По инициатива на ООН на 21 май се отбелязва Денят

...
По инициатива на ООН на 21 май се отбелязва Денят
Коментари Харесай

Европейска култура за всеки предлагат видеопрожекции под Царевец“ на Орлов мост

По самодейност на Организация на обединените нации на 21 май се отбелязва Денят на културното многообразие .
На свое съвещание във Франция през 2001 година, ЮНЕСКО приема една обща декларация, чиято цел е популяризирането на  разнообразието на националните култури в света. По този мотив се провеждат мероприятия, събития, прояви и концерти, с които се засвидетелства съпричастност, схващане, почитание и приемане на другите национални култури в името на разговора и развиването сред всички нас. 
Идеите за отбелязването на този ден варират от: посетете художествена галерия или музей, отдаден на други култури; научете повече за друга религия; слушайте музика от друга култура;
до: практикувайте спорта, обвързван с друга просвета (карате, крикет, йога…); поканете другар и сгответе обичайни храни.

Точно в този подтекст се подрежда и планът „ Видео Европа за всеки “ на Яра Бубнова и Калин Серапионов от Института за модерно изкуство (ИСИ).
Той показва поредност прожекции на видеотворби от водещи художници, родени и живеещи в разнообразни европейски страни.

Мястото е в подлеза пред постройка „ Царевец “ на Орлов мост, времето - в 17.00 ч. и продължава до среднощ всеки ден, срокът – 31 май т.г.
" Това е директна провокация към хората. Няма потребност те да вървят на особено място или да имат специфична подготовка. Самото модерно изкуство идва при тях " - изяснява Калин Серапионов. Няма съответна тематика преднамерено. Темите са доста и разнородни. Като културата, като самите създатели. - " Това е самата спорна Европа, богата с истории, култури, човеци и отзиви. "
Всеки понеделник видео представянията се сменят. Тази седмица можем да се срещнем с произведения на Гуидо фан дер Верве (Холандия), на Збинек Баладран и Барбора Клейнхамплова (Чехия) и на Ахмет Огют (Турция/Финландия)...
Чуйте целия диалог на Гергана Пейкова с Калин Серапионов.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР