Вярваме в европейския метод на живот, където свободата е основна, само че независимост без сигурност е празна дума. Нашите правила са: народна власт, господство на закона, независимост, Европа, която поддържа Украйна и която пази границите си. Ние сме за конкурентна Европа, която подтиква стопанската система, основава работни места, грижи се за природата и се бори с климатичните проблеми, само че и Европа, която е водач в нововъведенията и енергетиката. Ние желаеме една Европа, която поддържа фамилиите и има тъждество сред половете и поколенията. Европа, която влага в просвета и опазване на здравето. Ние ще се борим за вложения в защитата, с цел да се облегнем на дълготрайна политика за сигурност “ – по тези акцентите в Манифеста на ЕНП приказва Мария Габриел.

Владислав Горанов обясни значими детайлности по тематиката „ Еврозоната –  шансове за едно по-добро на следващия ден “. Димитър Ганев от „ Тренд “ сподели предизборни данни в мултимедийната презентация „ Предизвикателството избори 2 в 1: настройки на българите “. 
В последвалата полемика бяха заложени голям брой въпроси от участниците във конференцията, която продължи и с национално картографиране на ЖГЕРБ, съпроводено с голям брой изявления от дамите, представляващи над 20 регионални организации.



На финала Екатерина Йорданова сподели, че женски политики могат да се вършат единствено в партньорство с мъжете, когато сме ги убедили, че и те имат изгода от това да създадем едно уравновесено общество и обитаеми места, една по-балансирана Европа.
В събитието взеха присъединяване дами от Старейшини ГЕРБ и Младежи ГЕРБ. Официални посетители на форума бяха Анна Александрова и Младен Маринов – народни представители, Антон Койчев – общински консултант, Георги Георгиев – областен началник на ГЕРБ – Лозенец, Румяна Милова – шеф на „ Паркиране и подвижност “ на Следствен отдел към окръжна прокуратура. По време на събитието беше открита галерия на Росица Бакалова – дизайнер на гоблени.



Вечерта събитието продължи с музикално-поетична стратегия на площад „ Журналист “, проведена от Фондация „ РодАна “ и водена от актрисата Искра Радева.

Конференцията продължи и на сутринта на 14 април по тематиката „ Дигитално присъединяване на дамите “, а край на двудневния конгрес сложи Молебен на дамите на България за мир, отслужен в храм „ Света София “.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР