По данни на МОН от началото на електронното обучение през

...
По данни на МОН от началото на електронното обучение през
Коментари Харесай

Смиляна Нитова: Над 70 000 деца нямат възможност да се обучават дистанционно

" По данни на МОН от началото на електронното образование през миналата образователна година, децата, които нямат достъп до електронни средства, са към 35 хиляди. Още толкоз нямат достъп до интернет - това е към 10% от учениците у нас. С откриването на новата образователна година към този момент са регистрирани първите възпитаници и учители с COVID-19. Предвид пандемията, доста родители останаха безработни и нямат опция да подсигурят естественото отдалечено образование на децата си. " Това съобщи националният представител от " Българска социалистическа партия за България " Смиляна Нитова във въпрос към министъра на образованието.
Социалистът напомни и за позитивната проба на възпитаник от Хасково и 22 възпитаници от неговия клас, които са сложени под карантина. Тя добави, че РЗИ Хасково е дало наставление за стерилизация на цялата постройка, което значи, че може би и други възпитаници ще бъдат сложени под карантина.
" Има ли подготвеност системата да преминe към електронно образование при нужда, какъв брой възпитаници са получили електронни средства и какъв брой остават без достъп до образование заради липса на такива и неналичието на интернет? ", попита Смиляна Нитова. Тя насочи запитване и по тази причина по какъв начин стои въпросът с учениците от Хасковска област и по какъв начин министерството ще реши тези проблеми.
Нитова изброи трите елемeнта за сполучливо осъществяване на отдалеченото образование: интернет връзка, електронни устройства и единна платформа, като достъп до тях трябват да имат както учениците, по този начин и учителите. Народният представител добави, че още през март тази година, когато бе въведено изключителното състояние, Българска социалистическа партия е сложила тези значими въпроси.
" Не съм съгласна с отговора ви. Вие не давате действителни доказателства към вашето изявление. Има ли подготвеност министерството за сполучливо осъществяване на отдалечено образование при задаване на втора вълна, каквито индикации има? "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР