По-голямата част от европейците смятат, че започва нова студена война

...
По-голямата част от европейците смятат, че започва нова студена война
Коментари Харесай

Задава ли се нова студена война

По-голямата част от европейците считат, че стартира нова студена война сред Съединени американски щати и техните съществени геополитически противници, Китай и Русия. Това демонстрира изследване на мозъчния концерн Европейски съвет за външна политика (ЕСВП), извършено в 12 държави-членки на Европейски Съюз, в това число в България.

Малцина европейски жители виждат националните си страни като директни участници в борбата сред Съединените щати и Китай. Тази позиция е най-силно изразена в България, Унгария, Австрия, Португалия и Италия, предава БНР.

Европейците са склонни да виждат Брюксел, а не личните си страни, като дейния съперник на Русия или Китай - малко повече от една трета имат вяра, че Брюксел е в студена война с Китай.

Проучването на Европейския съвет за външна политика е извършено преди оповестяването на новия индо-тихоокеански съюз за сигурност AUKUS предходната седмица сред Съединени американски щати, Англия и Австралия, който е ориентиран против Китай.

Авторите на отчета - специалистите по външна политика Марк Ленард и Иван Кръстев - предизвестяват за възходящо „ разминаване " сред политическите упоритости в Брюксел и обособените държави-членки на Европейски Съюз. Това може да подкопае ефикасния европейски отговор при положение на ескалация на напрежението с Китай или Русия. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР