По данни на Световната банка БВП на глава от населението

...
По данни на Световната банка БВП на глава от населението
Коментари Харесай

Как най-малката държава е сред най-богатите икономики

По данни на Световната банка Брутният вътрешен продукт на глава от популацията на разположеното сред Австрия и Швейцария княжество Лихтенщайн е 6.84 милиарда USD. Това трансформира мини страната в една от най-богатите стопански системи на планетата. В княжеството живеят 38 900 души и по този метод на човек се падат по 180 000 USD. Данните са за 2019 година

По въпросния индикатор преди Лихтенщайн е само Монако - 191 000 USD Брутният вътрешен продукт на глава от популацията. Основните мотори за благосъстоянието на Лихтещайн са услугите, които се оферират в банковия, финансовия и индустриалния браншове. В страната се обитават финансовите центрове на едни от най-големите международни компании в посочените браншове. При 38 900 души население има регистрирани 73 000 сдружения.

Ниските налози и държавните регулации в корпоративния бранш са двата съществени фактора, които притеглят фирмите като магнит към Лихтенхайн. Финансовите услуги обезпечават 25% от Брутният вътрешен продукт на княжеството. Над 15-те банки, които работят там са се фокусирали върху ръководството на активи и оферират редица услуги в региона на частното банкиране.

Не по-маловажни за развиването на стопанската система са промишлеността и производството. Те обезпечават близо 40% от Брутният вътрешен продукт на Лихтенщайн. Важно е да се означи, че 53% от работещите идват от прилежащи страни и пътуват всеки ден до Лихтенщайн.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР