По данни на Асоциацията на собствениците на аптеки, липсващите лекарства

...
По данни на Асоциацията на собствениците на аптеки, липсващите лекарства
Коментари Харесай

Хаосът с лекарствата, или защо медикаменти изчезват от аптеките


По данни на Асоциацията на притежателите на аптеки, изчезналите медикаменти в мрежата са над 300. Сред тях са два препарата за лекуване на астма, предписвани основно на деца, антибиотици или препарати за диабетици. За част от тях се чака импорт от Турция и Северна Маледония.

„ Турските компании, които са в България, имат суспензии за деца, съгласно мен ще реагират по-бързо, отколкото европейските и националните “, споделя Николай Костов от Асоциацията на притежателите на аптеки. 

Според някои лекари, част от препаратите липсват поради твърде голямо ползване. Като Пулмикорт - лекарство, което родителите у нас познават добре. Споерд д-р Вера Папочиева лекарства като това се изписват много постоянно поради по-острото протичане на вирусните инфекции в последните години. 

„ Друг подобен препарат на пазара като Пулмикорт няма. След Ковид зачести предписването на Пулмикорт и Вентолин “, споделя доктор Вера Папочиева, детски пулмолог в УМБАЛ „ Александровска “.

„ Списъкът с изчезнали медикаменти се усилва всеки ден, тъй като натискът от изчезналите се придвижва върху други препарати. Вижда се по какъв начин от всеобщите антибиотици, които са безвредни за деца, се прибягва до други “, продължава Костов.

Деница Маргаритова от Бургас е майка на три деца. Едното от тях страда от астма. Семейството изпитва усложнения в намирането на нужното лекарство, затова понякога го купува от Турция. В тази обстановка са още стотици майки, които обменят информация по сред си в обществените мрежи.

„ Обикалям по няколко пъти Бургас, вървя по кварталите, диря и запитвам дали ще има скоро, дали ще зареждат. Като ме видят, че съм по-настоятелна, набират. Според Изпълнителната организация по складовете го има, само че не знам къде изчезва “, споделя тя.

Според доктор Папочиева, импортираните въпреки това страна медикаменти би трябвало да се ползват след консултация с доктор, поради вероятни разлики в дозата на препарата. А за прекъсването на недостига в аптеките, са нужни незабавни ограничения от институциите, безапелационни са представителите на аптеките.

„ Аз разговарях с един от шефовете на компания, чийто медикаменти са дефицитни и се изнасят. Той ми сподели в прав текст, че в случай че има гаранции, че няма да се изнесат медикаментите, те ще усилят доставките. Защото другояче увеличавайки доставките, те усилват медикаментите, които се връщат в Европа. “, приключва Костов.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР