По-големите сделки от второто тримесечие са за собствено ползване, като

...
По-големите сделки от второто тримесечие са за собствено ползване, като
Коментари Харесай

Forton: IT и аутсорсинг компаниите движат наемния пазар за офис площи

По-големите покупко-продажби от второто тримесечие са за лично прилагане, като образец е заводът на немската компания Multivac в Индустриална зона Божурище

© Велко Ангелов Още по тематиката
Пет покупко-продажби образуват 80% от вложенията в бизнес парцели за първото полугодие

Общата стойност на покупко-продажбите за интервала възлиза на 351 млн. евро, пресмятат от консултантската компания Colliers
25 юли 2018
Комисия за защита на конкуренцията позволи рекордната за офис пазара договорка за " Мегапарк "

Новият притежател на бизнес центъра до мола на " Цариградско " е българско-южноафриканския фонд Lion`s Head. Оценката на парцела е близо 100 млн. евро
15 юли 2018
Forton: Инвестициите в бизнес парцели са били 380 млн. евро през първите шест месеца

Намалява ползата от страна на непознати вложители поради високите цени и неналичието на качествени огромни планове
3 юли 2018
MBL: Инвестициите в офиси са на рекордно равнище от началото на 2018 година

Сделките с офис площи в столицата надвишават 260 млн. евро през първото полугодие
1 юли 2018 Наемните равнища в трите съществени сегмента на пазара за бизнес парцели остават непроменени през второто тримесечие на годината. Това демонстрират последните данни на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton. Движеща мощ през интервала са няколко едри покупко-продажби за придобиване, както и наемна интензивност от страна на компании за IT и изнесени услуги.

Преместване на офиси

От началото на годината офисите са главен фокус и за вложителите, и за наемателите. С няколко основни продажби на огромни бизнес здания в София, данните на Forton демонстрират, че покупко-продажбите са достигнали близо 220 млн. евро, или над 60% от капиталовия размер за цялата страна. Първокласните офис площи, получили позволение за прилагане в София, са съвсем 38 хиляди кв.м, а сега се построяват нови 334 хиляди кв.м. клас А и Б. От тях 166 хиляди са планувани да бъдат приключени до края на тази или при започване на идната година, демонстрира още анализът на консултантската компания.

Обемът на наети офис пространства през първото полугодие на 2018 година се свива леко по отношение на същия интервал предходната година, като доближава 67 хиляди кв.м. Консултантите означават като две от основните покупко-продажби за последните три месеца преместването на софтуерната Progress от " Младост " в Grafix Business Center на бул. " Цариградско шосе ", където нае близо 11 хиляди кв.м. Другата смяна беше при фармацевтичната компания Teva/Actavis, която се нанесе в 7 хиляди кв.м нови офиси в постройката FPI Business Hub в кв. " Хладилника ".

" Търсенето на качествени площи с добра локация остава устойчиво ", показва Станимира Пашова, управител " Офис площи " в Cushman & Wakefield Forton. " В основата са както продължаващото разгръщане на фирмите от IT бранша и центровете за споделени услуги, по този начин и прегрупирането на бизнеси в следствие от сливания и придобивания в интернационален проект ", разяснява още тя.

Наемите на първокласни площи остават без смяна през второто тримесечие на равнища от 13 до 15 евро за кв.м. От Forton предвиждат до края на тази година наемният пазар да доближи общ размер до 150 хиляди кв.м.

За лично прилагане

Според отчета пазарът на наеми на индустриални парцели в София означи забележителна интензивност през първата половина на годината. Отдадените чартърен площи за интервала са 42 хиляди кв.м, а след гладко повишаване през последните години наемните равнища остават към 4.5 евро/кв.м за първокласни складови площи. Доходността също се резервира без смяна на 8.75%.

Основен мотор в сегмента на индустриалните и логистичните парцели е разрастването на съществуващи индустриални и логистични паркове, показват от Forton. По-големите покупко-продажби от второто тримесечие са за лично прилагане, като образец са новият логистичен център на Office 1 Superstore и заводът на немската компания Multivac в Индустриална зона Божурище. В София и околните индустриални зони общият размер индустриални и логистични площи доближава малко над 993 хиляди кв.м, а към средата на 2018 година има още 250 хиляди кв.м в развой на строителство.

Верижна реакция

Пазарът на търговски площи е белязан от няколко трендове през първата половина на тази година. От една страна, обратно на прогнозите, имаше капиталово придвижване в сегмента - придобиването на Mall of Sofia от полската група GTC. През последното тримесечие водещи бяха разрастванията на хранителни вериги и търговци от бранша на обзавеждането и ремонтите на дома, както и навлизането на нови фешън и козметични марки в България.

След лек растеж на наемните равнища на комерсиалните площи в София в края на предходната година, все още в комерсиалните центрове междинната цена за отдаване на дребен търговски обект е към 32 евро/кв.м. На столичния бул. " Витоша " наемите се резервират към 50 евро/кв.м съгласно данните на консултантската компания. Прогнозата им е за допустимо повишение на доходността при покупко-продажби с първокласни активи от 7.25% за София, а равнищата отвън столицата се чака да нарастват до и над 8%.

Сред новоотворените площи през тримесечието бяха тези на CBA и JYSK в " Ритейл парк Средец " в София. Търговската верига " Билла " откри два магазина в страната от началото на годината. Другата немска верига " Лидл " пък залага на пазаруването на терени, където да построяват лични магазини.

От страна на марки през първата половина на 2018 година в София отвориха магазини NYX и The Body Shop, както и Polo Ralph Lauren, a стилният бранд Superdry откри първия си обект в страната в Пловдив. Прогнозите са навлизането на нови фешън и козметични марки да продължава и през идващите няколко години.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР