По данни на Обединената програма на ООН UNAIDS, която води

По данни на Обединената програма на ООН UNAIDS, която води ...

Съединението, което може да унищожи вируса ХИВ.


По данни на Обединената програма на ООН UNAIDS, която води статистика за заразени с вируса ХИВ и болни от СПИН, 37.9 милиона души живеят с вируса ХИВ, като само новите случаи на заразените през 2018 г. са 1.7 милиона души. 

Както добре знаем, ако не се лекува, заразата с вируса ХИВ може да доведе до развитие на болестта СПИН, затова и ежедневно се правят хиляди изследвания по света, в опити да се открие лек.

Международен екип от учени от Финландия, Русия, Швейцария, Великобритания и САЩ смята, че са направили пробив в борбата срещу вируса ХИВ, като са открили клас съединения, които могат да унищожат причинителя на болестта СПИН.
Снимка 442241

В началото на изследването учените насочват вниманието си по-скоро към противораковите свойства на съединенията, които са основният им приоритет. Те забелязват обаче, че съединенията проявяват висока активност срещу котешкия имунодефицитен вирус (FIV), който обаче е най-близкият аналог на човешкия имунодефицитен вирус (HIV).

Според Daily Star учените стигат до заключението, че въпросният клас високоефективни съединения, които са открили, отстраняват цинка от вируса ХИВ, като по този начин го правят безполезен и не позволяват да се развие болестта СПИН. 

Източник: lifestyle.bg