По-голямата част от гражданите на Източна Европа се страхуват за

...
По-голямата част от гражданите на Източна Европа се страхуват за
Коментари Харесай

Всеки втори българин се страхува за бъдещето на демокрацията

По-голямата част от жителите на Източна Европа се опасяват за бъдещето на демокрацията в техните страни. Британският в. " Гардиън " разгласява изследване във връзка 30 години от рухването на Берлинската стена. От него излиза наяве, че болшинството източноевропейци се усещат през днешния ден по-малко в сигурност, в сравнение с преди 1989 година. Те не се доверяват на ръководещите ги държавни управления и на информацията, популяризирана от медиите, написа " Фокус ". В същото време, макар опасенията за народна власт в техните страни, жителите на Източна Европа имат вяра в силата на гражданското общество.
Между 51% и 61% от интервюираните в България, Чешката република, Германия, Унгария, Полша, Румъния и Словакия считат, че демокрацията в техните страни е застрашена. Освен това по-голямата част от респондентите са обезпокоени за свободата на словото, върховенството на закона и свободата на събранията в техните страни.
Две трети от интервюираните в България, повече от половината в Унгария и Румъния, както и една трета от интервюираните в Полша не имат вяра в честността и прозрачността на изборите, които се организират в страните им.
По-малко от една четвърт от интервюираните над 40 години декларират, че съгласно тях живеят в обстановка, която е по-малко сигурна по отношение на интервала преди 1989 година Нещо повече, болшинството в България, Румъния и Унгария, както и малко по-малко от половината от интервюираните в Словакия, Полша, Германия и Чешката република, са на мнение, че за хората става по-трудно да живеят живота, който биха желали да имат, без значение от техния генезис, етническа принадлежност или половост ориентировка.
Но все пак по-голямата част от жителите в страните, в които е извършено изследването, признават, че имат вяра в силата на гражданското общество.
Според създателите на изследването, дружно с „ дълбоката рецесия на доверието “, резултатите демонстрират „ мощен дух на противоречие и подготвеност за предизвикателство на управляващите “. Това е изключително правилно за „ поколението Z “, т.е. хората сред 23 година и 37 година
„ Те са достигнали пълноправие в ерата след рецесията и имат забележителна дарба за дейно активизиране и ориентировка в осведомителната среда. Те са самоуверени, усещат, че могат да повлияят за огромни промени и показват необятно самопризнание за обществена правдивост “, означават създателите на изследването. В същото време създателите дефинират за главен „ мотор на позитивната смяна “ младите дами, които са способни на съчувствие и са по-толерантни от мъжете, написа " Гардиън ".
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР