По-големи правомощия за аптекарите, за да могат да продават заместители

...
По-големи правомощия за аптекарите, за да могат да продават заместители
Коментари Харесай

Фармацевти искат да могат да продават заместители на предписани, но липсващи лекарства

По-големи пълномощия за аптекарите, с цел да могат да продават заместители на предписани, само че изчезнали медикаменти, оферират от Българския фармацевтичен съюз. От пациентските организации са срещу така наречен "такса рецепта ".

В момента магистър-фармацевтите нямат право да трансформират лекарството, което е изписано от доктор, даже да има по-евтин сурогат, свидетелства пациентка от Шумен пред БНР: "В аптеката по принцип не заменят медикаменти. Каквото е изписано на рецептата, това ти дават ".

Предложението на българския фармацевтичен съюз за така наречен "такса рецепта " би трябвало да се изясни добре и да не се вади от подтекста, сподели ръководителят на районната фармацевтична гилдия в Шумен Евгени Панайотов: "Да се даде право на фармацевта на генерично заменяне. Следващата стъпка към този момент е генерично определяне. Да може фармацевтът, който е здравен експерт, задоволително добре квалифициран, тъй като фармацевтите учат наедно с докторите, да му се даде право за някои болести да може и той да изписва медикаменти ".

Председателят на Аптечната камара: Към аптеките няма указания за ковид

Според ръководителя на пациентската организация "Заедно с теб " Пенка Георгиева предлагането е недопустимо: "Таксата, която слушам, че се предлага импровизирано, е 7 лв. на рецепта. Това е неуместно! Хората нямат опция да си доплатят медикаментите, камо ли да заплащат "такса рецепта ".

Според Георгиева при към този момент признат бюджет няма късмет "такса рецепта " да се поеме от Здравната каса.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР