По-голямата част от заетите хора на възраст между 15 и

...
По-голямата част от заетите хора на възраст между 15 и
Коментари Харесай

Администрацията и услугите са предимно дамски професии в Евросъюза

По-голямата част от заетите хора на възраст сред 15 и 64 години в Европейския съюз са мъже - 53.5%, спрямо 46.5% за дамите. Това демонстрират данните на Евростат за третото тримесечие на 2023 г. 

Въпреки това, в някои съществени групи специалности дамите съставляват по-голям дял - 65.8% от помощния административен личен състав, 63.5% от служащите в областта на услугите и продажбите. 

Жените съставляват голямото болшинство от хората, заети в съответни специалности, в това число служащи, които се грижат за деца и помощници на учители (92.6% от всички заети в тази специалност през третото тримесечие на 2023 г.), секретарки (89.3%), начални учители и учители в ранна детска възраст (88.2%), медицински сестри и акушерки (87.5%) и домашен, хотелски и офис чистачи и помощници (86.5%).

Дамите са еднообразно показани като мъжете измежду лаборантите и асоциираните експерти.

За смета на това дамите рядко се наемат като чиновници в занаятите и обвързваните с тях специалности, където делът им е едвам 11.1%, или като оператори на уреди и машини и монтажници (17.9%). 

Жените съставляват единствено дребна част от служащите в региона на строителните структури и обвързваните с тях занаяти (1.4% от всички заети в тази специалност през третото тримесечие на 2023 г.), служащите, наети в поддръжка и ремонт на машини (2.9%), в областта на монтажа и ремонтите на електрическо съоръжение (3.1%), служащи на листови и конструкционни метали, формовачи и заварчици (3.7%) и водачи на тежкотоварни камиони и рейсове (3.8%).

Сред мениджърите пък единствено 34.7% са дами. 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР