По данни на НОИ броят на отпуснатите гръцки пенсии на

...
По данни на НОИ броят на отпуснатите гръцки пенсии на
Коментари Харесай

Бисер Петков: Броят на отпуснатите гръцки пенсии на български граждани е 4780

По данни на Национален осигурителен институт броят на отпуснатите гръцки пенсии на български жители е 4780. Това заяви министърът на труда и обществената политика Бисер Петков Бисер Петков е министър на труда и обществената политика. Роден е на 6... към профила през днешния ден по време на парламентарния надзор.

Изплащането на пенсиите става по предоставени банкови сметки на хората и по тази причина ние нямаме информация за възможни забавяния в заплащанията, означи министърът. Данните на осигурителния институт сочат, че случаите все още, в които не е преценено правото на българска пенсия заради непотвърден застрахователен стаж в Гърция, са 908, а случаите, в които не е преценено правото на гръцка пенсия или в Национален осигурителен институт не е постъпила информация за това, са 933.

Бисер Петков уточни, че през последните няколко години Министерството на труда и обществената политика работи по редица тъжби, свързани с отпущането и приемането на пенсии от Гърция. В жалбите се открояват два съществени казуса - първият е обвързван със закъснение на потвърждаването на информация за съществуването и продължителността на осигурителни интервали от гръцка страна, което е спънка за отпущането на пенсии, а вторият - със прекъсване на изплащането и невъзобновяване на към този момент отпуснати гръцки пенсии.

"Гръцката администрация изяснява първия проблем с това, че има голям брой напуснали чиновници от осигурителните институции и неспособност за замяна с нов личен състав ", сподели министър Петков.

По думите му социалноосигурителната система в Гърция се намира в положение на радикална промяна, като главен израз на тази промяна е сливането на всички осигурителни фондове в един. Министърът осведоми, че българската страна разполага с информация от службата по трудови и обществени въпроси в Атина, че е основана краткотрайна организация всички входящи преписки, свързани с засвидетелствуване на осигурителни интервали и издаване на пенсионни решения, да се разпределят от някогашния отдел за пенсии на жители от Европейски Съюз на досегашния главен застрахователен фонд IKA, който в този момент извършва функционалности на разпределително звено. Това в допълнение забавя реакцията на гръцката администрация по преписки на жители от Европейски Съюз, добави Бисер Петков.

Вторият проблем със прекъсването на пенсии постоянно е обвързван с несъблюдение на законовите условия за съществуване на гръцки застрахователен номер AMKA и данъчен номер AФM. Получаването на тези номера може да става само персонално или посредством прокурист, като не е допустимо заявяването за издаване на данъчен номер да става по пощата. Процедурата по обработка на новите документи също води до закъснение, добави Бисер Петков.

По думите на обществения министър гръцките управляващи изрично изключват съществуването на дискриминационно отношение към българските жители, като показват, че забавянето при обработката на осигурителния стаж за пенсии се отнася с идентична годност и към гръцките жители, за които интервалът за издаване на позволение за пенсионно обезщетение е към две години. За българските жители този период е по-дълъг, поради процедурата по потвърждаване и сумиране на застрахователен стаж допълнително от една страна на Европейски Съюз. Министър Петков означи, че гръцките управляващи са уверили, че новата администрация ще има приключен тип към октомври и тогава най-вероятно ще приключи работата по правене на електронни регистри за засвидетелствуване на осигурителните интервали на жителите, което би трябвало да усъвършенства доста времетраенето за обработка на документи.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР