По-голямата част от строителните фирми в столицата не трябва да

...
По-голямата част от строителните фирми в столицата не трябва да
Коментари Харесай

Фандъкова: Мен ако питате повечето строителни фирми не трябва да работят в София

По-голямата част от строителните компании в столицата не би трябвало да работят повече в София, в случай че питате мен. Ако стартираме да изброяваме проблематичните строителства, ще видите, че там работят разнообразни компании. Но ние не ги избираме просто по този начин. Длъжни сме да съблюдаваме Закона за публичните поръчки.
Това съобщи пред Българската национална телевизия столичниия кмет Йорданка Фандъкова.

Местното ръководство в София стана пословично с ремонтите на ремонта, а случаите са задоволително - като се стартира от ул. “Граф Игнатиев” и се стигне до пропадането на чисто нов тротоар в региона на метростанцията до Медицинския университет.

Фандъкова напомни, че има оферти за промени в законодателството, които да разрешат отговорност да се носи и от надзорните компании, и от проектантите на обектите.

“Винаги има проблеми при строителството, компаниите са глобени. За мен е значимо да има надзор по време на осъществяването и - когато се случат проблеми, да бъдат отстранявани за сметка на строителите, не за сметка на софиянци”, уточни Фандъкова.

Столичният кмет разяснява и сензитивната тематика с билетите в градския превоз. По думите на Фандъкова новата система е на финалната права и би трябвало да проработи напълно през месец май.

Това обаче е доста след крайния период. ФрогНюз напомня, че старите автомати за продажба на билети в транспортните средства на ЦГМ бяха отстранени още при започване на предходната година, а пандемията и въведените противоепидемични ограничения (с които се забрани водачите да продават талони за еднократни пътувания) сътвориха проблеми за пасажерите, откакто контрольорите още веднъж започнаха да глобяват пътуващите без билети столичани.

Миналата седмица изпълнителният шеф на ЦГМ Димитър Дилчев увери, че до края на месец януари ще проработят валидаторите в наземния превоз.

В ефира на Българска национална телевизия Фандъкова разяснява бюджетът на Софи за 2021 година Тя го дефинира като “реалистичен и напрегнат”. В него попадат държавно делегираните действия като увеличението на учителските заплати. Като съществена цел тя уточни и статегическите инфраструктурни планове и работата в кварталите - за тях са заложени към 140 млн. лв.. 50 млн. лв. са ориентирани към поправки в кварталите, като 10 млн. лв. са ориентирани за районните кметове за ремонт на тротоари и улици.

Друга цел е решаването на казуса с мръсния въздух. Тя идва в подтекста на следващата година, в която столицата регистрира притеснителни равнища на фини прахови частици във въздуха. Страната ни попадна на челни позиции по неприятно качество на въздуха в света.

Фандъкова съобщи, че един от целите на Следствен отдел към окръжна прокуратура ще бъде и построяването на детски градини и ясли. За задачата били отпуснати 70 милиона лв., което ще обезпечи места за децата сред 2 и 6-годишна възраст.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР