По фаталния вариант №13 пишат зрелостниците на днешната матура по

...
По фаталния вариант №13 пишат зрелостниците на днешната матура по
Коментари Харесай

Зрелостниците пишат по фаталния вариант №13, авторът ще е ясен след приключване на изпита

По съдбовния вид №13 пишат зрелостниците на днешната матура по Български език и литература. Изпитният вид за 12-и клас беше генериран в 5.15 часа на 21 май в зала 5 на Министерството на образованието и науката.
Изпитът стартира тъкмо в 8:00 часа. Авторът и творбата за 41-ия въпрос ще бъдат оповестени обществено, откакто завърши изпитът, а тематиката - след приключването и на изпита за зрелостниците със специфични просветителни потребности.
След 16:00 часа в уеб страницата на Министерството на образованието и науката ще бъдат оповестени изпитните разновидности и ключът с правилните отговори за изпита. Резултатите от матурите ще бъдат оповестени до 13 юни 2019 година.
За първи път през тази година, след въвеждането на матурите в 12-и клас през 2008 година, националното външно оценяване за седмокласниците и матурите за 12-и клас няма да се състоят в един ден. Изпитите за седми клас ще са през юни.
52 650 са зрелостниците, подали заявки за явяване на матура по български език и литература (БЕЛ). 41 716 ще се явят на втори държавен зрелостен изпит, който е на 23 май.
Първият държавен зрелостен изпит по български език и литература е на 21 май, а вторият по предмет по желание е на 23 май.
За изпита по избор заявление са подали 888 възпитаници, а да държат изпит за приемане на Степен на професионална подготовка (СПК) искащите са 10 421 възпитаници.
Квесторите са 10 500 за изпита по БЕЛ, 9 500 за втория ДЗИ и 600 квестори за изпита по избор. За ДЗИ по БЕЛ са обезпечени 4143 зали в 677 учебни заведения, като в тях са включени и две учебни заведения в чужбина. За втория ДЗИ са планувани 3861 зали в 608 учебни заведения, а за изпитите по избор залите са 174 в 61 учебни заведения.
Квесторите ще обезпечават пропускателния режим на входа на учебното заведение. Учениците би трябвало да носят персонална карта и служебна записка за допускане. В класните стаи се обезпечават двама квестори, като в коридорите също ще има дежурни квестори. Учениците ще сядат на тъкмо избраните за тях места в залите.
Министерството на образованието и науката е подхванало нужните ограничения за безпроблемното осъществяване на всички изпити, като с изключение на квестори за естественото протичане на изпитния ден, във всички зали, в които ще се организират изпити и ще се развъждат изпитните материали, е обезпечено и видеонаблюдение, с цел да няма опити за преписване и нарушение на разпоредбите за изпитния ден.
На зрелостните изпити се употребява писалка с черен цвят. ДЗИ не престават 4 астрономически часа.
Матурите по български език, по непознат език и всички публични науки се състоят от 3 модула. Времето за работа по първия модул е 60 минути. Вторият също е 60 минути, а третият - 120. Учениците със специфични просветителни потребности работят в обособени зали и имат два спомагателни часа за работа.
За математика и естествени науки модулите са 2. Първият е от 90 минути, а вторият - 150 минути.
Зрелостникът няма право да си тръгне до 60 минути след началото на първия модул. Веднъж напуснал, не може да се връща.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР