По-голямата част от населението на Швеция ще се окаже заразено

...
По-голямата част от населението на Швеция ще се окаже заразено
Коментари Харесай

Експерти посочиха изненадващо през кой месец повечето шведи ще се заразят с коронавируса

По-голямата част от популацията на Швеция ще се окаже инфектирано с ковид до края на април, когато разпространяването на инфекцията стане най-интензивно, предвижда професорът по математическа статистика от Стокхолмския университет Том Бритън.

"След това разпространяването на вируса няма да спре, само че ще продължи с по-ниски темпове и към края на май ще бъдат инфектирани към две трети от хората в Швеция ", сподели той в изявление за телевизия Ес Ве Те, съобщи Българска телеграфна агенция.
В прогнозата си ученият изхожда от това, че към днешния ден са инфектирани към половин - един милион шведи. И в случай че през април човек излиза на улицата, допустимо е един от 10 срещнати да бъде вирусоносител. Това значи задоволително висок риск да се заразиш.

В края на май - началото на юни заплахата към този момент няма да бъда толкоз висока. Това е прогноза, учредена на възможност, акцентира ученията и сподели, че съгласно него е доста значимо през април неговите съграждани да си останат по домовете.

На въпроса дали счита, че при по-строги ограничаващи ограничения вирусът не би се популяризирал толкоз всеобщо, професорът дава отговор: да, по този начин е щяло да бъде, само че с доста висока цена за обществото.

Въпреки мащаба и тежките последици от пандемията за ковид, животът в Швеция, за разлика от други страни, продължава съвсем както нормално. Наистина, по улиците има по-малко хора, само че те не са напълно празни.

В магазините има много доста купувачи, учебните заведения работят, в парковете играят деца от детски градини на групи, по градежите се чува звукът на чуковете, кафенета и питейни заведения не са затворени. Когато се демонстрира слънце, масите навън пред заведенията незабавно се запълват с искащи да похапнат или изпият чаша кафе с другари.

От началото на епидемията шведските управляващи избраха тактиката на груповия имунитет, съгласно която разпространяването на инфекцията в обществото мощно се затруднява, когато част от него придобие самостоятелен имунитет към вируса.

Тази тактичност бе подбудена, от една страна, от рекомендации на лекари вирусолози, а от друга - от желанието оптимално да се опази стопанската система от последствията на строгите ограничения, като затваряне на предприятия поради карантина и краткотрайни уволнения на чиновници.

Жителите са призовани да се самоизолират като демонстрация на отговорност към себе си и другите, само че обща карантина към този момент не е въведена. Тази тактичност провокира сериозна рецензия в другите западни страни, в това число и в прилежащите скандинавски.

Там считат, че управляващите в Швеция не осъзнават до дъно сериозността на казуса с ковид и най-малко с една седмица изостават от приемане на нужните ограничения.

В отбрана на шведската тактичност основният епидемиолог на Швеция Андерс Тегнел уточни като основен мотив "културните разлики " сред Швеция и другите страни. Според него тук хората сами и непринудено се стремят на следват рекомендациите на управляващите, до момента в който в другите страни за това се постанова насила посредством приемане на съответни закони.

Социологическо изследване от последните дни сподели, че 56 % от шведите са уверени, че управляващите в кралството работят вярно.

"Строгата линия, която се организира в разнообразни страни, не е устойчива ", изясни в изявление за Шведското радио шефът на отдела за разбори на здравното министерство Лиса Брауерс.

"Това е безразсъдно. Ние не можем да закрием обществото, да отменим пътешествията, превоза и общественото взаимоотношение за няколко години. Това е невероятно, стопанската система ще се унищожи доста преди този момент. "

Броят на умрелите в Швеция след заразяване с ковид доближи 180 души. Регистрираните случаи на инфектирани към този момент са 4435 (т.е. 44 инфектирани на 100 хиляди души от населението). Броят на инфектираните в реалност евентуално е по-голям, тъй като управляващите тестват единствено тези, които попадат в болница.

Правителството даде напътствие на съответните ведомства да усилят количеството на тестванията. В прилежаща Финландия регистрират по-бавен ритъм на развиване на епидемията, в сравнение с се е предполагало.

Това се изяснява с въведените в страната ограничавания, изясни на конференция в Хелзинки през днешния ден шефът на отдел във финландския Национален институт по опазването на здравето и общественото развиване Мика Салминен.

"Очаквахме, че броят на инфектираните от ден дневно ще пораства в геометрична градация. Може с убеденост да се каже, че въведените ограничавания доста забавиха развиването на епидемията ", сподели той.

Регистрираните инфектирани с ковид във Финландия през днешния ден доближиха 1446, като се усилиха с 62 за денонощие. Починалите до момента са 17. Според министърката по фамилните въпроси и базисните услуги Криста Киуру, в този момент в страната има опция да се вършат по 2500 теста за ковид дневно.

"Готвим се да можем да увеличим 2-3 пъти този потенциал за тестуване ", акцентира тя.

Финландия затвори границите си от 19 март до 13 май поради ситуацията с ковид. От 28 март до 19 април е лимитирано напредването сред столичния регион и останалата част от страната, с цел да не се допусне разпространяване на вируса. Затворени са и са минали на отдалечено образование учебните заведения и университетите.

Детските градини не престават да работят, само че на родителите се предлага при опция да оставят децата си у дома. Забранено е да се събират групи над 10 души.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР