По думите на Стаматов в 119-о Средно училище Акад. Михаил

...
По думите на Стаматов в 119-о Средно училище Акад. Михаил
Коментари Харесай

Диян Стаматов: Вместо да отпадат, е-бележките за отсъствия да станат безплатни

По думите на Стаматов в 119-о Средно учебно заведение " Акад. Михаил Арнаудов " в София, на което е шеф, заболеваемостта продължава гладко да се покачва и през вчерашния ден е била 20% (при предел от 30% отсъстващи за грипна ваканция). 

" В момента има грип и моята рекомендация е от здравното министерство да посъветват общинските щабове и да се подхващат бързи ограничения за запазване на живота и здравето, най-много на учениците. Добре е да има два или три дни, като допълнение към междусрочната почивка на учениците ", смята председателят на Съюза на ръководителите в системата на националната култура. 

Според предварителния образователен график за актуалната образователна година учениците в страната би трябвало да са на учебно заведение на 6 февруари, когато стартира вторият образователен период. Най-разумно е обаче да са неучебни дните до края на другата седмица, като това е добре да се отнася за всички възпитаници в страната, предлага Стаматов. По думите му даването на тези спомагателни неучебни дни е належащо и поради това, с цел да " може да спре и вътрешната замяна на вируси сред учениците ".

Вчера от профсъюз " Образование " към КТ " Подкрепа " оповестиха, че след техен разбор намират, че " не е вярно решението да се афишира отдалечено образование по време на грипна зараза, тъй като няма по какъв начин заболели възпитаници да бъдат принуждавани да се образоват и заболели учители да извършват своите трудови отговорности ". Затова синдикатът ще изиска от Министерството на образованието и науката да усили междусрочната почивка с два или четири дни. 

На въпрос би трябвало ли да останат медицинските бележки, с които се извиняват отсъствията на учениците, или да бъдат сменени с амбулаторния лист на учениците, Диян Стаматов уточни, че  " електронните медицински бележки са изцяло задоволителни ", само че съгласно него би трябвало да бъдат напълно безвъзмездни, " тъй като в това е казусът ". 

" Здравната каса е определила, че опазването на здравето на децата до 16-годишна възраст е гратис и е редно, и това да бъде покрито. Електронните бележки в действителност са един атрибут и не изискват никакви старания, и те " отиват " непосредствено в електронните дневници ", изясни ръководителят на Съюза на ръководителите в системата на националната култура в България.

Дискусията по темата започна в неделя, откакто министърът на опазването на здравето Христо Хинков заяви, че се разисква отсъствията да се извиняват непосредствено през амбулаторния лист от прегледа на ученика. Анонсираната смяна била подбудена от мощното публично неодобрение, подбудено от това, че персоналните лекари желаят все по-големи суми за издаване на извинителните бележки. 

От съсловната организация на лекарите обаче дадоха сигнал, че няма да склонят толкоз елементарно на смяна, защото предлагането на Министерство на здравеопазването повдига доста въпроси и не е било обсъждано с тях. Просветният министър Галин Цоков пък съобщи, че научил от медиите за предлагането електронният документ да се размени и че занапред се сформира междуведомствена група и екип, който да разиска предлагането.

" Трябва да се посочи дали ще отпаднат медицинските бележки като избран документ, тъй като това е обвързвано с смяна в нормативната база и наредби, свързани с учебното обучение и МОН. Вторият по-труден въпрос е, както се оферират амбулаторни карти, по какъв начин ще се придвижи в електронен тип информацията в тях ".

Според педиатъра от Бургас доктор Радостина Ганчева в амбулаторния лист от прегледа на детето се съдържат персонални данни на пациента, които ще станат налични на учебните управляващи. Освен това в този документ няма опция да се нанесе интервалът, през който ще отсъства детето. В здравната записка, която от четири месеца към този момент се изпраща непосредствено онлайн в учебните заведения, се отбелязва диагнозата и времето на неявяване на пациента, уточни тя пред.

От началото на образователната година до актуалната седмица са издадени 1 650 000 е-медицински бележки. " Системата работи доста добре и доста се облекчава административната тежест на учителите и родителите ", акцентира в понеделник просветителният министър. 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР